Paarden zijn intelligente dieren die in het wild een groot deel van hun tijd besteden aan grazen in een kudde. Een paard dat veel op stal staat, heeft dus nood aan extra prikkels. Als ze zich vervelen, kunnen ze weleens ongewenst gedrag en gezondheidsproblemen vertonen. Enkele tips om je paard gelukkig én bezig te houden!
 

Strek samen de benen

Zorg er allereerst voor dat je paard voldoende beweging heeft. Laat hem enkele uren grazen in een wei of maak samen een wandeling. De bedoeling is dat hij zoveel mogelijk energie kwijt kan voordat hij terug de stal in moet. Hoe meer je paard op stal staat, hoe groter de kans op ongewenst gedrag, zoals kribbebijten.
 

Laat hem werken voor zijn eten

Paarden vinden het niet erg om wat moeite te doen om aan eten te geraken. In het wild krijgen ze namelijk ook geen kant-en-klaar diner voorgeschoteld! Gebruik voederspeeltjes, zoals een bal die je kan vullen met brokken en die je paard met zijn neus vooruit moet duwen. Hang lekkere groenten en fruit aan een touw in de stal, gespannen van de ene naar de andere kant. En de dagelijkse hoeveelheid hooi kan je je paard aanbieden in een hooinet of andere creatieve verpakking. Verspreid de hoeveelheid hooi ook over verschillende porties doorheen de dag, zodat je paard altijd iets heeft om op te knabbelen en zich mee bezig te houden.

Let op: geef fruit met mate. Plots een grote hoeveelheid fruit aanbieden kan diarree veroorzaken.
Paard in de wij

Verrijk zijn omgeving

Naast verrijking op voedermomenten zijn er ook allerlei speeltjes verkrijgbaar op de markt: pionnen, rubberen ballen en slinger- en gooispeeltjes die speciaal ontwikkeld zijn om je paard ook op stal te entertainen. Kijk deze speeltjes wel steeds na op scherpe hoekjes en kantjes voor je ze aan je paard geeft. Wissel ook voldoende af en schotel je paard regelmatig een ander speeltje voor.
 

Geef hem een vriendje

Paarden zijn sociale dieren die gezelschap zeker op prijs stellen. Het beste scenario? Twee paarden bij elkaar. Is dat geen optie voor jou? Dan kan je ook een andere diersoort aanschaffen, zoals een geit. Zet ze samen in de (groeps)stal of zorg ervoor dat de dieren elkaar tenminste kunnen zien. Zo voorkom je dat je paard zich geïsoleerd zal voelen. Is het (tijdelijk) echt niet mogelijk om er een tweede dier bij te nemen, hang dan een spiegel op in de stal. Volgens onderzoek zou dat een positief effect hebben op een alleenwonend paard.
Paard met bal
Geef je paard speeltjes tegen verveling

Prikkel zijn brein

Omdat paarden zo slim zijn, hebben ze nood aan voldoende mentale prikkeling. Een paard dat veel op stal is, heeft dus baat bij extra uitdagingen en trainingen. Leer je paard bijvoorbeeld trucjes en wissel hierin af. Inspiratie voor trainingen vind je hier.
 

Geef hem voldoende aandacht

Naast voldoende beweging en verrijking in zijn stal, zal je paard heel veel deugd hebben van jouw aandacht. Neem eens de tijd om hem uitgebreid te borstelen of hou een dagelijks knuffelmoment. Jullie band groeit vanzelf mee!

Heeft je paard last van kribbebijten, luchthappen …? Grote kans dat hij dit doet om zichzelf bezig te houden. Als bovenstaande tips in dit geval niet helpen, kan een paardengedragsexpert je verder advies geven.

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen