Van voorjaarsstorm tot onstuimig herfstweer: in ons land kunnen de weergoden soms hevig tekeergaan. Hangt er onweer in de lucht? Dan is de kans groot dat het gedrag van jouw viervoeter even onrustig wordt als het weer.

Huisdieren als weervoorspellers

Regenvlagen, windstoten, bliksemschichten, donderslagen en hagelbollen zo groot als golfballetjes ... Wij mensen kunnen soms echt overvallen worden door een hevige storm. Voor dieren ligt dat anders. Voorafgaand aan zo’n knetterend onweer of een wolkbreuk met de proporties van een Bijbelse zondvloed, merken zij al eerder veranderingen in de atmosfeer op. Een hogere luchtvochtigheid en een lagere luchtdruk kondigen onstabiel weer aan en daar heeft jouw huisdier een neus voor. Of moeten we zeggen: een zesde zintuig?
 
Slecht weer houdt namelijk heel wat risico’s in. Een blikseminslag kan brand veroorzaken, straffe windstoten kunnen bomen ontwortelen en hevige regenval zorgt voor overstromingen. Voor dieren in het wild betekent stormweer dus ‘gevaar’. Jouw hond mag dan al eeuwenlang gedomesticeerd zijn, toch schiet zijn instinct nog in actie wanneer het begint te rommelen in de hemel. En dat instinct zegt hem: wil je overleven? Dan moet je op zoek naar een schuilplaats! Niet zo gek, want ook wij zoeken tijdens een regenbui de beschutting van een bushokje of portiek van een winkel op.
 

Angstsymptomen: hoe herken je ze?

Onrust in de lucht zorgt dus voor onrust bij je hond. Vaak zal je viervoeter zenuwachtig gaan ijsberen, dicht bij de grond blijven of zoeken naar een plekje waar hij de storm veilig kan uitzitten. Dit gedrag is heel normaal, dus niets om je zorgen over te maken. Maar de onrust kan ook omslaan in angst en het welzijn van je huisdier ernstig aantasten. Het is dus belangrijk om het verschil zo snel mogelijk op te merken.
 
Deze symptomen wijzen op méér dan normale onrust:
 
 • Piepen, janken of blaffen
 • Trillen op de poten of over het hele lijf
 • Krabben aan meubels of tapijt
 • Kwijlen
 • Urineverlies
Hond kijkt door raam naar buiten

Zo help je jouw hond over z’n angst heen

Angst voor onweer kan heel vervelend zijn en wordt vaak ook erger met het ouder worden. Merk je al vrij vroeg op dat jouw hond het absoluut niet begrepen heeft op stormweer? Dan kan je ’m geleidelijk leren omgaan met de prikkels die zo’n angstaanjagend onweer met zich meebrengt. Denk eraan: langzaamaan is hierbij het sleutelwoord, dus je zal veel geduld aan de dag moeten leggen. Straf je hond nooit voor zijn angstige gedrag, zoals een ‘stressplasje’ op het tapijt, want zo zal je dit gedrag alleen maar versterken. 
 
Met deze tips kan je hond stap voor stap ontdekken dat onweer niets is om bang voor te zijn:
 
 • Laat je hond niet alleen thuis tijdens het onweer. Je hond zal jouw gezelschap willen opzoeken wanneer hij zich angstig voelt. Hou dus zelf het weerbericht wat in de gaten en plan jouw agenda op die manier dat je in de buurt bent wanneer de storm losbarst. Toch afwezig? Schakel dan een huisgenoot of buur in om een oogje in het zeil te houden en je hond een veilig gevoel te geven door hem te aaien indien nodig.
   
 • Blijf zelf kalm en stel je hond gerust. Je hoeft je hond niet uitvoerig te verwennen wanneer hij bang is. Een beetje extra aandacht en troost bieden, mag natuurlijk wel. Spreek je huisdier toe op rustige toon, aai hem en vertel hem dat alles goed komt. Ben je zelf bang voor bliksem en donder? Dan is het raadzaam om eerst over je eigen angst heen te komen. Honden voelen de emoties van hun baasjes immers feilloos aan en kunnen net als kleine kinderen jouw gedrag spiegelen. 
   
 • Creëer een veilige plek waar je hond zich kan terugtrekken. Soms volstaat de keukentafel of een bed om onder te kruipen. Een mand of bench die je met een dekentje kan afdekken, geeft een extra gevoel van geborgenheid. Of trek de gordijnen dicht en maak het gezellig in de leefruimte. Ook een zacht muziekje waar je hond rustig van wordt, is een aanrader. Met een hondensnack of een speelgoedje om op te kauwen, kan je zijn aandacht afleiden van het schouwspel dat zich buiten afspeelt. 
Puppy met paraplu in bek

Jong geleerd: puppy’s en storm

Wie een puppy in huis haalt, kan proberen om z’n kersverse huisdier al van jongs af aan te laten wennen aan het geluid van onweer. Op Spotify of YouTube kan je een heleboel geluidsfragmenten vinden met regen, wind, donder en bliksem. Speel deze geluiden zachtjes en met onregelmatige tussenpozen af op de achtergrond terwijl je met je puppy speelt, hem eten geeft of andere leuke dingen doet. Zo zal je hondje een hevige storm leren te associëren met positieve prikkels en is de kans kleiner dat hij een angststoornis ontwikkelt. Mooi meegenomen: als je hond niet meer opkijkt van onweer, zal hij ook van vuurwerk minder schrikken.
  

Schakel een professional in

Soms zit de angst zo diepgeworteld, dat je er ondanks je goede bedoelingen en geduldige pogingen niet in slaagt je hond van zijn angst voor onweer af te helpen. Niks aan te doen? Jawel, hoor! Een professionele gedragstherapeut voor honden kan redding brengen. En wist je dat er ook medicijnen, voedingssupplementen of natuurlijke hulpmiddeltjes bestaan om je hond te kalmeren? Met de juiste behandeling en de beste zorgen kan je je hond helpen weer een veilig gevoel te krijgen, weer of geen weer.
 

Aanbevolen artikelen