Een drinkfontein voor katten, da’s toch alleen maar nodig voor huisdieren met de grootste kattenstreken? Wel, dat klopt niet helemaal. Katten moeten dagelijks voldoende water drinken om zo veelvoorkomende blaas- en nierproblemen te vermijden. En de meeste katten houden nu eenmaal van stromend water. Een drinkfontein is dus zeker geen overbodige luxe voor jouw kat, maar houdt haar ook in optimale gezondheid. In dit artikel leer je hoe zo’n fontein precies werkt.

Wat is een drinkfontein?

Een drinkfontein is een waterreservoir dat met behulp van elektrische stroom water op en neer pompt. Er zit een filter in – bestaande uit ionen, hars, kokossnippers en actieve kool – die voor fris en zuiver water zorgt, zolang je hem maar regelmatig vervangt. Onder kattenliefhebbers zijn drinkfonteinen een echte rage geworden, wat maakt dat er verschillende modellen te koop zijn. Met sensoren, met een handige app of met een leuk design in de vorm van een bloempje? Het kan al-le-maal! Wanneer je er eentje in huis wil halen, overweeg je wel best enkele zaken.
 
  • Filteronderhoud: om de hoeveel weken moet je de filter vervangen?
     
  • Volume: per kilogram heeft een kat ongeveer 50 milliliter water per dag nodig. Voor één kat is een capaciteit van een liter dus ruim voldoende, maar vanaf drie katten mag het dus gerust wat meer zijn.
     
  • Materiaal: kies je voor plastic, roestvrij staal of keramiek? Qua duurzaamheid en hygiëne zijn keramieken drinkfonteinen veruit de slimste aankoop. Maar bij energieke en speelse katten zullen plastic en stalen drinkfonteinen wellicht langer meegaan – lees: ze kunnen tegen een stootje.
     
  • Prijs: plastic is betaalbaar voor iedere katteneigenaar. Let wel op dat er geen schadelijke stoffen, zoals BPA’s en ftalaten, in verwerkt werden.
Kat drinkt van plastic drinkfontein
Drinkfonteinen uit plastic zijn betaalbaar en kunnen tegen een stootje

Waarom heeft mijn kat een drinkfontein nodig?

Om op die vraag te antwoorden, geven we je een korte geschiedenis van de kat. Katten leefden vroeger in woestijngebieden in Afrika, waar ze weinig mogelijkheden hadden om aan water te komen. Het meeste vocht haalden ze uit hun prooien, zoals muizen, en ze sloegen die waterreserves slim op. Het zit dus niet in de natuur van katten om uit zichzelf op zoek te gaan naar water. En dat kan problematisch zijn voor onze doorsnee huiskat. Nier- en blaasstenen zijn zo enkele voorbeelden van de pijnlijke gevolgen bij ernstige uitdroging. Elk trucje om je kat meer te laten drinken, is dus welkom. 
 
Het grote voordeel van een drinkfontein? Het water is altijd in beweging. Als je weet dat een kat een druppelende kraan al fascinerend vindt, stel je dan eens voor welke impact non-stop stromend water kan hebben! Het immer kabbelende fonteintje intrigeert poeslief en nodigt haar uit om het van dichterbij te komen onderzoeken. Bovendien wordt het water van een drinkfontein constant verkoeld en verrijkt met zuurstof, wat toch altijd ietsje beter smaakt dan een drinkbakje met water op kamertemperatuur. Een fontein vraagt wel meer tijd om het apparaat schoon te maken en meer energie om het water te laten stromen.
 
Dus nee, er is niets mis met een gewone drinkbak, maar met een drinkfontein kom je beter tegemoet aan de noden van jouw kat en kan je een mogelijke kat-astrofe vermijden!
Poes drinkt van plastic drinkfonteintje
Katten drinken meer van stromend water.
Kitten drinkt water uit glazen kommetje
Waterkommetjes zijn dan weer makkelijker te onderhouden.

Hoe werkt zo’n drinkfontein voor katten?

Drinkfonteinen werken op batterijen of via elektrische stroom uit het stopcontact. Je vult het reservoir tot het maximale volume en zet het toestel aan. That’s it! Wanneer het water op is, zal de machine je waarschuwen. Wanneer je de filter moet vervangen? Dat zal je in de meeste gevallen zelf in de gaten moeten houden.
 
Zo’n drinkfontein verbruikt natuurlijk wel wat energie, maar onthoud dat jij zelf kiest wanneer en hoe lang je het apparaat aanzet. Wil je dat slechts enkele uren per dag? Geen probleem, maar zorg dan wel voor een extra drinkbakje voor je kat. Sowieso raden we aan om meer drinkbakken in huis te plaatsen dan je katten hebt. Kies voor verschillende locaties en zet de drinkbakken nooit naast een eet- of kattenbak. 
 
Wat denk je? Overtuigd van deze nieuwe technologie of hou je het liever old school? Het enige wat echt telt, is dat we goed voor onze huisdieren zorgen. Dan zien wij geen kattenhaar in de boter!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen