Eén ding is zeker: geen enkele hond richt een ravage aan om jou te pesten. Een hond die zich op zijn speelgoed, je pantoffels of – erger nog – je meubels stort, heeft daar meestal een goede reden voor. Pas wanneer je die reden kent, kan je het destructieve gedrag van je viervoeter gericht aanpakken. Vraag je dus allereerst eens af welk voordeel je hond haalt uit het bijten, knagen en verscheuren van spullen. De kans is groot dat het met één van deze vijf redenen te maken heeft: 

1. Je puppy krijgt nieuwe tanden

Het wisselen van tanden doet niet echt veel pijn, maar er gaat wel wat ongemak mee gepaard. Net zoals mensenbaby’s dan baat hebben bij een bijtring, zoeken puppy’s verlichting door ergens op te kauwen. Het wisselen begint op een leeftijd van 3 maanden. Jonge honden en pubers zijn dan ook notoire knabbelaars. Soms zijn ze wekenlang braaf om dan toch ineens hun tanden in je tafelpoot te zetten! 
 
Kwaad worden heeft geen zin, je pup doet het niet expres. Voorkom dat hij bij je meubilair kan wanneer je uit huis bent en geef hem speelgoed dat geschikt is voor scherpe hondentanden. De meeste honden groeien hier gewoon uit met de leeftijd. 
Golden retriever puppy speelt met gevuld speelbot
Puppy's kauwen vaak tijdens het wisselen van hun tanden 
Cavalier king Charles spaniel zit in stoel met denappel in zijn bek
Honden gebruiken hun mond om dingen te onderzoeken 

2. Je hond ontdekt de wereld met zijn mond

Honden hebben geen handen zoals wij, ze gebruiken hun neus en mond om dingen te onderzoeken. Pups en jonge honden zijn nog heel nieuwsgierig en willen elke nieuwigheid van naderbij leren kennen. En dat doen ze met hun mond - opnieuw: net zoals mensenbaby’s dat wel eens doen. Ze onderzoeken de smaak en textuur van het voorwerp en testen hoe hard ze erin kunnen bijten. Het leven is een feest en alles is een spelletje! 
 
Een goed management is hier cruciaal: geef je jonge hond geen toegang tot spullen waarin hij niet hoort te bijten. Laat pantoffels in de gang staan, gooi sokken meteen in de wasmand en laat geen balpennen op de grond vallen. Heeft je hond toch iets kunnen verschalken? Maak er geen jaagspelletje van, dat maakt zijn buit alleen maar interessanter! Doe net het tegenovergestelde: wees trots, prijs hem met zijn vondst en ruil het voor zijn favoriete speeltje waarmee jullie een lekker trekspel spelen. Wanneer je dat vaak genoeg doet, zal hij na een tijdje niet meer met de onderbroek van je kinderen maar met zijn eigen speelgoed komen aandraven. Handig! 
 
 

3. Het is een gewoonte geworden

Zoals je in de vorige twee hoofdstukken kon lezen, is kauwgedrag heel normaal bij jonge honden. Als je je hond in die cruciale levensfase altijd zijn zin laat doen, kan zijn vernielzucht een gewoonte worden. Hoe langer hij het gewoon is, hoe moeilijker om het gedrag weer om te buigen. 
 
Besteed daarom extra veel aandacht aan het ontdekken van spullen waar je hond mag op kauwen én die hij leuk vindt. Het heeft geen zin om een mand vol speelgoed aan te schaffen, die hij nauwelijks bekijkt. Sommige honden hebben een heel krachtige beet en verkiezen extra stevig kauwspeelgoed. Andere honden houden meer van zachte speeltjes, bijvoorbeeld van fleece. Om het leerproces te versnellen kan je koekjes of paté verstoppen in zijn speelgoed. Zo weet je hond meteen dat het ok is om op deze spullen te knabbelen! 
Bull terriër met kapot gekauwd speeltje
Deze bull terriër zet zijn tanden graag in stevig speelgoed 
Golden retriever met pluchen kip
Voor deze golden retriever mag het gerust wat zachter zijn

4. Je hond verveelt zich

Sommige hondenrassen hebben erg veel uitdaging nodig. Ze zijn gefokt om te ‘werken’, maar worden als huishond gehouden. Dat hoeft geen probleem te zijn, wanneer de eigenaars er veel mee ondernemen. Een hondensport, denkspelletjes, trucjes aanleren, joggen … Wanneer je zo’n hond onvoldoende entertaint, verzint hij zelf wel iets leuks om te doen. Helaas is dat niet altijd de hobby die je zelf voor hem zou bedenken. Ze spitten je tuin om, blaffen naar elke vogel die overvliegt of vernielen de pakjes die de postbode achter de omheining achterlaat. 
 
Herken je je hond in deze omschrijving? Zoek dan asap een geschikte hobby voor hem of haar. Opdrachten waarbij ze hun neus moeten gebruiken, vermoeien honden het meest. Meer zelfs dan een lange losloopwandeling! Organiseer zoektochten in je huis of tuin, volg speurlessen of maak snuffelwandelingen. Wanneer je werkhond zich mentaal voldaan voelt, wordt hij vanzelf rustiger. 
 
  

5. Je hond heeft stress

Een laatste oorzaak van vernielzucht is kortweg: stress. Wanneer we zelf nerveus zijn, gaan we ijsberen, nagelbijten, met ons been wippen … Allerlei fysieke activiteiten waarmee we ons stressniveau naar beneden willen halen. Honden doen dat vaak door dingen stuk te kauwen. Een veel voorkomende veroorzaker van stress is het alleen thuisblijven. Je hond gedraagt zich als een engeltje wanneer je thuis bent, maar verandert in een duiveltje wanneer je het huis uitgaat. Zulk gedrag is een erg groot teken aan de wand: je hond heeft verlatingsangst! 
 
Verlatingsangst is een probleem dat je niet zomaar in een-twee-drie kan oplossen. Het beste is om professionele hulp op te zoeken bij een gedragstherapeut. Die kan je helpen om te ontdekken waar je hond het precies moeilijk mee heeft en stelt samen met jou een plan op waarmee je je hond leert om even (of wat langer) alleen te blijven. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen