Wie zijn langoren graag ziet, wil koste wat het kost vermijden dat ze aan giftige planten beginnen knabbelen. Maar je tuin vol eetbare planten zetten, is ook niet altijd een oplossing want … voor je het weet belanden ze integraal in de maag van je konijnen. Is een mooie tuin met weelderige planten dan onverenigbaar met het houden van konijnen? Gelukkig niet! Met een beetje creativiteit en de tips van ‘nijnoloog’ Josine Warnier leven je nijnen weldra in een groen paradijs. 

Zorg voor variatie, ook in je gazon 

Een eenzijdig dieet is voor niemand een aanrader. Ook je konijnen houden van afwisseling. Gewoon, omdat het saai is om altijd hetzelfde te eten, maar ook om een gezonde darmflora te onderhouden. Bied dus verschillende plantensoorten aan waar ze van kunnen knabbelen. 
 
Eten konijnen dan niet vooral gras? Dat klopt! Tachtig procent van hun voedsel bestaat idealiter uit grassen - vers en in hooivorm. Maar … er bestaan enorm veel verschillende grassen. Het typische ‘gazongras’ is vooral gemaakt om je tuin om te toveren tot een egaal, sterk en onderhoudsvriendelijk biljartlaken - zonder mossen of andere (on-)kruiden. Kies liever een grasmengeling voor je konijnen, bijvoorbeeld met toegevoegde klaver, of stel zelf een mengsel samen om poten en vingers bij af te likken. 
Hangoorkonijn zit in gras met madeliefjes
Een kruidenrijk gazon vormt een lekker buffet voor je konijnen

Vul aan met eetbare planten

Vaak wordt gezegd dat konijnen ‘weten wat giftig is’ en dat ze per definitie geen schadelijke planten opeten. Dat is niet helemaal waar, al zullen ze intuïtief bitter geurende of smakende planten vaak links laten liggen. Maar wanneer er niets anders beschikbaar is, je konijnen zich vervelen of gewoonweg hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen, proeven ze mogelijk toch een te hoge dosis. 
 
Neem daarom het zekere voor het onzekere en geef je konijn alleen toegang tot eetbare planten. Vul grassen aan met een kruidenstrook of bied wat groenten zoals venkel, bleekselderij en spinazie aan. Nog meer groenvoer waarvan een konijnenhart sneller gaat slaan, ontdek je hier. Let wel op voor de gevoelige darmen van je konijnen: bouw verse groenten rustig op en let op met fruit, want dat bevat enorm veel suikers. 
Ook wortels zijn kleine energiebommetjes, geef liever alleen het loof aan je nijnen.
Enkele giftige planten hebben we hier voor je opgesomd. Maar … zoals veel eigenaars kunnen beamen, is dit een lastig onderwerp. In de tuin van Josine staan bijvoorbeeld allerlei planten die op de ‘giftige lijst’ staan, maar haar konijnen eten er niet van en hebben een goede weerstand. En ook als je tuinstruik niet op de lijst staat, ga er dan niet zomaar vanuit dat het veilig is. Doe je huiswerk voor je je konijnen in contact laat komen met eender welke plant! 
Konijn zit tussen groenten en kruiden
Een moestuin speciaal voor je konijnen? Waarom niet! 

Hoe voorkom je dat konijnen je planten vernielen? 

En dan nu de grote hamvraag: hoe?! Als je enkel eetbare planten mag aanbieden, hoe zorg je er dan voor dat je konijnen die niet in een mum van tijd met de grond gelijk maken? Daar bestaan verschillende oplossingen voor. 
 
 • Hang de planten in bakjes tegen de muur of aan de omheining, zodat je konijnen er niet bij kunnen. Wat gaat overhangen, kunnen ze staand op hun achterste poten weg knabbelen. Zo hebben ze er een leuke bezigheid bij en trainen ze al etend hun rugspieren. Let wel op dat je konijnen met hun springkunsten niet gewoon in de bak erbij springen! 
   
 • Leg een kruidenstrook aan nét buiten de omheining. Alles wat door het gaas groeit, is voor je konijnen, maar ze kunnen de plant niet tot aan de wortels aanvreten. Bovendien geeft het een landelijke toets aan je tuin: een lelijke omheining verdwijnt zo achter een weelde aan groen en bloemen. 
   
 • Zet een hoekje van de ren af met gaas en laat er een zadenmengeling ontspruiten. Pas wanneer de planten stevig geworteld zijn, doe je het gaas weg en verplaats je het naar een nieuw hoekje. Wanneer de eerste reeks planten opgegeten is, is het nieuwe groen ready-to-eat. 
   
 • Kweek wat loof op in een pot en bouw er met kippengaas een kooitje bovenop. Zet de plantenpot in de konijnenren zodra de planten buiten het gaas beginnen te groeien. Je konijnen doen nu dienst als levende snoeischaar en houden het groen in de gewenste vorm. 
   
 • Heb je geen gras of geen tuin? Dan kun je allerlei grassoorten en kruiden zaaien in een kleine bak met aarde. Op die manier geef je hen een leuke bezigheid. Wedden dat ze ervan genieten?! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen