Er is niets waar een kip zo van opkikkert als een zalig zand- of stofbadje. Niet alleen raakt ze na zo’n wellnessbehandeling verlost van ongewenste beestjes en overtollig vet tussen haar pluimen, maar ze houdt haar verenjasje er ook gezond en sterk mee. Wil je voor jouw kippen het ultieme stofbad aanleggen? Hou dan rekening met deze tips.

Zo neemt je kip een stofbad

Kippen zijn meesters in zelfzorg en zijn verzot op een deugddoend bad. Dat doen ze zelfs al wanneer ze nog kuikentjes zijn! Ze nemen er graag hun tijd voor: een hen kan gemakkelijk een halfuurtje bezig zijn met haar dagelijks stofbad. 
 
Hoe dat in z’n werk gaat? De kip graaft eerst een kuiltje in het zand waarin ze gaat zitten. Dan spreidt ze haar veren uit en gooit zand over zich heen, dat ze door te schudden en te krabben over haar veren verspreidt. Vervolgens rolt ze zich nog eens lekker door het stof voor de ultieme scrub-behandeling. Is ze tevreden van haar grote schoonmaak? Dan staat ze weer recht en schudt haar veren om de zandkorrels kwijt te geraken. 
Witte kip schudt zich uit na stofbad
Na haar stofbadje schudt de kip haar veren weer in model

Wanneer moet je een stofbad voorzien?

Het is heel belangrijk dat je kippen toegang hebben tot een geschikte badplaats om hun verenkleed in topvorm te houden. Als je kippenren van nature een droge bodem heeft, dan zal je merken dat de hennen vanzelf zo’n zandbadje creëren. Ze kiezen dan een zonnig plekje uit, schrapen de grond kaal en maken er een kuiltje in, waar ze zich heerlijk in het stof kunnen wentelen. 
 
Als de bodem eerder aan de vochtige kant is, dan is de kans klein dat er spontaan een stofbad in de ren verschijnt. Je zal dan als kippeneigenaar een handje moeten toesteken. 
 
 

Hoe maak je zo’n stofbad?

Voorzie een plekje van zo’n 50 op 50 centimeter, zodat je kippen voldoende plaats hebben om hun veren helemaal uit te strekken en rond te rollen. Plaats een houten bak van een halve meter diep in de ren en vul hem tot zo’n 30 centimeter met een combinatie van fijn zand en extra fijn lavameel – ideaal om luizen, vlooien, teken, mijten en andere parasieten te bestrijden. Ook een oude autoband kan hier prima voor dienen. 
 
Zeker wanneer je kippen last hebben van parasieten, is het belangrijk dat je regelmatig de mest verwijdert en het stofbad dagelijks ververst. Af en toe wat zand bijvullen is ook nodig wanneer je kippen nogal wild tekeergaan in het bad.
Een combinatie van fijn zand en extra fijn lavameel is ideaal om parasieten te bestrijden

Waar maak je dit stofbad best?

Om de zandkorrels goed tussen hun veren te krijgen, verkiezen kippen droog en los zand. Een zonnig plekje in de ren is fijn, maar nog beter is het wanneer het stofbadje zich op een overdekte plek bevindt. Zet je kippenhok op poten en je hebt meteen de ideale locatie voor een overdekt stofbad! Maak de poten zeker hoog genoeg, zodat de zon er in de winter onder kan schijnen voor de nodige warmte. In de zomer wordt het dan weer een welgekomen, schaduwrijk toevluchtsoord om de hitte te ontvluchten.
 
Wist je trouwens dat dit schoonmaakritueel bij kippen in groep gebeurt? Het is echt een sociale activiteit en helpt hen te ontspannen, al bepaalt de pikorde wel wie de beste plek in het stofbad krijgt.
Kippen van verschillende kleuren zitten samen in stofbad
Voor kippen is stofbaden een sociale en ontspannende activiteit

Weldadig kruidenbadje

Een leuke tip: voeg wat verse kruiden toe aan het stofbad, dat is goed voor de gezondheid van je kippen. Zo houden lavendel, tijm, munt en rozemarijn bepaalde insecten op afstand, bevat peterselie essentiële vitaminen en kan oregano het immuunsysteem versterken. Tijm en rozemarijn werken ook ontstekingsremmend en munt zorgt bovendien voor verkoeling bij warm weer.
 
 
Behalve met een ontspannend stofbad kan je het leven van je kip nog comfortabeler maken met deze tips!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen