Bij sommige kippen gaat het als vanzelf, andere hebben wat meer aanmoediging nodig om hun ‘mens’ te leren vertrouwen. Hoe je precies tewerk gaat om ze echt handtam te maken, is in principe voor elke kip hetzelfde. De tijd en middelen die je ervoor nodig hebt, kunnen echter nogal variëren naargelang het ras, het karakter en eerdere ervaringen van je kippen. Zelfs de plek waar ze leven heeft invloed op de snelheid waarmee ze vriendschap met je sluiten. In dit artikel zet dierentrainer Femke 8 tips op een rij die je kunnen helpen om een innige band met je kippen te ontwikkelen.

1. Start zo snel mogelijk met het socialiseren van nieuwe kippen 

Of nee: wacht een dag of twee en start dan zo snel mogelijk. Geef nieuwe kuikens, jongelingen of volwassen kippen eerst de kans om hun nieuwe verblijf (en eventueel nieuwe collega’s) uitgebreid te verkennen. Deze vogels staan erom bekend zich snel aan te passen, maar op een onbekende plek hebben ze toch minstens 48 uur nodig om te wennen aan de nieuwe locatie, de nieuwe ondergrond onder hun pootjes, het nieuwe voer, de nieuwe routines, de nieuwe slaapplek, de nieuwe legnesten … Eens ze zich kiplekker voelen, kan je voorzichtig starten met het tam maken. 
 
 

2. Wek de interesse van je kippen met het lekkerste voer 

Zorg dat je naast het ‘gewone’ kippenvoer en eventuele keukenrestjes ook een voorraadje hebt met extra lekkere spullen voor je kippen. De liefde van de kip gaat door de maag en hoe zotter ze is van jouw beloningen, hoe makkelijker ze zal zwichten voor je charmes. Succesformules bij mijn kippen zijn: gedroogde vlokreeftjes, verse bosaardbeien, kleine stukjes komkommer, kortgeknipte spaghetti … Maar vooral voor verse (levende) meelwormen doen mijn dames echt alles! 
 
 

3. Laat je kippen het tempo bepalen 

Het heeft geen zin om je kippen te forceren. Drijf ze niet in een hoekje, probeer ze niet op te tillen, knuffel ze niet ‘totdat ze zich overgeven’ en neem afstand wanneer ze aangeven niet op hun gemak te zijn. Een dier dat zelf kan/mag kiezen of het toenadering wenst, zal sneller zijn eigen (mentale) drempels overwinnen. Met andere woorden: laat de kip naar jou toekomen in plaats van het omgekeerde te proberen. Hieronder ontdek je vier stappen om kippen geleidelijk aan tam te maken. Ga pas over naar een volgende stap wanneer je kippen daar klaar voor zijn. Het is beter om een beetje te traag te zijn, zodat je zeker succes boekt, dan te snel te gaan en weer opnieuw te moeten beginnen. Denk eraan: je kippen bepalen het tempo! 
 
 

4. Stap 1: Laat kippen wennen aan jouw aanwezigheid, zonder enige verwachtingen

De beste manier om te beginnen met het sociaal maken van je kippen, is hen laten zien dat jij geen kwade bijbedoelingen hebt. Spendeer zoveel mogelijk tijd in de buurt van je kippen zodat ze leren dat jouw aanwezigheid niks is om zich zorgen om te maken. Tuinier wat in hun kippenren, zet er een stoel met parasol om een boekje te lezen, leg een picknickdekentje op de grond … Hoe meer tijd je samen doorbrengt, hoe sneller ze je zullen aanvaarden als een ‘deel van het decor’. Aangedreven door hun natuurlijke nieuwsgierigheid, zullen ze waarschijnlijk vroeg of laat ook even poolshoogte komen nemen in jouw buurt. Het is op dat moment – wanneer ze vrijwillig bij je rondhangen – dat de volgende stap zich opdringt. 
 
 

5. Stap 2: Gooi lekkers in het rond, steeds dichterbij

Kippen die uit zichzelf binnen ‘werplengte’ komen scharrelen, kan je belonen met wat lekkers. Werp hen bijvoorbeeld wat verse meelwormen voor de voeten, maar zorg er wel voor dat je bewegingen niet te groot en te bruusk zijn. Eén foutief geïnterpreteerde werpbeweging kan hen al doen besluiten dat je uiteindelijk toch niet te vertrouwen bent. Naderen je kippen op dag één tot op een meter of 2, gooi het lekkers een volgende dag dan op 1m80. Lok hen met kleine stapjes steeds dichter in je buurt. Je zal merken dat je kippen na een paar dagen meelwormpjes-werpen al komen aanhuppelen zodra je het hek opent. In minder dan twee weken tijd heb je je kippen normaal gezien zover dat ze zich normaal (niet angstig) gedragen in je buurt. Je kan de proef op de som nemen door bijvoorbeeld wat wormpjes op je schoenen of vlak naast je billen te laten vallen. Lukt dat goed? Dan zijn jullie klaar voor de volgende stap. 
 
 

6. Stap 3: Leg lekkers op je hand

Je kippen zijn nu klaar om een nieuwe mijlpaal te trotseren: eten uit je hand. Leg je hand (waarmee je niet werpt) vlak op de grond, met de handpalm naar boven. Drop er met je werphand wat lekkers op dat je kippen meteen kunnen oppikken. Doe dat bij voorkeur op een moment dat ze nog wat honger hebben, bijvoorbeeld vlak voor je het granenontbijt serveert. Hou je handpalm gestrekt om te voorkomen dat je kippen een rimpeltje vel vastpikken. Dat doet geen pijn, maar het kan je wel doen schrikken – en dat verontrust gegarandeerd ook je kippen. Wanneer je kippen enkele dagen na elkaar vlot uit je hand komen eten, kan je je hand een beetje hoger houden. Omdat kippen het gewend zijn om van de grond te eten, moeten ze hier vermoedelijk even aan wennen. Zo kan je telkens een stukje hoger gaan, tot je kippen op snavelhoogte uit je hand eten. Misschien durven ze wel een wormpje van tussen je vingers stelen! 
Kip eet uit hand
Kippen eten meestal van de grond, bied je hand dus eerst laag aan
Kippen eten uit hand
Pas later hou je je hand stap voor stap wat hoger 

7. Stap 4: Verander eens van houding 

Kippen zijn gewoontedieren en dat zal je geweten hebben. Ging je tot nog toe telkens op dezelfde manier ‘vriendschap sluiten’ met je kippen, dan kan het goed zijn dat ze al het geleerde vergeten van zodra je je houding wijzigt. Ga je bijvoorbeeld op je hurken zitten ipv op een krukje, moet je misschien enkele stappen terugnemen. Niet getreurd: het proces gaat veel sneller eens ze het voor een eerste keer doorlopen hebben. Laat je kippen nu aan je wennen in allerlei verschillende houdingen: zittend op de grond, in een stoel, liggend, op je hurken, op een krukje, op een stoel, voorovergebogen … Doe ook eens andere schoenen of een ander type broek aan. Sommige kippen raken helemaal van slag wanneer je plots rode sneakers aantrekt! Aan hoe meer verschillende situaties je je kippen gewend maakt, hoe vlotter ze zullen generaliseren wat ze geleerd hebben. 
 
 

8. Je kip optillen of knuffelen? Hoeft niet! 

Het is misschien verleidelijk om – nu je je kippen zover hebt om uit je hand te eten – meteen over te gaan tot aaien en knuffelen. Daar wacht je beter nog wat mee. In de natuur knuffelen kippen elkaar niet, ze weten dan ook vaak niet hoe zich te gedragen wanneer het wel gebeurt. Je kan een kip wel trainen om aangeraakt te worden (en dat zelfs leuk te vinden), maar dat is nog heel wat anders dan het proces hierboven beschreven. Observeer je kippen en je zal vanzelf merken wanneer ze er klaar voor zijn. Komen ze bijvoorbeeld vanzelf naar je toe, springen ze op je schoot en blijven ze daar zitten, ook wanneer de voertjes op zijn? Dan staan ze wellicht open voor wat meer lichamelijk contact van jouw kant. Hou altijd tip 3 in het achterhoofd: forceer niks en laat de keuze aan je kippen. 
 
 

Bonus: denk na over je raskeuze

Je kon in het begin van dit artikel al lezen dat sommige karakters makkelijker tam worden dan andere en dat begint al met de keuze van het juiste kippenras. Heb je nog geen kippen en lijkt het je wel wat om straks onder luid gekakel aanbeden te worden door je toom? Kies dan voor een meegaan ras dat bekend staat voor zijn rustige karakter. O.a. zijdehoenders, brahma’s, cochins, wyandottes, orpingtons en serama zijn meer dan andere rassen geschikt om tam te maken. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen