Katten houden van hoogtes, maar waarom? Lees het hier!

Hoge plekken bezorgen je kat een veilig gevoel

Katten zijn echte boomklimmers en leven in drie dimensies. Ze vinden het prettig om hun omgeving in de gaten te houden vanaf plekjes in de hoogte. Zo kunnen ze alles goed zien en kunnen ze veilig observeren. Katten zijn zowel prooi als roofdier, ze klimmen om de omgeving te scannen. En het is belangrijk dat ze een veilige, hoge plek hebben om te rusten. Zorg daarom thuis voor voldoende plekjes in de hoogte door planken of kasten vrij te maken, een hoge krabpaal neer te zetten, enzovoort. Misschien heb je wel plaats voor een spectaculaire kattenmuur
 

Hoe hoogtes integreren in de leefomgeving van jouw kat? 

Besteed in je huis extra veel aandacht aan het creëren van hoogtes op plekken die stress kunnen opwekken bij je kat. In de buurt van een deuropening bijvoorbeeld of in ruimtes waar ook de hond des huizes en de peuter van het gezin rondloopt. Niet dat die andere levende wezens slechte bedoelingen hebben, maar voor je kat is het een hele geruststelling dat ze zich op een hoge plek kan neervlijen waar druktemakers haar met rust laten. 
 
Ook wanneer je een kattenren aanlegt in je tuin of op je balkon, zijn hoge plekjes een must. Hoewel een kattenren langs alle kanten goed omheind is, voelt je kat zich doorheen het gaas best 'naakt' en bekeken voor de buurtkatten. Je kan haar veilige gevoel versterken door enerzijds verstopplekjes aan te bieden waarin ze zich kan terugtrekken, anderzijds heeft je kat nood aan hoogtes om de omgeving te bestuderen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen