Een vernauwde voorhuid, een Spaanse kraag, parafimose … Stuk voor stuk benamingen voor hetzelfde probleem waarover vooral eigenaars van jonge, niet-gecastreerde reuen kunnen meespreken. De aandoening duikt op wanneer de reu onder invloed van hormonen een erectie krijgt, maar de eikel – of soms de volledige penis – afgekneld wordt als gevolg van een te strakke voorhuid. Hoe je je hond uit die penibele situatie haalt, vragen we aan dierenarts Rob van DnA Dierenartsencentrum.  

Hoe ontstaat een Spaanse kraag? 

De voorhuid van een hond kan te nauw zijn om verschillende redenen. Meestal is het een aangeboren probleem, maar soms duikt de parafimose pas later in het leven van een reu op, bijvoorbeeld door een ontsteking van de voorhuid of een litteken ten gevolge van een verwonding. Wanneer een hond met te nauwe voorhuid een erectie krijgt, knelt de voorhuid zo strak rond de penis dat die laatste niet meer netjes terug in de schacht geraakt. 
 
Soms wordt de penis afgekneld vlak achter de eikel, maar verderop richting de penisbasis zit nog een probleemzone: de bulbo-urethrale klieren die aan weerszijden van de penis opzwellen tijdens een erectie. Deze zwellichamen worden zo groot dat reu-eigenaars soms denken dat hun hond een extra paar teelballen heeft! Ze zitten er niet voor de sier, maar hebben een belangrijke functie: ze zorgen ervoor dat de hondenpenis vast blijft zitten in de vagina van de teef tijdens het paren. Dat is meteen ook de reden dat honden na de geslachtsdaad nog even ‘kont-aan-kont’ aan elkaar blijven hangen. 
Erecte penis van een hond
Wanneer de voorhoud te nauw is, kan een erectie gaan knellen
Hond likt aan penis
Wanneer je hond ongemakkelijk likt aan zijn penis, heeft hij mogelijk hulp nodig

Hoe weet je of de erectie van je hond problematisch is? 

Niet alle honden hebben last van een te nauwe voorhuid en het is heel normaal dat een gezonde reu af en toe een erectie krijgt. Je ziet de penis dan als een soort ‘lippenstift’ uit de schacht tevoorschijn komen en wanneer de opwinding voorbij is, gaat die lipstick weer netjes in zijn huls zitten. Pas wanneer je hond aan zijn erecte plasser begint te likken, als hij ongemakkelijk aan zijn edele delen snuffelt, krom gaat staan en je ellendig aankijkt, heeft hij jouw hulp nodig. Snel ingrijpen is noodzakelijk, want deze aandoening doet enorm veel pijn en de bloedcirculatie in de penis kan bekneld raken, waardoor de zwelling nog meer toeneemt. Je moet er dus alles aan doen om de penis van je hond zo snel mogelijk terug in de voorhuid te krijgen. 
 
 

Hoe help je een hond met parafimose? 

Bij sommige honden kan het helpen om een afleidende wandeling te maken. Werkt dat niet, dan ga je zelf aan de slag: neem een washandje, maak het nat met koud water en smeer er wat vaseline, olijfolie, crème of een ander glijmiddel op. Wrijf daarmee over de penis van je hond, zodat het boeltje afkoelt en makkelijker weer naar binnen glijdt. De behandeling is dus tweeërlei: door de penis af te koelen, raakt hij makkelijker uit de erecte toestand, en met het glijmiddel schuift hij vlotter weer op zijn plaats. 
 
Wanneer het probleem op deze manier niet opgelost raakt, breng je de hond met spoed naar de dierenarts. Hou zijn zaakje onderweg goed vettig – blijf er dus vaseline op smeren, zodat de slijmvliezen niet uitdrogen. De dierenarts zal eerst proberen om de penis op natuurlijke wijze weer te laten terugtrekken, maar soms is een operatie de enige uitweg. 
 
Heeft je hond vaker last van dit vervelende probleem, overloop dan met je dierenarts hoe je hem op lange termijn kan helpen. Met een castratie zet je zijn hormonen op een lager pitje, wat vaak al voldoende is om Spaanse kragen voorgoed naar het verleden te katapulteren. Een andere optie is het uitvoeren van een peniscorrectie, waarbij de opening van de voorhuid een tikkeltje breder gemaakt wordt. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen