Heb jij een ‘tuinegel’ die wel eens mee van de kattenbrokken komt snoepen? Wanneer het koud wordt, gaat hij in winterslaap. Met deze tips geef je hem de allerbeste kansen om de koude te overleven! 

Sterk de winter in

Hoewel egels ervoor gemaakt zijn, is hun winterslaap niet zonder gevaren. Ze verliezen tot 40% van hun gewicht tijdens de wintermaanden. Het is dus van levensbelang dat ze rond en gezond in slaap vallen. Is jouw tuinegel nog altijd actief? Geef hem dan wat lekkers. Honden- of kattenvoer is een stevige maaltijd met veel eiwitten. Ideaal om de winter door te komen! 
 
Opgelet: geef nooit melk aan egels of aan eender welke andere dieren. Het veroorzaakt diarree en uitdroging, soms met de dood tot gevolg. In droge periodes kan je wel een ondiep schaaltje met water klaarzetten. 
 

Egels houden van luie tuiniers

Niets zo nefast voor wilde dieren als een kraaknette, strakke tuin. Stel die grote schoonmaak dus nog even uit tot in de lente, waarin de egel terug wakker wordt. Nu verkiest hij takkenhopen en gevallen bladeren om een warm nestje in te maken. Maak je hem per ongeluk wakker, dan moet hij kostbare energie verspillen aan het zoeken naar een nieuwe slaapplek. 
Een egel ligt tussen de herfstbladeren op zijn rug in een winterslaap
Sst ... Ik ben in winterslaap! 

Verwen je egel met een egelhuis

Huiver je van de gedachte aan een woeste tuin? Misschien is er in jouw groene pareltje nog plaats vrij voor een hip egelhuisje. Je kan er eentje kopen in een tuincentrum of bij een natuurhulporganisatie, of je kan er zelf eentje bouwen. Plaats het huisje buiten de bereikbaarheid van je hond of kat en check hier welke afmetingen en accessoires je zeker moet voorzien! 
 

Wakkere egel? Geen paniek! 

Heb je per abuis een egel in winterslaap blootgelegd? Herstel zijn zachte bedje dan zo goed mogelijk en laat hem rustig liggen tot de winter voorbij is en hij vanzelf vertrek. Panikeer niet te snel: een egel in winterslaap voelt koud en verstijfd aan, waardoor je onterecht kan denken dat hij overleden is. 
 
Vind je een egel die echt op pad is? Ook dan is er geen man overboord. Sommige egels worden wakker wanneer de temperatuur tijdelijk wat aangenamer is. Ze nemen dan de tijd om voedsel te zoeken, zet dus opnieuw wat lekkers voor klaar. Alleen als de egel er ziek of gewond uitziet, heeft hij hulp nodig. Bij een opvangcentrum in jouw buurt doen ze er alles aan om hem erbovenop te helpen.

Aanbevolen artikelen