Er zijn verschillende oorzaken waardoor je hond een blauwe tong kan hebben. Soms is het een ernstig medisch probleem en moet je onmiddellijk met je hond naar de dierenarts gaan. Er zijn ook rassen waarbij het net heel normaal is en zelfs typerend voor het ras. 

Wat zegt de kleur van zijn tong over jouw hond? 

In de tong van je hond zitten allemaal bloedvaatjes. De kleur van de tong van de meeste honden is roze door de zuurstof die in het bloed zit. De kleur van de tong van je hond hangt dus af van de doorbloeding, ofwel de hoeveelheid bloed die door de tong stroomt. Bij rust is de kleur van de tong  van een hond roze, bij hevige inspanning wordt zij rood. Bij shock of ziekte is de kleur van de tong van de hond bleek of grauw. Als je merkt dat je hond een blauwe tong heeft, is dit een teken dat hij niet genoeg zuurstof in zijn bloed heeft. Heeft jouw hond een blauwe tong, dan is er iets ernstigs aan de hand! Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts!

Chowchow met een blauwe tong
Voor sommige hondenrassen, zoals de chowchow, is een blauwe tong een typisch uiterlijk kenmerk


De blauwe tong van de chowchow

Wist je trouwens dat chowchows van nature een blauwe tong hebben? Voor dit ras is het dus heel normaal als het tandvlees en de tong een blauwe kleur hebben. Bij sommige chowchows kan de tong zelfs paars tot zwart zijn. Wetenschappers hebben nog steeds geen echte verklaring voor dit bijzondere uiterlijke kenmerk van de chowchow. Sommige wetenschappers zeggen dat de blauwe tong te wijten is aan een overvloed van melanine, een pigment dat in de huid ligt. Een andere wetenschappelijke theorie zegt echter het omgekeerde: de chowchow produceert te weinig melanine waardoor ze hun tong geen rode kleur kunnen geven. Tot slot is er een theorie uit de Chinese mythologie. Volgens deze theorie haatte de chowchow de nacht. Hij probeerde ervoor te zorgen dat het nooit meer donker zou zijn door te likken aan de hemel. De goden waren erg boos hierdoor en hebben de chowchow gestraft door hem een blauwe tong te geven.

Aanbevolen artikelen