Een slecht gebit is een van de meest voorkomende problemen bij huisdieren. Eigenaars komen vaak bij ons met de klacht dat hun viervoeter ‘uit zijn bek stinkt’. Vaak is het pas bij duidelijke pijn dat gebitsproblemen, zoals gaatjes of tandsteen, herkenbaar worden. In het ergste geval kunnen slechte bacteriën via de bloedbaan in andere organen terechtkomen en voor een infectie zorgen. Dit kan erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Toch kan je dit perfect voorkomen!
 

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen is dé nummer 1 oplossing om tandproblemen te voorkomen. Het vergt best wat tijd en geduld, maar op lange termijn loont het! Regelmatig de tanden van je hond poetsen vermindert tandplak en tandsteen, en je vermijdt zo ook een mogelijke tandvleesontsteking met pijnlijk en snel bloedend tandvlees. Bovendien spaart het jou als eigenaar heel wat centen uit. Sommige viervoeters zijn zo gevoelig aan tandsteen dat ze ieder jaar een reiniging bij de dierenarts nodig hebben. Dit is niet alleen kostelijk voor jou, maar er komt ook verdoving aan te pas, iets dat we liefst zoveel mogelijk vermijden!
 

Regelmatig de tanden van je hond poetsen vermindert tandplak en tandsteen

Zorg voor het juiste materiaal

Een vingertandenborstel van bij de dierenarts of een zachte tandenborstel voor kinderen is ideaal. Gebruik ook zeker een hondentandpasta. Die bevat geen schadelijke stoffen, wat belangrijk is aangezien je hond de tandpasta inslikt. De meeste tandpasta’s voor honden hebben ook een vleessmaak, zodat tandenpoetsen een smakelijke beloning wordt.

Hond lacht

Stap voor stap

Heb je alles in huis? Mooi! Zoek eerst en vooral een rustige plek op. Zorg ook dat je hond net gewandeld heeft en al wat energie kwijt is. Start gewoon met je vinger en wat lekkere tandpasta. Kijk even wat jouw hond het beste verdraagt: dat je aan de voorste tanden komt, of net aan die aan de zijkant achteraan. Vervolgens ga je heel even met je vinger over die tanden. Daarna beloon je hem met een lekkere (en caloriearm) snack. Dit bouw je geleidelijk aan op. Elke dag poets je iets langer en iets meer tanden. Ga niet te snel, zodat je hond geen angst of stress ervaart. Hoe leuker de ervaring, hoe makkelijker hij het zal verdragen. Bouw dit op totdat je zijn volledig gebit elke avond voor het slapengaan kan poetsen.
 
In dit artikel vind je nog wat meer tips om je puppy gewend te maken aan tandenpoetsen.
 

Geen succes?

Als het jou om de een of andere reden niet lukt om de tanden van je hond te poetsen, bestaan er ook alternatieven: tandverzorgende sticks/snoepjes, vloeistoffen of poeders en orale gels. Twijfel je over wat de beste tandverzorging is voor jouw hond? Vraag dan raad bij je dierenarts. Good luck!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen