Als het kriebelt, moet je ... krabben! Net als mensen kunnen ook honden last van jeuk hebben. Soms rollen ze uitgebreid over het gras om zichzelf van dat vervelende gevoel te verlossen. Wij vertellen je in dit artikel graag wat die jeuk bij honden precies kan veroorzaken en wanneer je best een bezoekje aan de dierenarts brengt met je viervoeter.


Wat veroorzaakt jeuk bij honden?
 

  • Parasieten: als je hond last heeft van vlooien, kan je vaak ook rode vlekken, kale plekken of korstjes op de huid opmerken. Als je hond blijft likken en bijten aan dezelfde plaats op zijn lichaam, meestal boven de staart, noemen we dat een hotspot.
     
  • Allergieën: wist jij dat je hond ook allergisch kan zijn voor bepaalde stoffen of voedingswaren? Zowel contactallergieën als voedselallergieën kunnen jeuk veroorzaken bij je viervoeter.
     

  • Huidaandoeningen: enkele van de meest voorkomende huidaandoeningen bij honden zijn schurft, psoriasis, eczeem en pruritus.
     
  • Angst of stress: zijn er recent grote veranderingen gebeurd in huis waardoor je hond wat van z'n stuk gebracht kan zijn? Is er bijvoorbeeld een nieuw huisdier gekomen of ben je onlangs verhuisd? 

  

Probeer erachter te komen wat de jeuk bij jouw hond veroorzaakt, zodat je een oplossing kan vinden die bij het probleem van jouw hond past. Om de juiste oorzaak te vinden, kan het helpen om op te schrijven welke symptomen je hond vertoont en wanneer hij hier last van heeft, en met deze informatie bij de dierenarts aan te kloppen.

Bruine hond krabt zichzelf met achterpoot
Pas wanneer je merkt dat je hond niet meer stopt met krabben, kan een dierenartsbezoek nuttig zijn

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Raak niet meteen in paniek als je ziet dat je hond zich een keer krabt. Dat is volstrekt normaal! Blijft je hond zich onophoudelijk krabben of merk je zelfs hotspots op zijn lichaam op? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Schakel dan altijd de hulp in van je dierenarts om samen naar de oorzaak van het probleem te zoeken. Ook als je merkt dat je hond last heeft van haarverlies, wondjes of andere problemen op zijn huid, ga je beter meteen naar de dierenarts!
 
 

Heb jij een kat in huis? Ook zij kan last hebben van aanhoudende jeuk!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen