Er zijn verschillende oorzaken waardoor je hond een blauwe tong kan hebben. Soms gaat het om een ernstig medisch probleem en moet je onmiddellijk met je hond naar de dierenarts gaan. Maar er zijn ook rassen waarbij een blauwe tong net heel normaal is en zelfs typerend voor het ras. 

Wat zegt de kleur van zijn tong over jouw hond? 

In de tong van je hond zitten allemaal bloedvaatjes. De kleur van de tong hangt af van de doorbloeding, ofwel de hoeveelheid bloed die door die bloedvaatjes in de tong stroomt. Door de zuurstof die in het bloed zit, hebben de meeste honden een roze tong, maar ze kan ook andere kleuren krijgen.
 

  • Bij rust is de kleur van de hondentong roze, maar bij hevige inspanning wordt ze rood.
     
  • Bij shock of ziekte, zoals leukemie of bloedarmoede, is de kleur van de tong van de hond bleek of grauw.
     
  • Als je merkt dat je hond een blauwe tong heeft, is dit een teken dat hij niet genoeg zuurstof in zijn bloed heeft. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met je dierenarts, want dit betekent dat je hond ernstig in de problemen zit! Een zuurstoftekort in het bloed is namelijk vaak te wijten aan een ernstig long- of hartfalen.
Chow chow met een blauwe tong
Voor sommige hondenrassen, zoals de chow chow, is een blauwe tong een typisch uiterlijk kenmerk

De blauwe tong van de chow chow

Wist je dat chow chows van nature een blauwe tong hebben? Voor dit ras is het dus heel normaal als het tandvlees en de tong een blauwe kleur hebben. Bij sommige chow chows kan de tong zelfs paars tot zwart zijn. Wetenschappers hebben nog steeds geen echte verklaring voor dit bijzondere uiterlijke kenmerk van de chow chow.
 
Sommige wetenschappers zeggen dat de blauwe tong te wijten is aan een overvloed van melanine, een pigment dat in de huid ligt. Een andere wetenschappelijke theorie zegt echter het omgekeerde: de chow chow produceert te weinig melanine, waardoor ze hun tong geen rode kleur kunnen geven. Tot slot is er een theorie uit de Chinese mythologie, die beweert dat de chow chow de nacht haatte en er probeerde voor te zorgen dat het nooit meer donker zou worden door aan de hemel te likken. De goden waren erg boos hierdoor en hebben de chow chow gestraft door hem een blauwe tong te geven.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen