Sssst … Hoor je dat? Jawel, er staat alweer een nieuw jaar te trappelen aan de achterdeur! Voor katteneigenaars kunnen wij eigenlijk maar één goed voornemen bedenken: nóg meer dingen doen waar je eigenwijze huistijger gelukkig van wordt! Geen idee hoe je daar moet aan beginnen? De Beestig-redactie kent wel een paar ideetjes … Niet twijfelen, maar doén!

 
1. Geef je kat regelmatig een flinke aaibeurt

De gelukzalig dichtgeknepen oogjes en het ronkmotortje dat op volle toeren draait: er gaat toch niets boven een kat die luid spinnend geniet van jouw deskundig strelende handen? Hoe jouw kat het liefst geaaid wordt, daar hebben wij wel een paar theorieën over – al bestaan er in de praktijk natuurlijk steeds uitzonderingen die de regel bevestigen. Onze belangrijkste raad: ken je kat. Sommige katten zijn erg gevoelig daar waar hun staart aan hun lichaam vastzit, terwijl andere dan weer parmantig hun kont in de lucht steken wanneer je dat plekje aanraakt tijdens het aaien. Moeilijk te weerstaan, maar doe het toch maar: van die zachte, fluffy buik blijf je bij het merendeel van de katten liever af. En als het even kan, voelen ze ook het liefst vaste grond onder hun pootjes. Pak je kat dus niet te pas en te onpas op, maar aai haar gewoon wanneer ze ontspannen op een van haar vertrouwde plekjes zit. Of zélf om aaitjes komt vragen, natuurlijk!
Rosse kat wordt geaaid
Je kat aaien, da’s een win-winsituatie: jullie worden er beide gelukkig van!

2. Leg de vacht van je kat in de watten

Voor ons is een kappersbeurt of een dagje wellnessen puur genieten, maar voor de meeste katten is het onderhoud van hun vacht eerder een noodzakelijk kwaad. Toch is het voor hun eigen welzijn belangrijk dat die vacht een regelmatige onderhoudsbeurt krijgt, zeker bij bepaalde raskatten zoals de Brits langhaar, de Brits korthaar, de ragdoll, de Perzische kat of de Maine Coon. Je zou toch niet willen dat de tondeuse moet worden bovengehaald, toch? (En vergis je niet, ook katten zonder haar hebben verzorging nodig!) Gelukkig bestaat er zoiets als kat- en vachtvriendelijk trimmen – een praktijk die onze Beestig-kattentrimster Sarah rigoureus toepast in haar salon. Durf je de vachtverzorging niet zelf in handen te nemen, bereid je kat dan vooraf goed voor op een eerste bezoekje aan een trimsalon, want daar komt best wat bij kijken. Misschien zal je het wel op een akkoordje moeten gooien met poeslief: als jij haar vacht mag verzorgen, dan zij ook de jouwe!
Grijze tijgerkat wordt geborsteld
Door aandacht te hebben voor de specifieke vachtverzorging van je kat, voorkom je klitten en vervilting

3. Gun je kat de maximale hoeveelheid dutjes

Er is niets dat een kat meer en liever doet dan slapen. Een dutje doen, een oogje dichtknijpen, een uiltje vangen… Noem het wat je wil, jouw huistijger is een absolute ‘zenmaster’! En het is je vast al opgevallen dat een kat zich in de vreemdste kronkels kan draaien tijdens die veelvuldige snooze-sessies. Sommige katten zouden letterlijk overal in slaap kunnen vallen, terwijl andere toch wat specifiekere vereisten hebben als het om hun ideale slaapplaats gaat. Wil je je kat een handje helpen? Voorzie dan overal in je huis meerdere knusse, zachte plekjes waar ze zich op en top veilig voelt. En als je dan ook nog eens zorgt voor een aangename temperatuur in huis, dan is kattemans in één-twee-drie naar dromenland vertrokken.
Kitten slaapt in een mandje
Een slapende kat is een gelukkige kat – geef haar dus genoeg plekjes waar ze een uiltje kan vangen

4. Voer interessante gesprekken met je kat

Zoals in elke relatie is het ook als baasje belangrijk om regelmatig met je kat te babbelen. Enkel zo kom je van elkaar te weten wat je van het leven verwacht, toch? Het is te zeggen … Als je de kattenpraat van je fluffy huisgenoot kan ontcijferen, tenminste. Niet elke kat is bovendien even vocaal aangelegd. Net als bij mensen heb je onder de kattenbevolking evengoed praters en zwijgers. Heb je met een echte babbelaar te maken, dan kan je gaandeweg wel achterhalen wat ze met die verschillende miauwtjes wil zeggen. In het andere geval is het des te belangrijker dat je de non-verbale signalen van je huistijger goed kan oppikken. Wist je bijvoorbeeld dat een kat heel veel vertelt met haar staart? Hou die dus maar goed in de gaten! En voor je het weet, zitten jullie op dezelfde golflengte en beantwoordt ze probleemloos jouw charmante knipoogjes. 
Zwart-witte kat miauwt
Kan jij de verbale én non-verbale signalen van je kat ontcijferen?

5. Speel eens een spelletje met je kat

Binnenkat of buitenkat, allebei hebben ze ergens diep vanbinnen nog steeds dat oeroude jachtinstinct zitten. Hoe vaker jij dat kan triggeren met een speelgoedje, hoe beter voor de vogels en muizen die in je tuin rondlopen. Een potje hengelen is de ideale manier om de jacht op een lekker hapje na te bootsen. Heb je dan ook nog een geurig trappelkussentje dat je nadien in haar pootjes kan leggen, dan is de ervaring helemaal compleet. Wie een beetje overweg kan met naald en draad, kan zo’n trappelkussen trouwens makkelijk zelf maken. Easy peasy! En als je dan toch in DIY-stemming bent, vis dan meteen even de lege wc-rolletjes uit de vuilnisbak, want daar kan je kat ook nog véél plezier aan beleven. Even geen tijd om met je speelse tijger bezig te zijn? Niet erg, geef ’m dan (net zoals je kinderen) af en toe even een tablet of smartphone in haar pootjes. Je zou ervan versteld staan hoeveel apps en filmpjes er online te vinden zijn, speciaal voor katten!
Kitten speelt met een hengel
Maak regelmatig tijd voor spelletjes met je kat, zodat je aan haar jachtinstinct tegemoet komt

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen