Je hebt het ongetwijfeld wel eens gezien: een hond die zijn kop door het raam steekt en zijn tong laat wapperen in de wind. Hij lijkt ervan te genieten. Door zijn fantastische reukvermogen is je hond de wijde omgeving met volle teugen aan het verkennen. Maar veilig is het echter allerminst!
Helaas moeten we meteen de pret bederven: je hond uit het raam van je auto laten hangen is not done. Denk maar eens aan alle gevaren waaraan je hem blootstelt:
 
 • Je hond kan op elk moment uit de auto vallen (of springen) en zo ernstig letsel oplopen. Daarvoor hoeft je raam niet eens helemaal opengedraaid zijn: je zou ervan versteld staan door welk kiertje een hond zich kan wurmen als er een konijn (of andere prikkel) voor zijn neus wegspringt! 
   
 • Misschien besluit je hond om zichzelf uit te laten wanneer je voor het rood licht staat. Ook al staat je hond meestal perfect onder appèl, is het een utopie om te verwachten dat jij als bestuurder de hele tijd een oogje in het zeil houdt. Jij bent immers met het omringende verkeer bezig en hoort je niet bezig te houden met een onvoorzichtige passagier op de achterbank. 
   
 • Je hond kan een enorme klap in de nek krijgen wanneer je plots moet stoppen, met een whiplash of zelfs een hersenschudding tot gevolg. Dat kan je je lieve viervoeter toch niet aandoen? 
   
 • Herinner je je die klap van een steentje of zelfs van een groot insect op je voorruit? Juist: bij hoge snelheden veranderen zulke onschuldige voorwerpen in gevaarlijke projectielen. Stel je eens voor dat zo'n onding in het oog van je hond terechtkomt ...  
   
 • Los van al die externe invloeden, moet je ook rekening houden met de kwalijke gevolgen van die strakke wind tijdens het rijden. Een hond in de tocht loopt gemakkelijker ontstekingen van de ogen en de bovenste luchtwegen op. 
   
 • Om nog maar te zwijgen over het extra gevaar dat je loopt om je hond kwijt te geraken bij een traumatisch auto-ongeval, ook al hopen we dat jullie dat nooit hoeven mee te maken. 
 
   
Lees in dit artikel hoe je je hond wel veilig kan vervoeren in de wagen. 

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen