Ongetwijfeld houdt jouw hond wel van een leuke wandeling door de bossen of het hoge gras. Maar daar ligt wel het gevaar van teken op de loer! Deze kleine beestjes kunnen allerlei nare ziektes overdragen, dus het is belangrijk om steeds voor hen op je hoede te zijn. Wij leggen je uit hoe je ze kan herkennen én veilig verwijderen bij je hond.


Hoe herken ik een teek?

Teken zien eruit als kleine spinnetjes, die zich vooral ophouden in hoog gras en struikgewas. Pas nadat ze zich helemaal vol bloed hebben gezogen, zien ze eruit als een bruine, rode of grijze bol. Het vervelende aan deze beestjes is dat ze de Borrelia-bacterie kunnen meedragen, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dat gebeurt pas enkele uren nadat ze zich hebben vastgebeten in de huid, dus je doet er goed aan om ze zo snel mogelijk te verwijderen!
 
Op je eigen huid kan je een teek vrij makkelijk terugvinden, maar in de vacht van je hond valt zo'n kleine beestje niet altijd op. Daarom doe je er goed aan om je hond na elke wandeling grondig te checken. Controleer zeker goed onder de staart, tussen de poten, tussen de tenen, rond de oren en aan de binnenkant van de oren, en op de kop en de nek van je hond.
 
 

Hoe verwijder ik een teek?

Indien je hond toch een tekenbeet te pakken heeft, is het belangrijk om de teek op een correcte manier te verwijderen, om de kans op besmetting te beperken. En dat is niet zo simpel, dus let goed op ... 

Het is enorm belangrijk dat je de teek zo nauwkeurig mogelijk vastgrijpt en verwijdert. Doe dit nooit met een normaal pincet of met je vingers, want dan is de kans groot dat de kop van de teek in de huid blijft zitten. Gebruik ook nooit alcohol, zeep, jodium, olie of ether om de teek te verwijderen en probeer ze zeker niet te verbranden wanneer ze nog vastgehecht zit! De teek kan dan zijn maaginhoud uitbraken, wat de kans op besmetting gevoelig doet toenemen, en bovendien riskeer je zo dat je je hond bezeert. Gebruik dus altijd de speciale tekentang of tekenverwijderaar uit je EHBO-setje voor je hond en ga als volgt te werk:
 
  • Wrijf de haren van je hond opzij rondom de teek, zodat je het beestje goed ziet zitten.
     
  • Probeer de teek zo dicht mogelijk tegen de vacht van je hond vast te nemen met het tekenpincet, zonder de teek plat te knijpen.
     
  • Trek de teek er in één vloeiende beweging uit, zonder te draaien met je tekenpincet.
 
Blijft er toch een stukje van de teek achter in de huid van je hond? Maak de wonde dan goed proper met water en zeep en zorg dat je ze grondig ontsmet, zodat de Borrelia-bacterie niet kan doorgegeven worden.
Teek in de vacht van een hond
Het is belangrijk dat je een teek bij je hond zo snel mogelijk correct verwijderd, zo verklein je de kans op besmetting met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken

Heb je hulp nodig?

Zie je het niet zitten om de teek te verwijderen of reageert jouw hond met veel stress? Vraag dan aan de dierenarts om je te tonen hoe je dit best aanpakt. Hij zal je trouwens ook advies kunnen geven over de juiste producten om teken te bestrijden. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen! Sommige producten voorkomen dat de teek kan bijten, andere zorgen ervoor dat de teek sterft zodra hij bijt, zodat er geen ziekteoverdracht plaatsvindt; daarna valt hij meestal vanzelf van de huid van je hond.

Heb je de teek niet volledig kunnen verwijderen en merk je dat je hond sloom wordt, koorts heeft of anders loopt dan gewoonlijk? Neem dan zeker snel contact op met je dierenarts, want dit kunnen symptomen van de ziekte van Lyme zijn.
 

Heeft je kat ook last van teken? Lees hier hoe je haar ervan af helpt!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen