Voor je je laat verleiden tot de aankoop van enkele schattige paaskuikens, lees even dit. Want deze paastraditie is er eentje die met flink wat verantwoordelijkheden gepaard gaat, waar je in de winkel niet altijd bij stil staat. 

Koop geen kuikens omdat het Pasen is

Het mag dan wel een traditie zijn, een dier cadeau geven is nooit een goed idee. Haal dus alleen kuikens in huis als je er écht goed over nagedacht hebt. Lees je vooraf in over de huisvesting, voeding, verzorging en noden van het dier dat je wil aankopen - ook als het een kuiken is. Check of je alles in huis hebt om het jonge dier een goede start te geven én vraag na of alle gezinsleden bereid zijn mee voor je kuikens te zorgen. Nu kan je de kuikens nog in huis houden, maar wat als ze later groot zijn? Heb je een voldoende grote tuin om een kippenren te installeren? Gaan je buren akkoord met een voor dag en dauw kraaiende haan in hun straat (want de kans is groot dat er minstens 1 haan tussen je pluizige kuikens zit)? Wie gaat er voor je kippen zorgen als je op reis bent? Welk kippenras past bij jullie gezin? 
 

Kuikens verzorgen is een intensieve taak  

Paaskuikens hebben een behoorlijke handleiding. Wanneer je een broedse kip hebt, kan je de kuikens aan haar koppelen. Je kip neemt dan de verzorging van jou over en je kuiken krijgt een perfecte start: wie kan beter voor zo’n klein ukje zorgen dan een rasechte moederkloek? Helaas zijn de meeste kippen in het paasseizoen nog niet bezig met denken aan hun voortplanting. Je zal de kuikens dus zelf moeten grootbrengen. Dat doe je bijvoorbeeld in een knaagdierenkooi of een hoge bak, met afgeronde hoeken (zodat de kuikens elkaar niet kunnen vertrappelen en verstikken) en een knuffel als surrogaatmoeder. Denk er wel aan dat kuikens die zonder moeder opgroeien, later meer moeite hebben met het verstaan van ‘kippentaal’. Je ontneemt hen een liefdevolle start van hun leven. 
Witte kip met drie kuikens in het gras
Een moederkloek zorgt als de beste voor haar kuikens 
Kuikens onder warmtelamp
Een warmtelamp houdt deze jonge kuikens warm 
Een belangrijke voorwaarde om te overleven is dat de kuikens het lekker warm moeten hebben. Tijdens hun eerste levensweken kunnen ze hun lichaamstemperatuur zelf nog niet voldoende regelen. Je moet de warmte van hun moeder dus nabootsen, bijvoorbeeld met een warmtelamp. In week 1 hebben kuikens permanent een temperatuur van 38°C nodig. Bij die temperatuur liggen de kuikens netjes naast elkaar onder de warmtelamp. Liggen ze ver uit elkaar, dan is het te warm in het hok. Liggen ze over, op en onder elkaar, dan hebben ze het te koud. 
 
Na de eerste week kan je de temperatuur geleidelijk aan afbouwen, met 2 graden per week. Blijf letten op het gedrag van je kuikens, om zeker te zijn dat ze zich goed voelen. Pas wanneer de temperatuur in hun hokje gedaald is tot de omgevingstemperatuur, kan je de lamp uitschakelen. Tijdens koude nachten blijft bijverwarmen wenselijk. De vroege lente is dus sowieso niet het beste seizoen om kuikens groot te brengen, in de zomer werkt de zon beter mee. Hét ideale moment om aan kuikens te beginnen is daarom de start van de zomer: de temperaturen liggen hoog genoeg en de barre winter is nog ver weg. 
 
Kuikens hebben een voeding nodig rijk aan eiwitten en mineralen, maar met minder calcium dan voer voor volwassen kippen. Je geeft hen dus kuikenvoer. Ververs het voeder dagelijks en let op dat het nooit vochtig wordt. Kuikens zijn extreem gevoelig aan schimmels en kunnen er snel aan sterven. Na een zestal weken schakel je over op opfokvoer en op 20 weken eten ze mee met de andere kippen. Besteed ook de nodige aandacht aan vers drinkwater dat niet kan omvallen en dat zo ondiep is dat kuikens niet kopje onder gaan. 
Kind draagt haan in de armen
Voorkom ruzie met de buren én met je kind: de eersten zijn een haan liever kwijt dan rijk, de laatste is er ondertussen misschien beste vrienden mee geworden 

Wat als de paashaas een paashaan brengt? 

Bezint dus eer je begint en hou er rekening mee dat kippen gemakkelijk tien jaar oud worden. En dan nog iets waar je misschien niet meteen aan denkt, maar wat asielen en kippenopvangs maar al te goed weten: de helft van alle paaskuikens is mannelijk! Daarom maken deze organisaties zich elk jaar rond pasen klaar voor een nieuwe hanengolf: enkele weken of maanden na pasen worden er plots massaal jonge hanen gedumpt. En dat is jammer, want die hanen verdienen even goed een fijn leven als hun meer gegeerde zusjes. Vaak probeert men de hanen bij kinderboerderijen af te staan, maar die hebben meestal al een stel kippen en hanen die niet zitten te wachten op extra testosteron. 
 
Daarom vinden wij: voorkomen is beter dan genezen. Koop geen paaskuikens, maar lees je goed in en ga op zoek naar volwassen, vrouwelijke kippen van een ras dat bij je gezin past. Je voorkomt teleurstellingen (kuikens die overlijden, hanen die weg moeten) en bent zeker van gezonde kippen die lekkere eitjes leggen en de buren te vriend houden.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen