Bezorgde eigenaars panikeren soms wel eens als hun hond een droge neus heeft, maar eigenlijk is dat niet nodig. Honden hoeven geen natte neus te hebben. Er zijn verschillende redenen waarom een hondenneus soms vochtig is en soms droog.


Waarom een hondenneus doorgaans vochtig is


In een hondenneus zitten klieren. Die zorgen ervoor dat de ingeademde lucht bevochtigd wordt, maar ook dat de huidcellen van de neus voldoende vocht krijgen. Daarom voelt een hondenneus meestal vochtig aan. Een dun laagje slijm op de neus van de hond zorgt ervoor dat hij beter kan ruiken. Een hond kan maar liefst 10.000 tot 100.000 keer beter ruiken dan de mens.

Het vochtig laagje zorgt ervoor dat hij geuren beter kan absorberen en langer kan vasthouden. Als je hond likt aan zijn neus is dat een manier voor hem om de geur te “proeven”. Zo krijgt hij nog meer informatie over wat hij precies ruikt. Een hond gebruikt zijn neus ook om af te koelen. Honden hebben namelijk geen zweetklieren zoals hun baasjes, maar ze “zweten” via hun neus en voetzolen.


Wat betekent een droge neus voor mijn hond?


Een droge neus betekent niet dat je hond ziek is. De vochtigheid van de neus hangt van heel wat factoren af, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en blootstelling aan de zon. Een hondenneus verandert van nature van koud en vochtig naar warm en droog - en dit verschillende keren op een dag. Zo kan de neus van je hond bijvoorbeeld droog zijn als hij slaapt, simpelweg omdat hij niet kan likken aan zijn neus tijdens zijn slaap.

De neus zou weer vochtig moeten zijn een tiental minuten na het ontwaken. Net zoals wij als mens last kunnen hebben van de winterkoude, heeft de winter ook een uitdrogend effect op de neus van de hond. Oude honden kunnen ook iets vaker last hebben van een droge neus. Een hond kan ook een allergie ontwikkelen, wat eveneens kan zorgen voor een droge neus.


Wanneer is droog te droog?


Je hoeft je dierenarts dus niet in paniek te bellen als je hond een droge neus heeft. Is de neus van je hond echter continu kurkdroog en zit hij onder de kloven of korsten, of heeft je hond afscheiding uit zijn neus? Dan vraag je beter eens de mening van je dierenarts, want het kan mogelijk een symptoom zijn van koorts of dehydratatie.

Aanbevolen artikelen