Voor de meesten onder ons is de hond een trouwe metgezel, die blij is wanneer je thuiskomt, uitkijkt naar zijn dagelijkse wandelingen en ‘s avonds mee tv kijkt. Maar sommige honden hebben een échte hondenjob. Ze worden getraind om belangrijke, soms zelfs levensreddende taken uit te voeren. In dit overzicht maak je kennis met een heleboel jobs die op het lijf geschreven zijn van onze viervoeters. Benieuwd of jouw hond in aanmerking komt? 

Jobs voor honden met een goede speurneus

Speurhond

Een speurhond volgt een spoor, bijvoorbeeld van een vermist persoon. De hond krijgt dan een voorwerp aangeboden van de vermiste, waarna hij het geurspoor volgt over allerlei ondergronden en in verschillende weersomstandigheden. Sommige speurhonden focussen zich op ‘zweetwerk’, het terugvinden van aangereden of aangeschoten wild. Zij volgen de geur van het verloren bloed. 
 

Zoekhond

Een zoekhond volgt geen spoor, maar scant de omgeving systematisch op een bepaalde geur. Die geur is specifiek per hond: de meeste zoekhonden leren slechts één of twee heel speciale geuren herkennen. Een zoekhond doorkruist plaatsen die moeilijk begaanbaar zijn voor mensen om er ‘zijn’ geurtje terug te vinden. Er zijn bijvoorbeeld ecologische zoekhonden (die speuren naar zeldzame diersoorten), truffelhonden, honden die gaslekken opsporen, drugshonden en COVID-honden
Reddingshond heeft slachtoffer gevonden tussen puin
Deze reddingshond heeft een slachtoffer gevonden tussen het puin 

Reddingshond

Reddingshonden zijn ook zoekhonden, die getraind zijn om mensen te vinden, bijvoorbeeld na een lawine. Sommige reddingshonden kunnen ook dode lichamen opsporen. Zij worden ingezet wanneer men niet zeker is of een vermiste persoon nog in leven is. Maar na een aardbeving is het juist interessanter om een hond te gebruiken die enkel reageert op levende lichamen, want het zijn die mensen die nog gered kunnen worden. 
 

Explosievenhond

Nog zo’n speciaal type zoekhond is de explosievenhond: zij moeten heel secuur te werk gaan om gevaarlijke stoffen op te sporen. Het is belangrijk dat ze geen bruuske bewegingen maken en niet blaffen bij hun vondst, omdat ze zo de explosieven kunnen triggeren. 
 

Jobs voor honden die graag trucjes leren  

Acteur

Dieren worden vaak ingezet in televisiereclames omdat ze een huiselijk en gezellig gevoel opwekken. Maar ook in films en tv-series zie je vaak honden opduiken. Vaak is het de bedoeling dat een hond-acteur gewoon meedraait in het fictieve gezin, maar soms krijgen ze ook moeilijker opdrachten voorgeschoteld zoals een sterfscène. Dan is een goede training echt een must! 
 

Model

Ook voor fotocommercials worden vaak honden ingezet. Ze hebben meestal een mooi snoetje (of juist een stoere vuinisbakkenlook), beheersen de kunst van het ‘lief kijken’ en blijven op commando zitten, liggen en staan op exact de juiste plaats. Heb jij zo'n exemplaar in huis, dan kan je je hond inschrijven bij een echt modellenbureau
Hond staat klaar om te acteren
Deze hondacteur is klaar voor het grote werk
Rhodesian ridgeback in circusdecor
Circushonden zijn net zo cool als leeuwen! 

Circushond 

Wilde dieren zijn verboden in circussen en daarom stelen boerderij- en huisdieren zoals honden er tegenwoordig de show. De dieren moeten in goede omstandigheden gehouden worden en hun welzijn moet gegarandeerd zijn. We durven ervoor wedden dat het de droomjob is van heel wat honden: elke dag nieuwe dingen leren én plezier maken met je baasje! 
 

Jobs voor stoere honden  

Politiehond

Bij de politie lopen ook heel wat viervoeters rond. Sommige honden verrichten er werk als speurhond, bijvoorbeeld om vermiste personen op te sporen of om een gevluchte verdachte bij de lurven te vatten. Zoekhonden gaan bij een persoon met drug zitten, bijvoorbeeld aan de ingang van een groot festival. En dan zijn er nog de patrouillehonden, die mee op stap gaan met hun hondengeleider om bijvoorbeeld inbrekers te vatten
 

Militaire hond 

Bij legeroperaties wordt soms ook gebruik gemaakt van honden. Het zijn perfect gehoorzame allesdurvers, die bijvoorbeeld op zoek gaan naar explosieven op moeilijk bereikbaar terrein. Daarnaast worden militaire honden ook ingezet om strategische plaatsen te bewaken, om indringers te onderscheppen of om verboden middelen op te sporen. Bij erg gevaarlijke operaties, worden honden soms als eerste verdedigingslinie het geweld in gestuurd. 
Mechelse herdershond naast zijn baas in het leger

Jobs voor honden met veel empathie 

Knuffelhond

Bewoners van woonzorgcentra hebben vaak erg veel aan hondse bezoekjes. Een blik in twee trouwe hondenogen spoort hen aan om herinneringen te delen, een knuffel te geven of een stukje te wandelen. Ook in therapeutische centra zijn hondenteams graag geziene gasten. Honden die voor dit werk geboren zijn, houden van lichamelijk contact en uitgebreide aandacht. 
 

Blindengeleidehond

Deze honden geven mensen met een visuele beperking meer vrijheid. Dankzij de hulp van hun geleidehond gaat de wereld voor hen open. Een blindengeleidehond loodst zijn baasje door het verkeer, geeft gevaarlijke situaties aan, maakt zijn baasje attent op een stoeprand en vertelt hem wanneer het veilig is om over te steken. 
 

Assistentiehond

Hulphonden of assistentiehonden worden opgeleid om mensen met een fysieke beperking te helpen met alledaagse taken, zoals aan- en uitkleden, dingen uit de kast nemen, de wasmachine inladen, post uit de brievenbus halen, deuren openen en boodschappen doen. 
Begeleider laat hond aaien door oude man in rolstoel
Deze hond wordt graag gezien en geknuffeld 
Hond doet deur open voor man in rolstoel
Deze assistentiehond leert om deuren open te maken

Therapiehond

Honden kunnen ook een helpende hand bieden wanneer je dat minder van hen verwacht. Ze verlagen het stressniveau van mensen, waardoor ze steun vinden bij een harige vriend. Therapiehonden stellen mensen op hun gemak en helpen hen door moeilijke momenten. 
 

Epilepsiehond

Deze signaalhond voelt aan wanneer zijn eigenaar een epileptische aanval gaat krijgen. Hij loodst zijn baasje trouw doorheen de verschillende stappen van zo’n aanval. Bovendien kan die laatste zichzelf in veiligheid brengen, wanneer zo’n aanval eraan komt - want zelf voelen mensen met epilepsie een aanval niet aankomen. 
 

Jobs die beroep doen op het instinct van honden 

Jachthond

In elke hond, hoe klein of aaibaar ook, zit waarschijnlijk een of ander overblijfsel van het jachtinstinct verborgen. Sommige honden zijn uitzonderlijk getalenteerd en worden nog steeds ingezet in de jacht. Afhankelijk van hun ras en type, kunnen ze wild aanwijzen, opstoten, opspeuren of terughalen. 
 

Schapen hoeden 

De border collie is misschien wel de meest bekende schapenhoeder, maar er zijn nog veel meer rassen geschikt voor dit oerwerk. Deze honden houden een kudde schapen bij elkaar, zonder dat daar een hek voor nodig is. Ze kunnen ook zieke of drachtige schapen van de kudde isoleren wanneer dat nodig is. 
Jachthond brengt fazant naar jager
Bordercollie met kudde schapen

Waakhond

De ene hond is meer gesteld op zijn territorium dan de andere. En sommige honden zijn dan weer bereid door het vuur te gaan om het leven van hun gezin te bewaken. Zulke honden worden ingezet als waakhond, bijvoorbeeld van extreem beveiligde plaatsen. Maar er worden ook waakhonden ingezet bij kuddes schapen, bijvoorbeeld in gebieden waar wolven of beren zitten. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen