Via het vragenformulier op op onze website krijgen we regelmatig beestige vragen van fans toegestuurd. Een bezorgde eigenaar van een golden retriever vraagt zich af hoe hij zijn hond het beste vervoert in de wagen: op de achterbank of in de koffer? 

 
 
De meeste honden vinden autoritjes super: ze eindigen in het bos, bij het park, op de hondenschool of voor de deur van hun vriendjes. Hoe vaker ze mee mogen rijden, hoe leuker ze het lijken te vinden! Maar zelfs al neem je je hond slechts één keer per jaar mee in de wagen, is het belangrijk om na te denken over waar en hoe je je hond laat meerijden. Niet alleen opdat de autorit comfortabel is voor je hond en andere inzittenden, maar zeker ook voor de veiligheid van je hond, jezelf én je medemens
 
 

Laat je hond nooit los in de auto 

Hoe braaf hij ook ligt te soezen op de achterbank, een losse hond in je auto is nooit een goed idee. Denk bijvoorbeeld eens aan volgende situaties die zich kunnen voordoen met een hond die zich vrij beweegt in je wagen: 
 
  • Fido is braaf, maar je hebt hem al even niet gehoord. Zit hij nog wel netjes op z’n plaats? Je draait je om om dat te checken en verliest ondertussen je aandacht op de weg
     
  • Max denkt dat hij een stukje chips heeft zien liggen op passagiersstoel en klimt over de zetels. Je focus verschuift van de weg naar je hond en foeterend probeer je je hem te overtuigen om terug naar de koffer te gaan – zonder succes. 
     
  • Lola ligt braaf te slapen aan het voeteneinde van de passagiersstoel, wanneer ze in een scherpe bocht wakker wordt. Ze klimt even op de zetel om te kijken wat er aan de hand is en besluit dan terug te gaan slapen, maar dit keer aan jouw voeten met het gevaar onder je rempedaal terecht te komen. 
     
  • Diesel heeft nog nooit opgekeken tijdens een autorit, maar het ondenkbare gebeurt: je hebt een ongeval. Het autoraam verbrijzelt en in paniek vlucht hij de wijde wereld in. 
     
  • Luna zit netjes op de achterbank naar buiten te kijken. Plots moet je voorligger hevig remmen en je slaagt er niet in een botsing te voorkomen. Luna wordt door de voorruit gekatapulteerd. 
 
Bovenstaande nachtmerries kunnen iedereen overkomen, maar de risico’s dalen drastisch wanneer je je hond op de juiste manier vervoert. Een overzicht! 
 
 

Hond op de achterbank? Alleen met een supersterk tuigje! 

De achterbank is erg comfortabel om op te liggen en veel eigenaren hebben hun hond graag dicht bij zich. Dan is het wel belangrijk om hem aan een korte riem vast te klikken met stevig materiaal.
Chocolade labrador met halsband vastgemaakt in wagen
Nooit doen: je hond vastmaken aan de halsband in de auto
Hond zit op achterbank met stevig tuigje
Deze hond wordt veilig vervoerd: hij is kort vastgemaakt met een stevig autotuigje

Tussenstuk als hondengordel: te zwak materiaal

In dierenwinkels zijn speciale verlengstukjes te koop die je aan de ene kant aan het gordelpunt van je wagen bevestigt en aan de andere kant aan het tuigje van je hond. Bevestig zo’n riemen nooit aan een halsband, want zo kan je hond zijn nek breken! 
 
Hoe handig deze optie ook lijkt, het is vooral een oplossing voor ronddwalende honden. Ze voorkomen dat je hond los doorheen je wagen zwerft en je ogen zo van de weg af houdt. Maar het materiaal en de musketon van zo’n tussenstukje zijn nooit stevig genoeg om je hond te beschermen bij een ongeval. Bij een aanrijding aan 50 km/u, heeft een hond van 20 kg de impact van een olifant! Dat hou je niet zomaar tegen. 
 

Extreem sterk tuigje: alleen als je de hond kort kan vastmaken

Kies dus voor een speciaal tuigje dat gemaakt is uit dezelfde stof als een autogordel en dat rechtstreeks aan de gordel of aan het gordelpunt bevestigd kan worden. Alleen zo is je hond zo goed mogelijk beschermd bij een ongeval. Een voorwaarde daarbij is dat je de riem zo kort mogelijk maakt, anders loop je het risico dat je hond tegen de bestuurder vliegt bij een aanrijding.
 
 

Hond in de koffer? Voorzie een stevige, metalen kooi! 

Als je koffer groot genoeg is en je hond er comfortabel in past, kan je je hond in de koffer vervoeren. Dan verwijder je uiteraard de hoedenplank zodat er voldoende lucht circuleert. 
 

Hek of net tussen koffer en zitplaatsen: niet ideaal

Er bestaan hekjes die je tussen de kofferbak en de achterbank kan plaatsen, zodat je hond niet over de zetel kan klimmen. Draadnetten en eenvoudig te monteren hekken beschermen onvoldoende bij een aanrijding. Stevige hekken zijn wel geschikt om te voorkomen dat je hond door de lucht vliegt. Het nadeel is wel dat je je hond moeilijker kan bevrijden bij een kop-staartaanrijding. 
 
Voor de veiligheid van je hond is het trouwens niet interessant om je dier gewoon los in de koffer te zetten. Bij een aanrijding smakt hij tegen de tussenwand, waarbij hij ernstige gevolgen aan oplopen. Maak je hond eventueel vast aan een landinghaak in de koffer, maar ook dan geldt dat het tuigje en de riem stevig genoeg moeten zijn. 
Vier honden in koffer gescheiden van cabine met tussenrek
Deze honden zitten veilig achter een stevig hek, maar kunnen gewond raken als ze niet vast zitten
Twee corgi's in een draadbench in een autokoffer
Deze draadbench is niet stevig genoeg om honden te beschermen bij een ongeval 

Opvouwbare bench met draadtralies: onveilig in de auto

Dit type kooi wordt vaak gebruikt bij de zindelijkheidstraining of om vernielzuchtige pups even alleen te laten. Daarvoor zijn ze dan ook uitermate geschikt, maar in de wagen gebruik je ze beter niet. De tralies zijn niet stevig genoeg om een autocrash te overleven (misschien heeft je hond al eens een spijl omgebogen) en kunnen je hond zelfs stevig verwonden. 
 
 

Stoffen bench: ongeschikt om je hond te vervoeren

Een stoffen bench voorkomt dat je hond gaat rondzwerven in je wagen of ontsnapt uit de koffer, maar heeft geen enkele meerwaarde bij een ongeval
 
 

Plastic transportbox: beschermt je hond onvoldoende 

Crash tests met hondendummies hebben uitgewezen dat zelfs stevig uitziende plastic boxen je hond niet beschermen tijdens een aanrijding. De wanden van zo’n kooi verbrijzelen wanneer er een olifant op gaat staan, dus ook wanneer het lichaam van je hond ertegen smakt als je auto plots tot stilstand komt. 
Stevige, metalen hondenbench met toller in auto
Enkel een stevige, metalen bench is écht geschikt om je hond te vervoeren in de kofferbak

De grote winnaar: een metalen hondenkooi

Alleen metalen hondenkooien die speciaal gemaakt worden om honden in te transporteren, brengen je hond in alle omstandigheden veilig van A naar B. Het voorkomt dat je hond van zijn plek komt en blijft intact tijdens een ongeval. Bovendien loopt je hond zo weinig mogelijk verwondingen op tijdens een mogelijke impact (tenzij de metalen kooi té groot is voor je hond). Voor kleine honden bestaan er trouwens ook metalen kooien die je op de achterbank kan bevestigen. 
 
 

Samengevat: doe (in gedachten) de olifanttest

Net zoals we onze kinderen op een veilige manier vervoeren in de wagen, verdienen ook honden het om verantwoord mee te rijden met de auto. Denk er altijd aan dat het lichaam van je hond de impact heeft van een olifant (of meer), wanneer je het ongeluk hebt in een ongeluk verzeild te raken. Denk daarom bij elke maatregel die je neemt na of hij ‘olifantproof’ is. Alleen dan rijden Max, Fido, Lola, Diesel en Luna veilig mee in je auto. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen