Twee keer per jaar wisselt je hond van vacht: je vindt dan werkelijk óveral haren. Zodra het warmer wordt, ruilt je hond zijn dikke haren in voor een dunnere variant, zijn zomervacht, en in het najaar vervangt een dikkere wintervacht de dunnere pels. Dit fenomeen heet de rui.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe vacht?

Net als heel wat andere dieren met een vacht, moet ook je hond jaarlijks twee keer door een ruiperiode. De eerste keer vindt plaats in het voorjaar, rond april of mei, wanneer het buiten warmer wordt. Zijn dikke wintervacht maakt dan plaats voor een dunnere pels met een ademende bovenvacht. Wanneer de temperaturen in het najaar weer een duik nemen, wordt die luchtige zomervacht weer vervangen door een warme, dekkende ondervacht en een wat langere bovenvacht.
 
De rui verloopt echter niet bij elk ras op dezelfde manier. Zo zijn er honden, zoals terriërs, waarbij je nauwelijks merkt dat ze in de rui zijn. Daarnaast zijn er ook rassen, zoals de Maltezer, die nooit ruien. Al moet je dat wel met een korrel zout nemen ... In de praktijk betekent het eigenlijk dat ze het hele jaar door ruien, maar dan wel minder intensief dan bij de klassieke rui. Ten slotte zijn er ook rassen die héél intens ruien en hun hele vacht in één keer verliezen.

Tegenwoordig leven honden meer binnen dan buiten, en dat heeft onvermijdelijk een invloed op het ruiproces. Een van de drijvende factoren achter het ruien is namelijk het korter en langer worden van de dagen. Wanneer het aantal lichturen in een dag afneemt, is dat een teken voor het lichaam van je hond om het ruien in gang te zetten. Aangezien de meeste honden meer kunstlicht zien in de wintermaanden, is de invloed van de seizoenen een stuk verminderd. Vaak is de ruiperiode daardoor veel minder uitgesproken en zal je hond de neiging hebben om heel het jaar rond licht te ruien. 
 
Verliest jouw hond plotseling veel haren of gaat dit gepaard met klachten zoals krabben, bulten of korstjes? Raadpleeg dan zeker je dierenarts, want dan is er mogelijk meer aan de hand! Je hond kan namelijk ook plots haar verliezen door stress, parasieten, huidinfecties of -allergieën en andere aandoeningen.
Husky verliest haar
Bij sommige rassen merk je nauwelijks dat ze in de rui zijn, terwijl andere honden dan weer héél intens ruien en alle vacht in één keer verliezen

Hoe kan je je hond helpen tijdens de rui?

Wist je dat de manier waarop de rui verloopt veel zegt over de algemene gezondheid van je hond? Bij een gezonde hond zal het ruiproces op een natuurlijke manier verlopen. Uiteraard kan je wel wat zaken ondernemen om die periode van haarverlies wat aangenamer te laten verlopen voor je viervoeter – én voor jezelf.
 

  • Borstel de vacht van je hond tijdens de rui zeker één keer per dag met een speciale borstel die ook de ondervacht bereikt. Zo kan je loszittende haren gemakkelijk verwijderen en stimuleer je het ruiproces. 
     
  • Klaar met borstelen? Ga dan eens met een vochtige doek over de vacht van je hond, zodat je de laatste loszittende haren ook mee hebt.
     
  • Last van hondenharen op je zetel of tapijt? Geen nood, er bestaan tal van trucjes om ze te verwijderen!

 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen