Ooit al een hond zien spelen in een berg bladeren? Daar word je toch instant gelukkig van! Maar ook katten houden van de herfst: ze zijn helemaal gek op dwarrelende blaadjes en pluizige zaadjes. Wil je je binnenkat eens extra verwennen dit weekend? Maak dan een superdeluxe herfstdoos! 
Een binnenkat kan een perfect gelukkig leven lijden, als je haar tenminste de kans geeft om meer te doen dan eten en slapen alleen. Voorkom verveling door haar regelmatig nieuwe voorwerpen en geuren aan te bieden. Met een herfstdoos sla je twee vliegen in één klap: je haalt de overweldigende geurenwereld van buiten naar binnen én je kat maakt kennis met allerlei nieuwe vormen en texturen. 
 

Stap voor stap: herfstdoos voor nieuwsgierige katten

Hoe begin je daar nu aan? Trek eropuit op een droge, zonnige dag en ga op zoek naar allerlei natuurlijk, veilig speelmateriaal. Afgevallen bladeren, vogelveren, dennenappels, eikels, beukennootjes, kastanjes, walnoten, keitjes, takjes, rietpluimen, esdoornzaden … Durft je kat wel eens knabbelen op planten? Check dan hier welke planten giftig zijn. 
 
 
Doe nu al je vondsten in een grote kartonnen doos en snij eventueel de randen er vanaf. Dat katten onweerstaanbaar aangetrokken worden door kartonnen dozen, wist je waarschijnlijk al, maar deze doos heeft beslist nóg meer succes. Zet de doos midden in je living en laat je kat op haar eigen tempo de inhoud verkennen. 
 
Wil je zelf ook van de herfstsfeer genieten, leg je verzameling plantenmateriaal dan in een mooie schaal die je uitstalt op de eettafel. Dan moet je er wel tegen kunnen dat Felix af en toe een herschikking doorvoert!
Twee rode katten snuffelen in een herfstschaal

Voederpuzzel voor katten 2.0

Haalt je kat haar neus op voor de herfstdoos of gebruikt ze haar goedbedoelde cadeau enkel als nieuwe - maar vast niet comfortabele - slaapplek? Probeer dan eens om wat lekkers te verstoppen onder en tussen de bladeren in. Zo stimuleer je het exploratiegedrag van je kat, die nu een klein beetje moeite moet doen om eten te vinden - net zoals in de natuur. 
Gevulde herfstdoos
Zo’n natuurlijke snuffeldoos is een mooie aanvulling bij de bestaande voederpuzzels die je in de winkel kan kopen. Het voordeel is dat de stukken niet vast aan elkaar hangen en dat er geen moeilijke handelingen uitgevoerd moeten worden: ideaal voor de beginnende puzzelkat. Het nadeel is dan weer dat je een herfstdoos niet zomaar in de afwasmachine kan zetten. Al vinden we dat bij Beestig vooral een voordeel: het stimuleert je om de inhoud van de doos regelmatig te verversen met nieuwe, interessante voorwerpen! 

Deel dit artikel