Kom jij ook helemaal tot rust met een vleugje klassiek of wat relaxte reggae? Net als mensen zijn honden gevoelig voor geluiden. Muziek kan hun stressniveau aanzienlijk verlagen … of net de hoogte in jagen. Met de juiste playlist kan je je viervoeter snel kalmeren!

Geluidsangst bij honden

Van knetterend vuurwerk of een donderend onweer tot een loeiende sirene of een passerende vrachtwagen: de meeste honden zijn geen grote fans van luide, onverwachte geluiden. Vaak kruipen ze weg in een hoekje, onder de zetel of achter een kast, om zich van het lawaai af te sluiten. Of ze komen al bibberend bij jou naar troost zoeken, met wijd opengesperde ogen, de oren plat in de nek en de staart tussen de achterpoten. In extreme gevallen gaan ze er soms in blinde paniek vandoor en lopen ze verloren ... Jammer genoeg kan jij je viervoeter niet uitleggen dat hij niet bang hoeft te zijn, zoals je met een klein kind zou doen. 
 
Hond verstopt onder kussens
Bij lawaai kruipen veel honden het liefst weg in een hoekje

Zorg voor afleiding … met muziek

Wordt je hond zenuwachtig van bepaalde geluiden die je zelf niet kan uitschakelen? Dan kan je proberen deze te overstemmen met een streepje muziek. Zo kan je hond zijn focus verleggen van wat er zich buiten afspeelt naar de geluiden die binnen te horen zijn. Opgelet: honden hebben heel gevoelige oren, dus zet de muziek niet loeihard! Niet alleen kan je op die manier blijvende gehoorschade veroorzaken bij je huisdier, je jaagt er ook zijn cortisolgehalte weer de hoogte mee in. En het was net de bedoeling dat hij rustig werd, remember?
 
Tip: ook honden die veel blaffen of moeite hebben met alleen zijn, vinden troost en ontspanning wanneer er een zacht melodietje op de achtergrond speelt.
 

Het ene genre is het andere niet

De radio als ideale bliksemafleider, kortom. Tenminste ... als de deejay het juiste liedje speelt. Bepaalde muziekgenres wekken net extra ergernis op bij je viervoeter, dus die ga je maar beter uit de weg. Dat de meeste honden niet erg rustig worden van heavy metal, mag bijvoorbeeld niet verwonderen. Bovendien kunnen honden veel hogere tonen horen dan mensen, wat maakt dat ‘onze’ muziek niet altijd even geschikt is voor je viervoeter. Ook houden honden – net als wij – van muziek in het ritme van hun eigen hartslag. Bij puppy’s ligt die hoger dan bij een oudere hond, dus zij kunnen een snellere beat aan. Elke hond is anders, dus zal je zelf een beetje moeten experimenteren om de favoriete muziek van jouw huisdier te ontdekken. 
 
Slapende hond met hoofdtelefoon
Muziek kan een kalmerend effect hebben op honden

Tips voor ‘dogproof’ playlists

Nood aan inspiratie? Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Glasgow blijkt dat je het meest kalmerende effect bekomt met klassieke muziek, reggae, soft rock en Motown. Na een zes uur durende Spotify-sessie per genre gingen zowel de hartslag als het cortisolniveau van de proefkonijnen … euh, honden duidelijk naar beneden. Bovendien blaften ze minder, gingen ze vaker liggen en sliepen ze meer tijdens de luistersessies. Zorg dus zeker voor een flinke dosis Mozart, Bob Marley, Billy Joel en The Supremes in je playlist!
 
Vind je het moeilijk om zelf zo’n lijstje samen te stellen voor je trouwe viervoeter? RelaxMyDog verzamelt kalmerende audio- én videocontent die honden helpt omgaan met hun angst, stress, verveling of eenzaamheid. En op Spotify kan je ‘My Dog’s Favourite Podcast’ beluisteren, een podcast die jouw hond gezelschap houdt tijdens je afwezigheid. Behalve muziek en rustgevende geluiden zoals regen en ruisende bladeren, klinkt er ook een aangename stem die je hond op een vriendelijke manier geruststelt. Such a good boy! Wedden dat je beste maatje straks helemaal zen in z’n mand ligt? 
 

De soundtrack van het asiel

Ook in dierenasiels en opvangcentra kan een rustgevende playlist op maat wonderen verrichten. Omdat er een heleboel dieren dag en nacht samen zitten in een vreemde omgeving vol onbekende geuren en geluiden, kampen veel honden in een asiel met stress en vertonen ze onrustig gedrag. Dit kan een vertekend beeld geven voor bezoekers die een huisdier komen uitkiezen. Met de juiste muziek op de achtergrond maken de honden een meer ontspannen indruk, wat de kansen op adoptie natuurlijk aanzienlijk vergroot.
 
Wil je zelf ook een hond adopteren uit een opvangcentrum? Vraag dan zeker naar de favoriete tunes van je nieuwe furry friend. Zo kan je hem bij thuiskomst meteen op zijn gemak stellen!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen