Katten hebben een natuurlijke reflex die ervoor zorgt dat ze zich kunnen oriënteren in de lucht. Heel handig wanneer ze vallen, want dan zullen ze zich met een soort backflip draaien totdat hun voetjes naar de grond wijzen. Die snelle reactie heeft ze te danken aan haar dynamische spier- en botstructuur en haar uitmuntende gezichts- en evenwichtsorganen. Een vallende kat richt eerst haar kop op en recht dan haar rug en achterlijf met staart. Dit gebeurt allemaal in een fractie van een seconde! Maar hoe spectaculair en doeltreffend de reflex ook is, toch loopt het niet altijd van een leien dakje ...

Voorwaarden voor een veilige val

Of een kat ook daadwerkelijk op haar pootjes landt, hangt af van de hoogte waarvan ze valt en het oppervlak waarop ze landt. Is de val te laag – dat wil zeggen: minder dan een halve meter – dan heeft je kat niet voldoende tijd om haar lichaam volledig te draaien. En als ze van te hoog valt, kan ze zich ernstig bezeren, of ze nu op haar pootjes terechtkomt of niet. Welke hoogte gevaarlijk is, hangt af van de ondergrond. Komt je kat op gras of compost terecht, bijvoorbeeld vanuit een boom, dan heeft ze een goede kans om een val van vijftien meter ongedeerd te overleven.
 
 

Pootjes als schokdempers

Katten kunnen zelfs een nog grotere val overleven doordat de langere duur van de val het glij-effect mogelijk maakt, waarin de kat haar spieren ontspant. Dat is maar goed ook, want katten houden van hoge plekken. Bij de landing wordt ze ook beschermd doordat haar klauwen en poten de schok dempen. De voetkussentjes van een kat bestaan uit een dikke epidermis of opperhuid die verbonden is met een compacte laag pezig weefsel. Die twee verbinden de teenkootjes en houden ze bij elkaar. De enkelbeenderen, die niet opzij kunnen draaien, worden ondersteund door gewrichtsbanden. Dankzij die ingenieuze combinatie kan een kat veilig landen, waarbij haar poten helpen om de schok van de val op te vangen.
Kat valt in de lucht
Tijdens een val ontspannen de spieren van je kat en vangen haar pootjes de schok van de landing op

Opgelet met ramen

Let op: jonge kittens hebben de reflex om zich te oriënteren in de lucht nog niet. Hoewel het dus klopt dat katten meestal op hun pootjes terechtkomen, houd je je raam op tien meter hoogte toch maar beter dicht.
 
Pas ook op met kantelramen in de zomer! Vaak zetten mensen de ramen op de kiepstand om frisse lucht binnen te laten. Katten kunnen uit nieuwsgierigheid door het raam proberen te kruipen, maar jammer genoeg gebeurt het maar al te vaak dat ze vervolgens klem komen te zitten. Dit kan leiden tot verlamming en kan zelfs een dodelijke afloop hebben, dus pas hier goed mee op!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen