In een hamsterkooi hoort per definitie ook een loopwiel, waarin de kleine knaagdiertjes soms eindeloos lang rondjes lopen. Doen ze dat voor hun plezier of zit er meer achter? En is dat eigenlijk wel gezond? Onze Beestig-dierenarts Tom Verbeek van Dierenartsencentrum Trigenio stelt je gerust: hamster zijn dol op rennen!

Waarom lopen hamsters in een rad?

Naar het hoe en waarom van een looprad of loopwiel voor hamsters is aan het begin van de jaren 2000 heel wat onderzoek gedaan. De tests vonden hoofdzakelijk plaats binnen de context van proefdieren, een sector waar tegenwoordig gelukkig ook veel aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn. Wat blijkt? Uit die studies kwam naar voren dat hamsters zo’n looprad wel degelijk nodig hebben voor hun algemeen welzijn.
 
De exacte oorzaak is nog niet bekend, maar er wordt verondersteld dat hamsters een looprad gebruiken om hun energiebalans op peil te houden. Door in zo’n rad rondjes te rennen, kunnen de diertjes namelijk al hun overtollige energie kwijt. Daarnaast maakt het ook onderdeel uit van hun exploratief gedrag. Spot je een hamster in het wild, dan zal je die heel veel zien rondlopen om zijn omgeving te verkennen. Door een looprad te voorzien, kan je als eigenaar van een tamme hamster min of meer tegemoet komen aan dat natuurlijke gedrag. 
 
 

Welk looprad is geschikt voor hamsters?
 

Diameter

Een looprad bestaat in alle mogelijke vormen en maten, van klein tot groot, van rond tot vierkant. Uit de eerder vermelde onderzoeken blijkt dat hamsters een duidelijke voorkeur tonen voor heel eenvoudige loopwielen, liefst met een zo groot mogelijke diameter. Tijdens de studies werd meestal gebruik gemaakt van Syrische hamsters of goudhamsters, die iets groter zijn dan een gemiddelde hamster. Voor hen bleek de ideale maat voor een looprad tussen 32 en 35 centimeter doorsnede te liggen, wat best groot is. 
 
Ons advies is dan ook: ga voor een zo groot mogelijk rad! Zo krijgt je hamster minder last van zijn rugje, dat bij een te klein loopwiel fel zal doorbuigen. Het is dan ook aan te raden om voor je hamster eerder een loopwiel voor ratten aan te schaffen dan een kleintje dat eigenlijk voor hamsters bedoeld is. 
Hamster loopt in een oranje loopwiel in zijn kooi
Kies voor het welzijn van je hamster voor een gesloten rad met een zo groot mogelijke diameter

Ondergrond

Ook de favoriete ondergrond van het looprad werd getest. Zo bestaan er loopwieltjes die helemaal dicht zijn, maar je hebt er ook met spijltjes. Uit de onderzoeken kon geen verschil in voorkeur worden aangetoond, al staan de spijlen liefst niet meer dan 9 millimeter uit elkaar. Toch merken we in de praktijk dat hamsters nu en dan met een pootje vast komen te zitten tussen de spijlen en daar serieuze letsels en breuken aan overhouden.
 
Daarnaast werd ook getest of hamsters het leuk vinden als er obstakels in het rad zitten, waar ze telkens overheen moeten stappen. Wederom maakte dit geen verschil in de resultaten. Conclusie: met een simpel, rond en gesloten looprad met een zo groot mogelijke diameter maak je je hamster het gelukkigst. 
  
 

Kan mijn hamster te veel in zijn rad lopen?

Hamsters lopen zó graag en zó veel in hun loopwiel, dat je je soms inderdaad kan afvragen of jouw hamster niet vastzit in een soort oneindige loop. Het uithoudingsvermogen van een hamster kent eigenlijk geen grenzen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw huisdiertje zich zal doodlopen in zijn rad. Laat hem dus maar rustig doen! Als je hamster moe wordt, zal hij vanzelf stoppen met lopen en uit het wieltje stappen. 
 
Wil je zelf niet te veel hinder ondervinden van de fitnessactiviteiten van je hamster, dan zet je zijn kooi best niet in je slaapkamer. Hamsters zijn namelijk ’s nachts actief en dat zou weleens kunnen botsen met jouw slaappatroon. Het loopwiel weghalen uit het hamsterverblijf is geen goed idee, want hij moet echt een uitlaatklep ter beschikking hebben, anders weet hij met zijn energie geen blijf. Zet de hamsterkooi dus liever in een andere kamer, zo is iedereen tevreden!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen