De ene kat is de andere niet en dan hebben we het niet alleen over haar karakter. Jong of oud, lui of actief, langhaar of korthaar, gulzig of kieskeurig … Allemaal zaken die ook een invloed hebben op haar stofwisseling. Stem de voeding van je kat dus af op haar noden. 

De jonge kat 

Net zoals baby’s, groeien kittens als kool. Op enkele maanden tijd ontwikkelen ze zich van blinde ukjes tot pubers met een lichaam dat haast zo groot is als dat van een volwassen kat. In het begin zogen kittens nog bij de moederpoes, maar vanaf 5 weken beginnen ze vast voedsel te eten. Tegen de tijd dat je een kitten mee naar huis krijgt, overleeft het volledig op droge brokjes en natte voeding. In die levensfase hebben ze dan ook de allerbeste voeding nodig, die hen ondersteunt in de groei. Een kwalitatieve kittenvoeding zit boordevol eiwitten, mineralen en vitamines, die de ontwikkeling van de beenderen en de spieren ondersteunen. 
 

De gecastreerde kat 

In België is het verplicht om je kater of kattin te castreren. Dat komt het dierenwelzijn alleen maar ten goede, want het voorkomt ongewenste nestjes én je kat leeft langer. Alleen moet je na de castratie wel rekening houden met een aangepaste voedingsbehoefte. Geholpen katten komen sneller aan, waardoor ze het beter doen op een caloriearme voeding. Geef je kat niet zomaar minder eten, want dan krijgt ze mogelijk niet genoeg voedingsstoffen binnen. Kies voor een uitgebalanceerde voeding die aangepast is aan haar behoeften. 
 

De langharige kat 

De prachtige lange haren van je kat verdienen de allerbeste verzorging. Gelukkig sta je daar niet alleen voor: je kat helpt je graag een handje door zich dagelijks uitgebreid te wassen. Dat doet ze niet alleen voor de sier: door het likken komt er een stofje vrij uit de huid dat de vacht in optimale conditie houdt. Maar de ruwe kattentong trekt ook haartjes uit, die in de maag terechtkomen. Een kleine hoeveelheid haren geraakt nog wel via het darmstelsel naar buiten, maar een teveel aan haren wordt uitgebraakt in de vorm van een haarbal. Dat is een natuurlijk proces, maar leuk is anders. Een vezelrijke voeding neemt de haren mee tot in de darmen, zodat braakballen tot een minimum beperkt worden. 
 
Oude kat met lange haren
Een oudere kat met lange haren krijgt sneller last van haarballen 

De senior kat

Oudere katten slapen vaker en spelen minder. Wanneer ze last krijgen van stijve spieren en gewrichten, verzorgen ze hun eigen vacht minder goed. Soms worden ze ook kieskeuriger op het vlak van voeding. Om je senior kat in goede conditie te houden, is het goed om dagelijks even met haar te spelen. Geef haar geregeld een ander speeltje, bijvoorbeeld een hengel of een muisje met kattenkruid. Vanaf een leeftijd van 7 jaar kies je best voor een aangepaste voeding met extra vitamines en de juiste mineralenbalans. Zo verzeker je een gezonde oude dag voor je lieveling! 
 

De kat met speciale behoeften

Tijdens het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts om je kat te laten vaccineren, duiken soms ook kwaaltjes op die aan de buitenkant niet altijd zichtbaar zijn. Denk maar aan diabetes, artrose, nieraandoeningen, spijsverteringsproblemen of voedselallergieën. Ook in dat geval kan je je kat ondersteunen met een geschikte voeding. Geef zulke therapeutische voeding niet zomaar aan je kat, maar enkel na een medische diagnose door een gediplomeerde dierenarts. 

Deel dit artikel