De gemiddelde katteneigenaar begint al te zuchten zodra de dierenarts het woord ‘pil’ nog maar uitspreekt. Want kieskeurig als Minoes is, leid je haar écht niet om de tuin met een pil in een stukje kaas. De opengekrabde armen van vorige keer indachtig, worden dikke handschoenen en handdoeken om de kat in te wikkelen bovengehaald. Maar … wist je dat medicijnen slikken ook zonder stress kan? 

Laat je kat nu al wennen aan het toedienen van pillen

Katten zijn kieskeurig en jouw exemplaar is niet anders. Het is dus niet verwonderlijk dat ze jouw pilletje – hoe goed je het ook verstopt – eerst grondig inspecteert. Misschien ruikt ze al dat er iets niet pluis is of ontdekt ze de pil voorzichtig knabbelend. Maar zeg eens eerlijk: wat doet jouw kat als je haar een nieuwe soort kattensnoep voorschotelt? Precies: hoe lekker ook, de eerste keer moet het altijd doorheen de poezeninspectie. Daarom kan je best al zo jong mogelijk beginnen met het aanleren van een ‘superbeloning’ die je later kan gebruiken om ongemerkt pillen te introduceren. 

 
 
Medicatie toedienen aan je kat met een spuitje

Deze methode is een gemakkelijke manier om je kat om de tuin te leiden die bij veel poezels werkt. Als je geen spuitje in huis hebt, kan je ook gebruik maken van een Kitty Kong of een lolly-vorm. Vul het spuitje (of de kong, of de lolly-vorm) met een vloeibare substantie die je kat heerlijk vindt, bijvoorbeeld: 
 
  • kattenmelk
  • tonijnsap
  • vloeibare kattensnoep
  • babyvoeding
  • smeerkaas
  • haarbalpasta
  • vlees (gemixt in wat water)
  • kittenvoeding (gemixt in wat water)
 
Test vooraf uitvoerig waar je kat wild van wordt want je wil iets dat ze écht lekker vindt. Laat je kat wennen door haar dagelijks wat voedsel toe te dienen op deze manier. Je kat leert dat het spuitje altijd supergoed nieuws is! Wanneer ze enthousiast reageert op het spuitje, hoef je dat niet meer elke dag te doen. Verminder geleidelijk de frequentie van je traktatie tot nog ongeveer één keer per week. Wanneer de dierenarts een geneesmiddel voorschrijft, hoef je het dus alleen maar door het lekkers te mengen. De meeste katten gaan hier zó voor overstag – op voorwaarde dat ze het ritueel al kennen! 
Maine coons krijgen medicatie
Het spuitje is zo lekker, dat beide katten wel een beetje willen! 

Verstop de pil voor je kat in een snoepje

Veel katteneigenaars proberen het nog steeds op de goeie ouwe ‘verstopmanier’. Dat kan werken, maar alleen als je het eveneens goed voorbereidt. Het heeft geen zin om je kat op D-day plots een nieuw koekje voor te schotelen want ze zal meteen doorhebben dat daar iets achter zit. Geef je haar dagelijks op hetzelfde moment - bijvoorbeeld wanneer je thuiskomt van het werk - zo’n snoepje, dan verandert haar verwachtingspatroon. Ze weet dat er lekkers op komst is en anticipeert daarop door het aangebodene zonder nadenken in te slikken - het is toch elke dag even lekker, niet? 
 
De beste resultaten behaal je met kneedbare, vlezige snoepjes. Idealiter zijn ze een beetje plakkerig. Op die manier kan je de volledige pil erin verstoppen. Er bestaan ook speciale snoepjes met een ‘deksel’ waarin je pillen kan verstoppen. Ook die zijn geen wondermiddel: alleen als je kat er regelmatig eentje krijgt, kan je haar ermee bedotten. 
 
 

Geen tijd om te trainen? Wees creatief! 

Als je op dit moment van bij de dierenarts komt en pillen meekreeg, is er uiteraard geen tijd meer om te oefenen. Probeer toch om er geen stressmoment van te maken, met gekraste armen en een kat die de rest van de dag onder de zetel resideert. Kies uit onderstaande mogelijkheden: 
 
  • Geef het in wat vloeibare voeding of in een kleverige massa, zoals hierboven beschreven. Voor één keer mag je zelfs wat pindakaas (zonder xylitol!) gebruiken: het is niet gezond, maar de meest katten zijn er gek op. Stamp de pillen eventueel fijn zodat je ze kan vermengen met wat voedsel. Kies liever niet voor de light versie, want de zoetstof xylitol is giftig voor katten. 
     
  • Check bij je dierenarts of het medicijn ook in vloeibare vorm bestaat. Vaak zijn die van zichzelf smakelijk en je kan ze makkelijker ongemerkt mengen met vloeibaar voedsel. 
     
  • Als het echt niet anders kan, dien de pil dan voorzichtig rechtstreeks in de mond toe. Begin met je kat lekker te kroelen achter de oren, zodat ze je goedgezind is. Open voorzichtig haar mond en laat de pil achteraan de bek, in het midden van de tong, vallen. Sluit de bek en wrijf over de keel van je kat. Zo bevorder je het slikken. Geef achteraf wat lekkers of beloon je kat met een aai (als ze dat graag heeft). 
     
  • Heb je schrik om je vingers kwijt te geraken? Gebruik dan een pillenschieter. Dat klinkt eng, maar het is in feite niet meer dan een klein toestelletje waarmee je de pil meteen tot achterin de bek kan krijgen. 
     
  • Vraag aan je dierenarts om het eens voor te doen, als je het zelf niet ziet zitten. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen