De hamster is een nachtactief knaagdier dat redelijk makkelijk te verzorgen is. Hij slaapt, eet en verstopt zich graag, maar doet dat liefst … alleen! Gek genoeg verkiezen hamsters een eenzaam leven boven eentje met andere hamstervrienden. Ben je op zoek naar een huisdier dat je urenlang kan vertroetelen? Dan zoek je beter verder. De hamster is erg leuk om naar te kijken – zijn bolle wangetjes en kleine kraaloogjes doen je hart meteen smelten – maar wordt verder het liefst van al met rust gelaten. Omdat hamsters schemerdieren zijn en dus pas ‘s avonds in beweging komen, zijn ze minder geschikt als huisdier voor kinderen.

Hoe ziet een hamster eruit?

De hamster is een klein, schattig knaagdiertje met bolle wangen. Ze hebben een klein kopje met twee zwarte kraaloogjes en rechtopstaande oren. Hun zachte vacht kan verschillende lengtes en kleuren aannemen. Dé hamster bestaat eigenlijk niet, want er trippelen wereldwijd wel twintig verschillende soorten en varianten rond. Zo zijn er langharige, kortharige en zelfs hamsters met een gekrulde vacht. Sommige hamsters hebben lange staarten en andere korte. Natuurlijk worden niet al deze soorten als huisdier gehouden. Vooral dwerghamsters, zoals de Chinese en de Russische dwerghamster, en de Syrische of  ‘goudhamster’ zijn in verschillende woonkamers te vinden. 
 
In België kan je vijf verschillende hamstersoorten als huisdier nemen:
 
  • Russische dwerghamster: hamster met een rustig karakter die daardoor net iets makkelijker tam te maken is. Gek genoeg houdt deze soort geen winterslaap, maar hebben ze wel een wintervacht.  
 
  • Chinese dwerghamster: leven gemiddeld het langst (zo’n vier jaar) en zijn dol op klimmen. Hun vacht is minder wollig dan bij andere hamsters en ze hebben doorgaans een iets langer lichaam. 
 
  • Syrische hamster: ook wel de goudhamster genoemd. De Syrische hamster is erg populair en wordt het vaakst als huisdier gehouden. Hij komt zowel met lange als korte vacht voor en bestaat, ondanks zijn naam, in verschillende kleuren. 
 
  • Woestijndwerghamster: met een lengte van 4 à 5 centimeter is dit de kleinste hamster. Opmerkelijk zijn de witte haartjes boven zijn zwarte kraaloogjes, waardoor het diertje echte wenkbrauwen lijkt te hebben. 
 
  • Campbells-dwerghamster: vertoont veel gelijkenissen met de Russische dwerghamster. De donkere streep op hun rug is wel breder en minder afgelijnd, en hun oortjes zijn kleiner.

  

Grootte en gewicht

De grootte en het gewicht van een hamster is afhankelijk van de soort. Een Syrische hamster wordt bijvoorbeeld tussen 13 en 18 centimeter lang en weegt gemiddeld tussen 85 en 150 gram. De Russische dwerghamster is met zijn lengte en gewicht van 8 centimeter en 30 gram dan weer een stuk kleiner. 
goudhamster
Syrische hamster of goudhamster   
Russische dwerghamster
Russische dwerghamster

Huisvesting van de hamster

Je kan jouw hamster zowel in een glazen kooi als in een kooi met tralies houden. Kies je voor de eerste optie, dan zal je het verblijf sneller moeten schoonmaken omdat vieze geurtjes hier makkelijker blijven hangen. Kies je voor de tweede optie, zorg dan dat de tralies niet te ver uit elkaar staan. Hamsters zijn kleine dieren en kunnen er al snel tussenuit muizen (of hamsteren?). Het belangrijkste is dat het hok ruim genoeg is met een minimale lengte van één meter en een minimale breedte van 50 centimeter. Reken ook op minstens 60 cm in de hoogte. Hoe groter het hok, hoe gelukkiger je hamster!
 
De hamster houdt van graven, zorg daarom voor minstens 20 cm bodembedekking in de hamsterkooi. Gebruik je een kooi met tralies, dan wil dat zeggen dat je ‘onderbak’ minstens 40 cm hoogte moet hebben, anders ligt jouw living in geen tijd vol hamstersnippers. Deze laag kan bestaan uit verschillende materialen zoals hennep, papier of houtpulp, moet vocht goed absorberen en stofvrij zijn. Gebruik nooit (hamster)watten, want die kunnen de darmen blokkeren wanneer ze worden ingeslikt! Je plaatst de kooi best in een rustige omgeving, afgeschermd van andere huisdieren zoals honden en katten, en uit de buurt van warmtebronnen of de volle zon. Vergeet niet dat hamsters nachtdieren zijn en dus vooral ’s nachts actief worden. Je wilt hen dus liefst niet in de buurt van je slaapkamer hebben …
 
In de kooi plaats je eetbakjes, een drinkflesje met stalen tip en liefst ook een hamsterhuisje. Het huisje moet warm en donker zijn, zodat het dier er in alle rust kan slapen. Zorg ook voor wat entertainment om jouw hamster bezig te houden. Als hij zich te hard verveelt, kan hij namelijk probleemgedrag ontwikkelen zoals bijten op de tralies of rondjes lopen. Leg een zandbakje met chinchillazand aan waarin hij kan rollen, laat hem spelen met wc-rolletjes of andere doosjes en zorg voor meerdere verdiepingen in de kooi. Opgelet: het verschil tussen de verschillende niveaus mag niet té hoog zijn, want dan kan je hamster vallen! Tot slot zorg je voor een veilig looprad en tunnels waarin het dier al zijn energie kwijt kan. Een goed looprad is gesloten en heeft een zo groot mogelijke diameter.
 
Wist je trouwens dat hamsters heel propere en zindelijke beestjes zijn? Het is daarom geen slecht idee een hoekje in de kooi te claimen als ‘toilet’ en er bijvoorbeeld wat papier- of houtkorrels te leggen. Gebruik zeker geen klonterende kattenbakvulling aangezien deze verstoppingen kan veroorzaken wanneer het dier ze opeet. Wist je trouwens dat er speciale ‘toilethuisjes’ bestaan voor een hamster, net zoals een kattenbak voor katten?
hamster in hamsterwiel
Een looprad zorgt ervoor dat de hamster al zijn overtollige energie kwijt kan

Voeding: wat eet een hamster? 

In de winkel kan je speciaal hamstervoer kopen dat alle voedingsstoffen bevat die je huisdiertje nodig heeft. Je vult zijn basisdieet best nog verder aan met noten, groenten, fruit en vers hooi. Om hem van voldoende dierlijke eiwitten te voorzien, kan je hem af en toe insecten zoals krekels voederen. Hamsters knagen het liefst heel de dag door, dus zorg dat jouw huisdier hier steeds de mogelijkheid toe heeft. Goede alternatieven zijn wilgentakjes of speciale knaagstokken. Tot slot moet je hamster steeds toegang hebben tot voldoende proper water
Opgepast: rabarber en druiven zijn giftige groente- en fruitsoorten voor hamsters! 

 

Verzorging: hoeveel tijd heb je nodig om een hamster te verzorgen? 

De basisverzorging van een hamster bestaat uit het dagelijks zorgen voor verse voeding en water, en het wekelijks schoonmaken van de kooi. Vergeet niet om telkens een klein beetje gebruikte bodembedekking en hooi te laten liggen, zodat de dieren hun eigen geur herkennen. Verder blijven de tanden van een hamster zijn hele leven lang doorgroeien en moeten deze dus regelmatig afslijten. Dat kan door te knagen op hooi, takjes en andere harde snacks. Controleer regelmatig of de tanden niet te lang worden, want dan riskeren de dieren problemen te krijgen met eten. In dat geval kan de dierenarts de tanden handmatig slijpen of vijlen. Heb je een hamster met een lange vacht, dan dien je ook deze regelmatig te kammen. 
 
De hamster is geen knuffeldier en wordt dus niet graag vertroeteld. Om je hamster bijvoorbeeld makkelijker van kooi te verplaatsen, kan je hem handtam maken, maar dat moet op een rustige en langzame manier aangepakt worden. In het beste geval begin je van jongs af aan met aaien en optillen. Je pakt het dier steeds van voren of opzij op en zet hem in je handpalm. Til hem nooit van bovenaf op! Hamsters zijn prooidieren en zullen dit als levensbedreigend ervaren.
etende hamster
Het dieet van een hamster bestaat uit hamstervoer, noten, hooi, fruit en groenten

Eén, twee of veel hamsters? 

In tegenstelling tot de meeste knaagdieren, is de hamster geen groepsdier. Dat wil zeggen dat de meeste hamstersoorten het liefst alleen leven en zelfs bijzonder agressief kunnen reageren ten opzichte van andere hamsters. Introduceer daarom nooit of te nimmer een nieuw dier in een bestaande hamsterkooi! Toch zijn er enkele soorten die je wél per twee of per drie samen kan zetten. De Russische dwerghamster, de Campbelli-dwerghamster en de Roborovski-dwerghamster kunnen mogelijk goed met elkaar opschieten, op voorwaarde dat ze uit hetzelfde nest komen. Heb je een goudhamster of Chinese dwerghamster, dan probeer je dit sowieso beter niet om bloedvergieten te voorkomen.

 

Hamsters en kinderen

Ook al heeft hij een hoge aaibaarheidsfactor en ziet hij er heel schattig uit, de hamster is geen knuffeldier! Het is daarom niet meteen het meest geschikte huisdier voor gezinnen met kinderen. Bovendien is de hamster een schemerdier dat waarschijnlijk pas in actie komt wanneer de kinderen aan het slapen zijn. Heb je iets oudere kinderen die rustig en voorzichtig kunnen omgaan met dieren, helpen met de verzorging ervan en het niet erg vinden de hamster (meestal) van op een afstandje te bekijken? Dan kan je overwegen er toch eentje aan te kopen.

 

Gezondheid: welke ziektes en aandoeningen komen voor bij de hamster? 

Hamsters worden meestal tussen 2 en 4 jaar oud. De dieren kunnen te maken krijgen met enkele typische gezondheidsproblemen.
 
  • ‘Natstaart’: vooral bij jonge hamsters kan er ‘natstaart’ of diarree optreden. De staart en anus van het dier is voortdurend nat door de waterige ontlasting en hij ziet er lusteloos en ziek uit. Indien deze diarree aanhoudt, kan de hamster uitdrogen en zelfs sterven. De oorzaak is een bacteriële infectie, het eten van te veel groenten en fruit of een worminfectie, maar ook een slechte hygiëne en stress verhogen het risico op de aandoening. Denk je dat jouw dier besmet is? Ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts gespecialiseerd in knaagdieren. Hij zal antibiotica voorschrijven en vocht toedienen. Omdat de ziekte zo besmettelijk is, moet je ook het hok en alle andere spullen goed desinfecteren.
 
  • Conjunctivitis (oogontsteking): ontsteking die ontstaat door bijtwonden, een bacteriële infectie, tandproblemen of stof- en vuildeeltjes die in het oog terechtkomen. De oogleden van de hamster en/of een deel van zijn gezicht zijn dik en opgezwollen. De ontsteking kan relatief eenvoudig behandeld worden door het toedienen van oogdruppels en -zalf.
 
  • Verkoudheid: de hamster is gevoelig voor tocht en koude temperaturen en kan dan snel verkouden worden. Een verkouden hamster heeft een vochtig neusje, is lusteloos en zal niezen. Maak de kooi schoon en zorg voor een extra dik laagje strooisel. Omdat een verkoudheid vrij besmettelijk is, houd je het dier best uit de buurt van andere hamsters.
 
  • Wangzakverstopping: door het eten van foute, te kleverige voeding zoals chocolade, bananen of vers brood kunnen de wangzakken verstopt geraken. Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts zodat die de wangzakken opnieuw kan vrijmaken.
hamster op witte achtergrond
Hamsters worden meestal niet zo oud, slechts 2 tot 4 jaar

Waarop letten als je een hamster koopt?

 
  • Heb je voldoende tijd en inzet om dagelijks voor jouw hamster te zorgen? Hij heeft op elk moment eten, proper water en een schoon hok nodig en kan dus niet zomaar een dagje ‘vergeten’ worden. Vraag jezelf af of je dit voor de komende jaren ziet zitten en houd er rekening mee dat iemand het dier ook moet verzorgen wanneer je op vakantie bent. 
 
  • Vooraleer je beslist effectief een hamster aan te kopen, ga je best al op zoek naar een gespecialiseerde dierenarts die je kan raadplegen in geval van nood.
 
  • Heb je genoeg plaats in huis om de hamster(s) te huisvesten? Ook al zijn het kleine dieren, ze hebben nog steeds een ruim hok nodig waarin ze voldoende ruimte hebben om naar hartenlust rond te lopen. Bovendien moeten ze veilig afgeschermd zitten van andere huisdieren zoals katten en honden.
 
  • Ben je ervan overtuigd dat je een goede toekomstige hamstereigenaar zal zijn? Super! Dan moet je alleen nog op zoek gaan naar een goede verkoper. Je kan langsgaan bij een gespecialiseerde fokker, maar ook bij de knaagdierenopvang kan je altijd wel een leuke hamster vinden die op zoek is naar een nieuwe thuis. Vergeet dus zeker niet ook hier een kijkje te nemen. Wat je ook doet, koop geen dier bij een broodfokker! Zien de dieren er niet zo levendig en gezond uit, zitten ze in kleine, vuile hokken en zijn er veel verschillende nestjes tegelijkertijd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een slechte fokker.
 
  • Eens je jouw nieuwe hamster(s) mee naar huis hebt genomen, is het belangrijk om hem even aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen. Hoe verleidelijk het ook is om hem meteen aan iedereen te laten zien, de verplaatsing naar een nieuwe locatie geeft het dier heel wat stress. Geef hem dus de tijd om zijn eigen plekje te zoeken en tot rust te komen. 
 
 

Dit zijn nog andere leuke knaagdieren

 
  • Mongoolse gerbil: wil je het graag iets origineler? Dan kan je kiezen voor de Mongoolse gerbil! Qua uiterlijk, huisvesting en verzorging zijn er veel gelijkenissen met de hamster, al heeft de gerbil een veel langere staart. Bovendien kan je hem wel met meerdere soortgenootjes in een hok plaatsen én is hij niet alleen ‘s nachts maar ook overdag actief.
 
  • Cavia: je kan urenlang kijken naar deze schattige knaagdiertjes. In tegenstelling tot de hamster, leeft de cavia liefst wél in het gezelschap van andere soortgenoten.
 
  • Rat: heel wat minder populair dan de hamster, maar daarom niet minder leuk! Een rat is zeer actief en heeft veel beweging nodig. Een grote kooi en vrije loopmomentjes zijn dus een must. Plusplunt: een rat is veel makkelijker te temmen dan een hamster!  
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen