Vraag jij je af of het een goed idee is om je viervoeter te verwennen met een lekker drankje? Jij mag dan misschien wel deugd hebben van een glaasje frisdrank of een kop koffie, je geeft het toch maar beter niet aan je hond.

 
Effecten van koffie op je hond

Koffie bevat cafeïne, een stof die een vergelijkbare vergiftiging kan veroorzaken als chocolade bij honden. Net zoals bij mensen heeft cafeïne effect op hun zenuwstelsel en hart, maar honden zijn veel gevoeliger voor cafeïne dan mensen, dus is het (negatieve) effect ook een pak groter. Enkele vaak voorkomende symptomen van cafeïne vergiftiging bij honden zijn braken, diarree, rusteloosheid, beven, hyperthermie, hyperactiviteit en een verhoogde hartslag.
Jack russels drinken koffie aan een toog
Honden zijn veel gevoeliger voor cafeïne dan mensen, dus de negatieve effecten zijn ook veel groter

Effecten van frisdrank op je hond

Frisdranken bevatten dan weer te veel suikers voor het spijsverteringsstelsel van je hond. Bovendien kan de zuurtegraad van sommige frisdranken zijn tanden beschadigen. Ook de bubbels in de drankjes zijn niet goed voor hem. Als je hond per ongeluk toch je voorraad frisdrank heeft ontdekt, bel je best even naar de dierenarts, want het is mogelijk dat je hond dan gedehydrateerd zal raken en een suikerrush zal krijgen, gevolgd door een dip in zijn bloedsuikerspiegel.
 
Andere gevolgen van het drinken van frisdrank kunnen onder andere maag- en darmklachten zoals overgeven, diarree en winderigheid omvatten. Frisdrank kan ook xylitol bevatten, wat zelfs in kleine hoeveelheden gevaarlijk kan zijn voor je hond. Deze stof kan namelijk de bloedsuikerspiegel van je hond verlagen en uiteindelijk zelfs leiden tot leverziekte. Je hond zal ook heel wat kilootjes bijkomen als hij regelmatig toegang tot frisdrank heeft. Obesitas is een groter wordend probleem bij honden, dat ook voor andere gezondheidsproblemen kan zorgen.
 
 

Water drinken is de boodschap

Conclusie: geef je hond gewoon water om te drinken en ververs het regelmatig. Het is belangrijk dat je hond voldoende drinkt, zeker op warme dagen. Investeer dus liever in een drinkfontein, in plaats van in een extra kratje frisdrank voor je hond. Zorg ervoor dat je hond te allen tijde toegang heeft tot vers water en neem ook een fles water voor je hond mee als je op uitstap gaat, zodat hij niet oververhit en uitgedroogd raakt.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen