Terwijl een hond erg uitbundig uit de hoek kan komen en net extra energie krijgt van mensen om zich heen, houden de meeste katten toch meer van een rustig plekje waar ze zich in hun eentje kunnen terugtrekken. Herken je jezelf in dit gedrag van je kat? Dan is de kans groot dat je een introvert bent en het juiste huisdier gekozen hebt! In dit artikel lees je waarom katten en introverten zo goed samengaan.

 
Katten houden niet van drukte

Luide muziek, drukke bewegingen, veel volk dicht bij elkaar … Voor jou als introvert zijn grote, sociale evenementen best uitdagend, omdat je al die prikkels op een veel diepgaandere manier verwerkt dan een extravert. Als het even kan, glip je tussendoor dus liefst even weg naar een rustige kamer om op adem te komen en wat energie bij te tanken. Ook je kat zal snel andere oorden opzoeken wanneer het naar haar gevoel te druk wordt in haar omgeving. Heb jij net je vrienden uitgenodigd om hen aan je nieuwe, harige huisgenoot voor te stellen, dan heeft poeslief toevallig net dán behoefte aan een uitgebreid dutje in het donkerste hoekje van je linnenkast. Classic! 
 
Dat wil echter niet zeggen dat je je kat niet kan warm maken voor een kwartiertje vol actieve jachtspelletjes en wilde achtervolgingen. Net als introverte mensen kunnen ook katten weleens helemaal uit de bol gaan! Op een bepaald moment is het dan wel welletjes geweest en zal je kat duidelijk aangeven dat ze weer nood heeft aan rust en kalmte om te bekomen van haar energieke uitbarsting. Prima, want die time-out kan jij ook wel gebruiken.
Kat schuilt in huisje op een krabpaal
Wanneer het te druk wordt in haar omgeving, zal je kat al snel wegglippen om een rustig plekje op te zoeken

Katten hebben geen voortdurende aandacht nodig

Honden leven voor de bevestiging van hun baasje en halen dan ook het onderste uit de kan om dag in dag uit de aandacht van ‘hun’ mens te trekken. Samen wandelen, urenlange aai- en borstelsessies, blijven aandringen tot je voor de elfendertigste keer hun bal weggooit … Wat een uitslovers, zie je je kat al denken, terwijl ze achteloos haar pels in de plooi legt met haar rasperige tong. Want hun vacht onderhouden, dat doen de meeste katten natuurlijk gewoon zelf. En om buiten een ommetje te gaan maken, heeft ze jouw toestemming helemaal niet nodig. Hooguit een helpende hand die te gepasten tijde de achterdeur opendoet voor Hare Majesteit. 
 
Stel je voor dat je je de hele dag zou bemoeien met al haar doen en laten … The horror! Jouw kat kan zich prima in haar eentje vermaken, dankjewel. En dat komt jou ook weer mooi uit, want zo kan jij ongestoord in de zetel hangen en Netflix kijken, je administratie bijwerken of dat spannende boek eindelijk eens uitlezen. In stilte, dat spreekt voor zich. Want ook daar zijn introverten goed in: genieten van samen zwijgen, zonder dat het ongemakkelijk aanvoelt.
Vrouw leest tablet met kat naast zich
Jouw kat doet gewoon haar ding terwijl jij doet waar je zin in hebt

Katten zijn kieskeurig, maar extreem loyaal 

De meeste introverten hebben een kleine, maar solide vriendenkring: één of twee écht goede vrienden zijn voor hen veel waardevoller dan een uitgebreide, maar oppervlakkige kennissenkring. Vermoedelijk zal je als introvert niet zo snel in je kaarten laten kijken wanneer je iemand nieuw leert kennen. Is deze persoon jouw tijd en energie wel waard? Dat klinkt misschien pretentieus, maar wij vinden ‘gezond selectief’ een betere omschrijving. Eens deze potentiële BFF de 'test' doorstaat, komt er echter geen einde aan de toewijding die je hem of haar geeft.
 
Bij katten gaat het net zo. Achterdocht mag dan overheersen tijdens een eerste ontmoeting, maar zodra ze in de gaten hebben dat je hen écht ziet en begrijpt wat ze nodig hebben, zullen ze al snel ontdooien en jou als hun belangrijkste steun en toeverlaat in deze wereld beschouwen. Akkoord, het feit dat jij degene bent die hen regelmatig lekkere hapjes toestopt en hun vieze kattenbak proper maakt, zal ongetwijfeld meespelen. Maar toch, als je kat jou tegemoet komt met haar staart recht omhoog, je vervolgens uitgebreid kopjes geeft en dicht tegen je aan komt liggen, dan mag je er donder op zeggen dat je voor eeuwig in haar inner circle opgenomen bent.
Vrouw kust kat op kop
Eens jij het hart van je kat gewonnen hebt, kan je rekenen op onvoorwaardelijke trouw

Katten blinken uit in non-verbale communicatie

Een rasechte introvert heeft moeite met situaties waarin je de complexe chaos van ideeën en gedachten in je hoofd mondeling moet delen met anderen. Spreken voor een publiek, luidop een vraag stellen tijdens een vergadering of zelfs aan je beste vriend uitleggen waarom je hem zo apprecieert: moeilijk, moeilijk … Liever zou je de boodschap in een ouderwetse brief (van vier A4’tjes, voor- én achterkant) neerschrijven. Daarom maken introverten vaak gebruik van signalen in plaats van woorden: ze zeggen misschien niet wat ze voelen, maar tonen het wel.
 
Best een katachtige eigenschap, als je erover nadenkt. Je hebt natuurlijk altijd van die praatgrage uitzonderingen, maar de meeste katten communiceren hun emoties zonder woorden. Kijk maar eens in detail naar de oren, de staart of de volledige lichaamshouding van je kat: daar kan je heel wat van afleiden! Als je de tijd neemt om die kattentaal goed te ontcijferen, kan je beter tegemoet komen aan de noden van je huisdier en maak je de band met je poezelige vriend alleen maar sterker. Tip: zo werkt het ook met de introverten in je vriendenkring.
Grijze kat kijkt verveeld
Katten kunnen heel veel zeggen zonder woorden

Katten zijn enorm gesteld op huiselijk comfort

Voor een introvert gaat er niets boven een lege agenda, want dat betekent: zalig nietsdoen. De ochtend begint al met heerlijk uitslapen, uitgebreid stretchen, je nog eens omdraaien en nog een dutje aan je nachtrust breien. De rest van de dag staat in het teken van chillen, rusten en relaxen – liefst in half-liggende positie, met de gordijnen dicht en onder een zacht dekentje, met een kopje warme thee en een bordje comfortfood binnen handbereik. Heerlijk, zo’n dag zonder plannen en verplichtingen. O wee als er dan onverwacht iemand voor je deur staat en je luie zondag in het water valt …
 
Ook katten zijn erg gehecht aan hun dagelijkse routine en reageren best prikkelbaar wanneer die onverhoeds doorbroken wordt. Je kat leeft voor haar dutjes, dus eens ze zich lekker genesteld heeft in haar favoriete, knusse slaapplekje, kan je haar maar beter met rust laten. En nee, het is helemaal niet vreemd dat je kat wakker wordt, zich eens helemaal uitrekt en vervolgens weer naar dromenland vertrekt. Net als introverten hebben katten de edele kunst van dolce far niente helemaal onder de knie. Het absolute summum voor introverte katteneigenaars? Samen een uiltje knappen, natuurlijk!
Kat ligt op zijn rug op schoot
Katten blinken uit in professioneel relaxen: een dag zonder dutjes is een dag niet geleefd!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen