Paarden zijn meesters in het verbergen van pijn. Waarom? Omdat een paard in de vrije natuur een prooidier is en zijn belagers dus niet de pap in de mond wil geven. Helaas maakt jouw paard het op die manier ook voor jou niet gemakkelijk om pijnsignalen te herkennen ... Deze tips helpen je een handje om snel de juiste diagnose te stellen.

Ken je paard

De meeste paarden hebben een echte pokerface en kunnen je makkelijk om de tuin leiden. Toch kan zelfs de beste vierbenige acteur bepaalde tekenen van zwakte of ziekte niet helemaal verstoppen. En gelukkig maar, want hoe sneller je kan achterhalen dat je paard ergens last van heeft, hoe sneller het kan geholpen worden en hoe vlotter het genezingsproces loopt. Oefen jezelf dus regelmatig in het observeren en beoordelen van het gedrag van je paard om ernstiger blessures te voorkomen.
 

 
Stap 1: Lees het gezicht

Why the long face? Als je vertrouwd bent met de gezichtsuitdrukkingen van je paard, zal je het snel opmerken wanneer er iets niet in de haak is. Wie paarden houdt, weet dat ze veel communiceren met hun oren, ogen, lippen en neusgaten. Hou die dus extra in de gaten wanneer je vermoedt dat je paard ergens hinder van ondervindt. Een glazige blik, toegeknepen ogen, opgetrokken neusgaten of naar achter gedraaide oren zijn een teken dat je paard je iets wil vertellen. Ook kunnen de spieren aan de zijkant van het hoofd extra gespannen staan wanneer je paard pijn heeft.
 
Opgelet: een paard dat de oren in de nek legt, heeft niet altijd pijn! Voor een jonger paard kan het ook een manier zijn om respect te tonen voor zijn baasje of voor oudere, sterkere paarden. Probeer de situatie dus steeds goed in te schatten.

Paard legt oren plat
Heeft dit paard pijn of toont het respect?

Stap 2: Let op afwijkend gedrag

Kan je niets aflezen van het gezicht van je paard? Schenk dan eens wat extra aandacht aan zijn houding en bewegingen. Heeft je paard last van hoefbevangenheid – een zeer pijnlijke ontsteking binnenin de hoef waardoor het hoefbeen los kan komen van de hoefwand – dan zal het een positie aannemen die de voorhoeven ontlast. Een paard met kolieken zal dan weer veelvuldig schoppen naar zijn buik om de pijn te verzachten.
 
Ook voor deze gedragingen ben je best alert:
 
  • Nerveus snuiven, rondjes lopen en een gespannen houding
  • Agressief gedrag tegenover mensen, andere paarden of objecten
  • Apathisch, lusteloos gedrag en veel slapen
  • Zichzelf herhaaldelijk bijten of likken
  • Slecht of niet eten met bijhorend gewichtsverlies
  • Knarsetanden, zuchten of kreunen
  • Verhoogde hartslag, snel ademen en veel zweten
  • Zwiepen met de staart, schuren tegen voorwerpen of vaak rollen
  • Schrapen met de hoeven of stampen met de achterste benen
  • Vaak opgooien van het hoofd
 
Denk eraan: paarden kunnen uit verveling ook blessures of gezondheidsproblemen oplopen. Staat je paard vaak op stal? In dit artikel lees je hoe je voor voldoende prikkels kan zorgen.
Paard krabt zichzelf
Gewoon wat jeuk of zit er meer achter dit gedrag?

Stap 3: Ga gericht observeren

Vermoed je dat je paard ergens pijn heeft? Neem je viervoeter dan eens kritisch onder de loep. Observeer je paard gedurende een vijftal minuten en turf alle verdachte signalen om zo te kunnen inschatten hoe het dier zich voelt. 
 

Voor wie een steuntje in de rug kan gebruiken, bestaan er nu ook smartphone-apps die je helpen om het welzijn van jouw dier te checken. Wij zijn fan van de EPWA-app, ontwikkeld door dierenartsen en onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Deze app maakt gebruik van samengestelde pijnschalen die de pijn bij je paard meetbaar maken. Een makkelijk te gebruiken en betrouwbare ondersteuning voor je eigen metingen!
Dierenarts onderzoekt paard
Enkel een professional kan de juiste diagnose stellen

Stap 4: Schakel je dierenarts in

Twijfel je nog of krijg je kop noch staart aan het gedrag van je paard? Vraag dan altijd raad bij je dierenarts. Enkel een professional kan de juiste diagnose stellen en een correcte behandelwijze voorschrijven. De pijn kan namelijk dieperliggende oorzaken hebben waar je zelf geen weet van hebt. Wil je je dierenarts een handje helpen, maak dan een filmpje van het afwijkende gedrag van je paard. En vertel er zeker bij hoe lang je paard dit gedrag al vertoont en in welke specifieke situaties.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen