Je ziet het vaak in de kooi van kleinere zangvogeltjes hangen: een spiegeltje dat ter afleiding of als verrijking voor de gevleugelde bewoners moet dienen. Maar is zo’n spiegeltje ook echt nodig? En kan het ook nadelen hebben? Wij stapten met onze vraag naar onze Beestig-dierenarts Tom Verbeek van Trigenio Dierenartsencentrum.

Ingebeeld vriendje

Een spiegeltje in je vogelkooi kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Alles hangt af van hoe jouw kanarie of parkiet met zijn evenbeeld omgaat, en dat is erg individueel bepaald. Voor sommige vogels die alleen gehouden worden, kan het de indruk wekken dat ze toch gezelschap hebben. Niet onbelangrijk, als je weet dat vogels in de natuur vaak in grote sociale groepen leven. Dankzij dat fictieve vriendje zullen ze zich minder eenzaam voelen en minder verveling ervaren, al is een échte partner natuurlijk altijd te verkiezen.
 
Met een spiegeltje kan je de indruk wekken dat je vogeltje niet alleen in z’n kooi zit, al kan die reflectie uiteraard nooit tippen aan een echt vriendje

Ongezonde versierpogingen

Bij andere vogels kan een spiegeltje echter net het tegenovergestelde effect opleveren. Zo zie je bij grasparkieten vaak dat ze er zodanig van overtuigd zijn dat hun spiegelbeeld een soortgenootje is, dat ze er voortdurend op gefocust zijn en zelfs beginnen te braken om hun maatje te voeren. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar bij vogels kan je dit echt als een soort versiertruc beschouwen. Jammer genoeg zal hun love interest geen interesse tonen in het opgebraakte voedsel … Dan kan het gebeuren dat het vogeltje in kwestie geobsedeerd raakt door zijn spiegelbeeld en op den duur zelfs zal vermageren en wegkwijnen. In dat geval pak je het spiegeltje maar beter (tijdelijk) weg. Je kan het na een tijdje altijd eens terug ophangen en kijken hoe je vogel erop reageert.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen