Beestige tips aan de praktijk toetsen: daar houden we van bij Beestig.be. En hoe kan je beter uittesten of kanovaren iets voor de doorsnee hond is, dan door een bende hondenliefhebbers op te trommelen voor een avontuurlijke tocht op (en langs) de Kleine Nete? Hun verdict: de perfecte doggydate om met een grote groep je grenzen te verleggen. Lees hier het verslag!
Veel mensen beschouwen hun hond tegenwoordig niet meer louter als kwispelend gezinslid dat trouw wacht op hun thuiskomst, maar als een verlengde van hun ‘zijn’. Ze gaan enkel de deur uit met een viervoeter aan hun zijde, voelen zich ‘naakt’ zonder hondenharen op hun outfit en brengen hun vrije tijd liefst door met de BFF’s van hun eigen hond. Via een uitgebreid netwerk aan Instagram-buddies – ondergetekende is lang niet de enige met een instawall vol kwispelende staarten en kwijlende snoeten – inspireren ze elkaar met foto’s, tips en uitjes op hondenmaat. 
 
 

Een prettige kennismaking! 

Over dat type mensen hebben we het in dit artikel. En ook de honden waarmee we op stap gaan hebben één ding met elkaar gemeen: het zijn stuk voor stuk acteurs en topmodellen, ingeschreven bij modellenbureau CastingTails, die regelmatig als ‘BH’ (bekende hond) opdraven in films, tv-series en reclamespots. Bij elke opdracht supporteren ze voor elkaar aan de (online) zijlijn. Vandaag ontmoet deze hechte insta-community elkaar voor het eerst in het echt en wat er dan gebeurt is pure magie! Zichzelf officieel voorstellen is niet nodig, de honden worden meteen begroet met de voornaam (hoe de mens-achter-de-hond heet is duidelijk bijzaak). Het lijkt alsof de bende elkaar al jarenlang kent. Dat belooft! 
 
 

Hoe kies je een geschikt traject om te kanoën met honden? 

Kanovaren is voor iedereen een groot avontuur, of je nu twee benen of vier poten hebt. Meestal gaat zo’n tocht ook gepaard met praktische problemen, maar daar hebben we – doorwinterde wandelaars als we zijn – iets op gevonden. In plaats van strategisch wagens te parkeren aan begin- en eindpunt, maken we eerst een grote wandeling van de finish naar de start. We spreken af vlakbij het AZ Sint-Elisabeth in Herentals, vanwaar we via knooppunten 32 - 36 - 33 - 35 - 58 - 18 - 31 naar de verzamelplaats van onze kano’s wandelen. 
 
Die huurden we bij Kano.be en vanaf 10 personen brengen ze een stel Canadese kano’s naar het instappunt van jouw keuze - in ons geval: café De Nete vlakbij Bobbejaanland. Waarom die keuze? 
 
  • De wandeling van Herentals naar Bobbejaanland is voor meer dan 95% puur natuur
     
  • Onderweg kom je twee hondenspeelweides tegen waar de honden veilig kunnen loslopen
     
  • Door de nabijheid van de Kleine Nete hoef je geen drinkwater voor de honden mee te dragen
     
  • Je kan in- en uitstappen via een lage steiger en hoeft niet te water te gaan via een ‘kanoglijbaan’ – voor veel honden misschien nét iets te veel stress 
 
Nog meer tips om een goede kanoplek uit te kiezen én hoe je je best voorbereidt op een hondse kanotocht, ontdek je hier
Collage van kanovaren met honden

Al wandelend kennismaken op hondse wijze

Dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan een wandeling voor je het water op gaat, blijkt al snel. Hoe goed de mensen achter de fotogenieke snuiten elkaar al (denken te) kennen, de honden hebben nog geen idee wat hen te wachten staat. Wanneer ze in één klap zoveel vriendjes rijker zijn, is het maar beter om elkaar eerst even zijdelings te kunnen besnuffelen. Tijdens het wandelen staan alle neuzen in dezelfde richting en maken de 13 deelnemende honden op ongedwongen manier kennis. 
 
Het volgende pluspunt? De grootste wildebrassen raken al wat van hun tomeloze energie kwijt tegen dat ze later moeten stilzitten in een bootje. Voor de baasjes zit dat stilzitten er helaas niet in, dus voorzien we een pauze in het plaatselijke café. Na hun benen krijgen straks hun armen immers een pittige workout voorgeschoteld.   
 
Tenslotte zijn virtuele vriendschappen ondertussen omgezet in levensechte bondgenootschappen. Wanneer er moet gekozen worden wie met wie in de kano plaatsneemt, komt dat goed van pas, want niemand zit te wachten op een dogfight op Kempense wateren. Klaar om te vertrekken? Roeien maar! 
Collage kanovaren met honden

Vier types honden in de kano

Het echte avontuur kan nu beginnen. De honden nemen plaats tussen de benen van hun eigenaars en kijken hun ogen uit. Het is even wennen aan de roeispanen die heen en weer doorheen het water ploeteren, maar de meeste honden vinden al snel een comfortabele manier om alles in zich op te nemen. Grofweg kunnen we onze deelnemers in vier types onderverdelen: 
 
  • Sit back and relax: Deze honden zijn hoegenaamd niet onder de indruk van alles wat om hen heen gebeurt. Ze leggen zich neer met hun kin op de rand van de kano – of op de schoot van hun begeleider – en laten hun oren wapperen in het frisse waterbriesje.
     
  • De stille genieter: Dit type vindt het allemaal net iets te spannend om zich helemaal aan Klaas Vaak over te geven en blijft alert rechtop zitten. Hij spot elke watervogel, bespiedt de Galloway-runderen aan de nieuwe Nete-meander en bestudeert nieuwsgierig elke wandelaar-met-hond die langs de oever passeert. 
     
  • Hij-die-niks-wil-missen: Je kent ze wel, dit zijn de honden die zich altijd daar bevinden waar de actie is. Waarom zou je rustig gaan zitten als je ook op de schoot van je baasje kan gaan staan, op het kanozitje kan klimmen of op de rand van de kano kan balanceren? 
     
  • De waterrat: En dan zijn er nog de honden die geen kans onbenut laten om zich met volle overgave in het water te storten. Ze zwemmen het merendeel van de route naast de boot mee en wanneer ze dan toch even aan boord komen, transformeren ze hun eigenaars met één welgemikte shake-off in een spreekwoordelijk ‘verzopen kieken’. 
Vier types honden in de kano
De vier types, van links naar rechts: sit back and relax, stille genieter, hij-die-niks-wil-missen en 2 waterratten
Achteraf is er nog tijd om na te praten bij een drankje, worden er plannen gesmeed voor nog meer doggydates en gegevens uitgewisseld om foto’s met elkaar te delen. En wanneer iedereen weer naar huis afdruipt, geniet de nieuwe groep vrienden na op hun oh zo geliefde sociale media. Maar als je het aan de honden vraagt is één ding zeker: er gaat niets boven het échte leven! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen