Kippen zijn propere beestjes, die graag elke dag een zandbad nemen. Ze doen dit om verlost te raken van vervelende parasieten, zoals mijten, luizen of vlooien. Hebben je kippen last van bloedluizen? Dan kan je hen best een handje helpen, zodat het probleem niet uit de hand loopt en je met een heuse bloedluizenplaag komt te zitten.

Wat is een bloedluis?

De naam ‘bloedluis’ is een beetje misleidend, want in feite zijn het mijten – minuscule, spinachtige parasieten die tussen de veren van kippen kruipen om zich tegoed te doen aan hun bloed. Overdag verstoppen ze zich in de spleten en kieren van het kippenhok, om vervolgens bij valavond tevoorschijn te komen en langs de poten van de kip naar boven te klimmen om aan hun feestmaal te beginnen. Ook al zijn het piepkleine beestjes, toch kunnen ze een ravage aanrichten bij je pluimvee! 
Bloedluis
Bloedluizen zijn amper een millimeter groot, maar richten veel schade aan in het kippenhok

Welke schade veroorzaken bloedluizen?

  • Bloedluis bezorgt je kippen stress en irritatie, wat hun immuunsysteem aantast. Dit maakt hen vatbaarder voor allerlei ziektes en aandoeningen.
     
  • Bloedluizen kunnen zoveel bloed opzuigen dat je kippen met bloedtekort te kampen krijgen. Dit heeft een negatief effect op hun energiepeil én de hoeveelheid eieren die ze leggen.
     
  • Bij een echte bloedluizenplaag kunnen je kippen pluimen verliezen, een bleke kam of lellen krijgen, open wonden ontwikkelen en zelfs zo erg verzwakken dat ze aan bloedarmoede overlijden.
 
 

Kan je bloedluis voorkomen in je kippenhok?

Elk kippenhok krijgt vroeg of laat weleens bezoek van bloedluizen, maar dat hoeft geen ramp te zijn. De truc is om het niet te ver te laten komen, want dan is het lastig om ervan af te komen. Bloedluizen kunnen namelijk maandenlang overleven zonder te eten. Bovendien planten ze zich razendsnel voort én kunnen hun eitjes maar liefst twee jaar ‘overwinteren’ vooraleer ze uitkomen. Voorkomen is dus beter dan genezen! 
 
  • Maak een zand- of stofbad voor je kippen. Door regelmatig zand tussen hun veren te wrijven, houden kippen zichzelf schoon en krijgt ongedierte geen kans.
     
  • Leg tabakstro in de legnesten van je kippen – de sterke geur houdt allerlei uitwendige parasieten op een veilige afstand. Je kan het ook vermengen met de bodembedekking in het hok.
     
  • Geef je kippen speciale supplementen die hun bloed een smaakje geven waar bloedluizen niet zo tuk op zijn. 
     
  • Bevestig een bloedluizentest onder de zitstok, die je regelmatig controleert. Zo kan je tijdig de aanwezigheid van ongewenste bezoekers opmerken en snel kan ingrijpen voor je met een heuse plaag opgescheept zit.
Bruine kip neemt stofbad
Kippen nemen van nature graag een stofbadje om parasieten uit hun verenkleed te ‘wassen

Zo herken je bloedluis bij je kippen

Net zoals teken graag onder je oksels en in je knieholtes kruipen, zal je bloedluizen bij kippen meestal onder hun vleugels vinden. Controleer dus regelmatig of je daar beestjes ziet zitten. Hebben ze zich nog maar net vastgebeten in de huid, dan zijn ze grijs van kleur. Volgezogen met bloed kleuren ze rood of paars. Opgelet: omdat bloedluizen zich overdag verstoppen in het kippenhok en wegblijven bij je kippen, zal je die check-up ’s avonds of ’s nachts moeten uitvoeren om resultaat te boeken. 
 
Ook het kippenhok zelf kan je aan een grondige controle onderwerpen. Neem er desnoods een zaklamp bij en inspecteer donkere plekjes zoals de zitstok, de legnesten en spleten tussen planken. De bloedluizen zelf zal je waarschijnlijk niet te zien krijgen, maar hun sporen wel: ze laten her en der vervellingshuidjes achter op hun schuilplaatsen.
 
 

Tijd voor actie! 

Om bloedluizen te bestrijden, zal je zowel je kippen als hun hok moeten behandelen.
 
  • Kippenhok: je kan een bloedluizenval in het hok plaatsen, maar natuurlijke bestrijders zoals speciale roofmijten werken nog effectiever. Deze natuurlijke vijanden van de bloedluis zet je uit in je kippenhok en zij doen het zware werk in jouw plaats. Je kan ook een insecticidepoeder of een spray op basis van plantaardige extracten gebruiken, maar doe dit niet in combinatie met de roofmijten, want dan leggen zij natuurlijk ook het loodje. Je gebruikt deze producten idealiter vlak voor je kippen op stok gaan.
     
  • Kippen: ook je kippen zelf kan je behandelen met een plantaardig insecticidepoeder. Let hierbij wel goed op dat het product niet in hun ogen terechtkomt. Ook deze behandeling voer je best ’s avonds uit. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen