Bezorgde eigenaars panikeren soms we eens als hun hond een droge neus heeft. Moeten honden dan niet altijd een vochtige neus hebben? En is een hond met een droge neus ziek? Wij kunnen je alvast geruststellen: soms heeft een hond een natte neus en soms een droge. En daar zijn verschillende redenen voor.


Waarom een hondenneus meestal vochtig is

In een hondenneus zitten klieren. Die zorgen ervoor dat de ingeademde lucht bevochtigd wordt, maar ook dat de huidcellen van de neus voldoende vocht krijgen. Daarom voelt een hondenneus meestal vochtig aan. Een dun laagje slijm op de neus van de hond zorgt er bovendien voor dat hij beter kan ruiken. Wist je dat een hond maar liefst 10.000 tot 100.000 keer beter kan ruiken dan de mens?
 
Het vochtig laagje zorgt ervoor dat hij geuren beter kan absorberen en langer kan vasthouden. Als je hond likt aan zijn neus, is dat een manier voor hem om de geur te 'proeven'. Zo krijgt hij nog meer informatie over wat hij precies ruikt. Een hond gebruikt zijn neus ook om af te koelen. Honden hebben namelijk geen zweetklieren zoals hun baasjes, maar ze 'zweten' via hun neus en voetzolen.
 
 

Wat betekent een droge neus voor mijn hond?

Een droge neus betekent niet dat je hond ziek is. De vochtigheid van de neus hangt van heel wat factoren af, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en blootstelling aan de zon. Een hondenneus verandert van nature van koud en vochtig naar warm en droog – en dit verschillende keren op een dag. Zo kan de neus van je hond bijvoorbeeld droog zijn als hij slaapt, simpelweg omdat hij niet kan likken aan zijn neus tijdens zijn slaap. Dit heeft niets met de gezondheid van het dier te maken, dus je hoeft niet in paniek je dierenarts te bellen als je hond een droge neus heeft!
 
De neus van je hond zou weer vochtig moeten zijn een tiental minuten na het ontwaken. Net zoals wij als mens last kunnen hebben van de winterkoude, heeft de winter ook een uitdrogend effect op de neus van de hond. Ook kunnen oude honden iets vaker last hebben van een droge neus. En een hond kan ook een allergie ontwikkelen, wat eveneens kan zorgen voor een droge neus.
Jack Russell likt aan zijn neus
Een hond likt regelmatig aan zijn neus, waardoor hij meestal vochtig is

Wanneer is droog té droog?

Heeft je hond voortdurend een kurkdroge neus en zit hij onder de klovenkorsten of open wondes? Dan is een bezoekje aan de diernarts wel aan te raden. Mogelijk zijn dit symptomen van koorts, dehydratatie of huidproblemen, al zou het ook kunnen dat de neus van je hond verbrand is door de zon. Vooral bij honden met een lichte vachtkleur komt dit wel eens voor. 
 
 

Wat als er afscheiding uit de neus van mijn hond komt?

Als de afscheiding lopend en helder van kleur is, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Ook een hond heeft net als wij weleens last van een loopneus, hetzij door een verkoudheid, hetzij door een allergie. Af en toe even de hondenneus schoonvegen is dan een goed idee, want je hond kan zelf zijn neus niet snuiten. Als het slijm blijft zitten, kan de neus ook binnenin uitdrogen en dat kan best pijnlijk zijn voor je hond.
 
Soms snuift je hond tijdens het snuffelen kleine zaadjes, grassprietjes of zelfs takjes op, wat voor irritatie kan zorgen. Merk je dat je hond moeite krijgt met ademhalen, dan is een bezoekje aan de dierenarts de enige juiste beslissing. Als er een voorwerp vastzit in de neus van je hond, moet dat er voorzichtig uit worden gehaald. Normaal gezien zal na het verwijderen van de obstructie de overvloedige afscheiding afnemen en uiteindelijk stoppen.
 
Ook wanneer je hond andere ziektesymptomen vertoont, zoals een gebrek aan eetlust, lusteloosheid, braken, diarree of constipatie, of wanneer de afscheiding dikker of slijmerig is en een andere kleur heeft, ga je best zo snel mogelijk langs bij je dierenarts. 
 
 
Wist je dat ook katten soms een natte en soms een droge neus hebben?
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen