Tropische temperaturen, een mooi bruin kleurtje en elke dag de zon op je snoet. Heerlijk toch, zo’n zalige zomer? Alleen kunnen hete dagen een echte beproeving zijn voor onze huisdieren. Honden kunnen niet zweten en raken al die warmte dus niet kwijt. Ze hijgen, zijn apathisch en eten vaak pas als de zon al lang onder is. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je je hond snel kan helpen afkoelen.

DO!
 

Vers water, de rest komt later

Ik geef mijn twee Schipperkes Jakke en Lou ongeveer om het uur vers, maar vooral ook fris drinkwater. De drinkbak is meteen half leeg als het water fris genoeg is. De rest laten ze meestal staan (ja, het zijn kleine, verwende diva’s). Hydratatie is dus niet alleen voor ons belangrijk, maar ook voor je hond.
 
 

Zonnekloppers

Jakke is een grote zonneklopper. Hij ligt graag in de zon en soms voelt hij zo warm aan met zijn zwarte vacht dat je er een ei op kan bakken. Ik zorg er dan ook altijd voor dat ik mijn beide honden op tijd naar de schaduw roep. Op verschillende plekken in de schaduw leg ik natte handdoeken, ideaal om een beetje op af te koelen. In de dierenspeciaalzaak vind je ook koelmatten in verschillende maten.
 
 

Hondenijsjes

Ik verwen mijn twee kindjes graag (ik mag ze zo noemen, want ik heb nog geen ‘echte’ kinderen) en daarom geef ik Jakke en Lou soms zelfgemaakte ‘hondenijsjes’. Neem een plastic, waterdicht zakje, doe er wat hondenkoekjes in en vul de rest met water. Een paar uurtjes in de vriezer en voilà! Die van mijn zijn er in ieder geval verzot op.
 
 

Waterpret

Jakke en Lou zijn absoluut geen waterratten. Mijn slechtste aankoop deze zomer was een hondenzwembad, ze hebben er zelfs niet naar omgekeken. Soms ‘dwing’ ik ze al eens om mee in het zwembad te gaan, maar dan negeren ze me voor de rest van de dag. Als je hond wel graag zwemt, laat hem dan vooral zijn gang gaan!
 
 
Zwarte hond in de zon
Is je hond een zonneklopper?
Roep hem dan op tijd naar de schaduw
Vrouw kust hondje in zwembad
Als je hond graag zwemt, is het een goede manier om af te koelen

Smeren maar

Mijn honden hebben er geen last van, maar heeft je viervoeter een lichte vacht of een lichte neus? Smeer die dan gerust in met zonnecrème factor 50. Bij de dierenarts kan je zelfs speciale varianten voor honden vinden.
 

 

DON’T!

 

  • Spoel je hond nooit af met ijskoud water om hem af te koelen. Door de plotselinge koude vernauwen zijn aders en op die manier krijg je het averechtse effect: je hond houdt de warmte vast.
     
  • Ga tijdens een hittegolf nooit met je hond wandelen pal op de middag. Begin je wandeling voor 10 uur ‘s ochtends of na 20 uur ’s avonds, en laat je hond tijdens de rest van de dag gewoon met rust. Kortsnuitige honden kunnen een temperatuur van 20 graden al warm vinden. Niet alleen de warmte en de zon zijn dodelijk voor je hond, maar heb je je al eens afgevraagd hoe warm asfalt of zand kan worden? Brandwonden op de zoolkussentjes verzekerd.
     
  • Laat je hond niet achter in de auto bij warm weer, ook niet met een raam open. Het lijkt zo logisch, maar toch zijn er elk jaar opnieuw onnodig veel sterfgevallen, omdat een hondeneigenaar 'nog snel even boodschappen moest gaan doen'. 

 

Toch een hitteshock?

Begint je hond onophoudelijk te hijgen, verzwakt zijn aandacht en begint hij te duizelen? Dan is de kans groot dat hij in een hitteshock zit. Koel hem meteen af in een lauw bad en hou zijn temperatuur tijdens heel het proces in de gaten. De ideale temperatuur van een hond is tussen de 38 en 39 graden. Alles daarboven is niet goed! Bel in dat geval meteen een dierenarts.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen