Als het kriebelt, moet je ... krabben! Net als mensen kunnen ook katten last van jeuk hebben. Vaak gebruiken ze hun achterpoot om zichzelf van dat vervelende gevoel te verlossen. Wij vertellen je in dit artikel graag wat die jeuk bij katten precies kan veroorzaken en hoe je kan opmerken dat je kat jeuk heeft.


Wat veroorzaakt jeuk bij katten?
 

  • Parasieten: bij parasieten denken we vaak aan wormen, maar de meest gekende parasiet die je kat het leven moeilijk kan maken, is de vlo. Misschien dacht je dat vlooien je kat enkel lastigvallen in de zomermaanden, maar dat klopt niet: katten kunnen het hele jaar door geplaagd worden door vlooien. Met een vlooienkam kan je dierenarts heel makkelijk zien of je kat last heeft van deze irritante beestjes.
     
  • Allergieën: net als mensen kunnen ook katten allerlei contactallergieën hebben voor verschillende stoffen, maar ook voedselallergieën veroorzaken jeuk bij je huisdier. 
     
  • Huidaandoeningen: eosinofiele aandoeningen worden gekenmerkt door roodgekleurde afwijkingen op de huid van je kat.
     
  • Angst of stress 

 
Probeer erachter te komen wat de jeuk bij jouw kat veroorzaakt, zodat je een oplossing kan vinden die bij het probleem van jouw kat past. Om de juiste oorzaak te vinden, kan het helpen om op te schrijven welke symptomen je kat vertoont en wanneer ze hier last van heeft, en met deze informatie bij de dierenarts aan te kloppen.

Rosse kat met vlooien
Wist je dat katten vlooien kunnen hebben doorheen het hele jaar en niet enkel in de zomermaanden? 

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Je hoeft niet meteen te panikeren als je kat zich een keer krabt. Dat is volstrekt normaal! Blijft je kat zichzelf herhaaldelijk krabben en dit de hele dag door, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Ook als je kat zichzelf meer wast dan normaal, zou dit kunnen wijzen op jeuk. Vaak merken eigenaren het vreemde gedrag van katten pas op wanneer de situatie al best ernstig is en de kat zichzelf gaat krabben en bijten tot er wondjes ontstaan. Als de jeuk zo erg is, schakel je best altijd de hulp van je dierenarts in!
 
 
Heb jij een hond in huis? Ook hij kan last hebben van aanhoudende jeuk!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen