Zet jij dagelijks een bakje of schaaltje met schoon drinkwater neer voor je kat? Top! Je kat heeft voldoende vocht nodig, zeker wanneer ze enkel droge brokjes eet. Van nature geven katten echter de voorkeur aan stromend water, want dat is voortdurend in beweging en trekt zo de aandacht van je nieuwsgierige viervoeter. Daarom zetten we in dit artikel – speciaal voor al onze Beestige kattenfans – een van onze favoriete drinkfonteintjes in de spotlights!
 
Je leest het al: er is niks mis met een simpel drinkbakje, maar een drinkfontein maakt het voor jouw kat nét dat tikkeltje interessanter om haar dorst te lessen. Vooraleer we onze schijnwerper richten op de Kowloon Drinkfontein 2,8 l sommen we nog eens even alle voordelen van een drinkfontein voor katten op. 
 
 

De voordelen van een drinkfontein
 

  • Net als bij een druppelende kraan prikkelt het constant bewegende water van een drinkfontein de nieuwsgierigheid van je kat en nodigt het haar uit om dichterbij te komen voor een slokje. Een prima truc dus om de vochtinname van je kat te verhogen en op die manier gezondheidsproblemen zoals nier- of blaasstenen te voorkomen.
 
  • In een drinkfontein wordt het water voortdurend gekoeld en verrijkt met zuurstof, zodat het lekkerder smaakt en hygiënischer is dan stilstaand water in een schaaltje op kamertemperatuur. En wees maar zeker dat jouw kieskeurige poezenvriendje het verschil proeft!
     
  • Een drinkfontein heeft een reservoir waar een groter volume water in past dan in een standaard drinkbakje. De vervangbare filter zorgt ervoor dat het water zuiver (en kalkvrij) blijft, dus je hoeft het reservoir minder vaak bij te vullen. Handig als je eens een weekendje van huis bent.
 
Denk eraan: katten houden er niet van als hun drinkwater vlak naast hun voerbakje staat. In de natuur zal je nooit een wilde kat zien drinken in de buurt van de prooi die ze net gevangen heeft. Hygiënische beestjes!
Kat drinkt water
Het constant bewegende water van een drinkfontein prikkelt de nieuwsgierigheid van je kat en doet haar meer drinken
Is een standaard drinkbakje dan een foute keuze voor je kat? Nee hoor, het belangrijkste is dat je kat dagelijks vers water krijgt. Een drinkfontein komt alleen net iets meer tegemoet aan de noden van je poezelige huisgenoot. Je zal al snel merken dat je kat niet meer weg te slaan is van haar drinkfontein. Zeker de moeite waard dus om er eens eentje uit te proberen, bijvoorbeeld deze:
 
 

Kowloon Drinkfontein 2,8 l

 
Kan tegen een stootje

Heb je een speelse kitten of een energieke wervelwind in huis? Geen nood, deze drinkfontein is gemaakt uit stevig plastic en dat betekent dat het toestel tegen een stootje kan. Bovendien weegt hij wat minder zwaar dan een model uit keramiek of staal, wat maakt dat hij makkelijk te verplaatsen is. Dat is handig wanneer je de filter moet vervangen, voor een regelmatige schoonmaakbeurt of als je je kat extra uitdaging wil bieden door afwisseling te brengen in de locatie van haar drinkplaats. Gebruiksgemak: 10/10!
 
 

Geluidloze pomp

Zoals je weet hebben katten gevoelige oortjes, dus een fluisterstille pomp kan echt het verschil maken tussen ‘geïnteresseerd dichterbij komen’ en ‘ver weg blijven van die lawaaierige indringer’. Goed nieuws: de pomp van deze waterfontein, die voor een constante circulatie van het water zorgt, is zo goed als geluidloos. Zo is je kat voor lange tijd verzekerd van zuiver drinkwater waar ze ongestoord van kan genieten, zonder vervelend zoem- of trilgeluid. En ook voor jou als baasje is het een pak aangenamer wanneer je de aanwezigheid van de drinkfontein amper opmerkt in huis, toch?
 

Met actieve koolfilter

Heb je al gemerkt dat je kat liever uit een plas regenwater drinkt dan uit haar drinkbakje? Dat komt omdat katten van zacht water houden. Geef je je kat kraantjeswater te drinken, dan zal er altijd een zeker kalkgehalte in het water zitten. In de ene gemeente is het water al wat harder dan in de andere, maar een béétje kalk kan je meestal niet vermijden – tenzij je een waterontharder hebt. Daarom is deze drinkfontein voorzien van een vervangbare actieve koolfilter, die het water niet alleen zuivert van vuiltjes, (katten)haren en vreemde geurtjes, maar ook voorkomt dat de pomp kan aankalken. Vergeet niet de filter ongeveer maandelijks te vervangen, anders zal het water na een tijdje toch vervuild raken. In de verpakking zit alvast één filter inbegrepen, bijkomende filters kan je altijd per stuk bijkopen. 
 
 

Detectie van het waterniveau

Katten zijn geen grote drinkers. Aangezien deze drinkfontein over een groot waterreservoir van maar liefst 2,8 liter beschikt, ben je een hele tijd gerust dat je kat over voldoende fris en zuiver water beschikt. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat het fonteintje bij een leeg reservoir blijft verder draaien: wanneer de laatste druppel water is opgelikt, stopt de pomp automatisch en gaat er een waarschuwingslampje branden. Zo weet je dat het tijd is om de drinkvoorraad van poeslief aan te vullen en komt ze nooit zonder water te zitten. Handig!
 
 

Leuk extraatje: twee drinkopties

In de verpakking van deze drinkfontein vind je twee opzetstukken terug, zodat je de ideale drinkstand voor je kat kan kiezen. Het standaard opzetstuk heeft twee ‘kraantjes’ waaruit het water naar beneden loopt, terwijl het alternatieve drinkteutje een opening aan de bovenkant heeft, zodat je kat langs bovenaf kan drinken. Ideaal voor wat grotere katten of een kleinere hond – als jouw kat tenminste toelaat dat de hond ook gebruikmaakt van haar fonteintje!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen