Katten die graag gaan wandelen, kruipen allicht eens door struiken of bosrijke gebieden. En daar ligt het gevaar van de teek op de loer!

Teken zien eruit als kleine spinnen. Ze wachten op hun prooi in lang gras. Een schaduw, triling of zelfs een minieme verandering in temperatuur vertelt hen dat er een maaltijd, zoals bijvoorbeeld een kat, is aangekomen. De teek boort zich in de huid en zuigt bloed. Pas nadat ze zich gedurende meerdere dagen hebben vastgehecht en volgezogen, zien teken eruit als een bruine, rode of grijze bol. Teken kunnen ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme. De ziekte wordt pas overgedragen enkele uren nadat de teek zich heeft vastgebeten. Teken vallen niet altijd op. Daarom doe je er goed aan om je kat regelmatig te checken.


Hoe verwijder ik een teek?


Een teek verwijderen is lastig. Het is belangrijk dat je de teek zo nauwkeurig mogelijk vastgrijpt en verwijdert. Dit doe je het best met een speciaal tekenpincet:

• Wrijf de haren van je kat opzij rondom de teek, zodat je de teek goed ziet zitten.
• Probeer de teek zo dicht mogelijk tegen de vacht van je kat vast te nemen. Draai je tekenpincet.

Zie je het niet zitten of reageert je kat heftig? Vraag dan aan de dierenarts om het je te tonen!


Wat als het niet lukt?


Heb je de teek niet volledig kunnen verwijderen? En merk je dat je kat sloom wordt, koorts heeft of zich anders gedraagt? Neem dan zeker contact op met je dierenarts.

Lees hier hoe je een teek moet verwijderen bij een hond.

Aanbevolen artikelen