Jij kan er misschien enorm van genieten tijdens een warme zomer, maar een lekker roomijsje is geen gezonde snack voor je kat. Integendeel, ze kan er zelfs best ziek van worden! Hoe dat komt, lees je in dit artikel.

Waarom roomijs niet goed is voor je kat

  • Een ijsje gemaakt van koemelk en room bevat te veel suikers en vetten voor je kat en bovendien doet de verbranding van de calorieën de afkoeling van het koude ijsje teniet. Voor jou is een ijsje misschien een lekker snoepje, maar je kat doe je eigenlijk helemaal geen plezier met suikerrijk voedsel, want ze proeft het niet eens. Bovendien kan suiker je kat ook allerlei klachten geven: krampen, gasvorming en last van de maag.
 
  • Op de koop toe kan te veel roomijs hetzelfde effect hebben als pure koemelk: hevige diarree en spijsverteringsproblemen. Katten zijn namelijk niet zo goed in het verteren van melksuikers of lactose, waardoor hun darmflora verstoord raken, met alle gevolgen van dien. Jawel, net als mensen kunnen ook katten lactose-intolerant zijn! De ene al wat erger dan de andere, maar je neemt best geen enkel risico.
 
  • Een kat kan ook een zogenaamde ‘brain freeze’ ervaren. Dit kan bij de dieren leiden tot acute pijn of migraine. In ieder geval is het voor hen geen aangename situatie, want katten zijn sowieso niet zo gek op koude. De lichaamstemperatuur van een kat ligt namelijk een beetje hoger dan die van de mens, namelijk tussen de 38 en 39 graden Celsius. Daarom hebben ze het sneller koud dan wij.
 
  • Chocolade-ijs is al helemaal geen goed idee, want chocolade is giftig voor katten. Chocolade bevat namelijk theobromine, een stof die het lichaam van een kat niet kan verteren, wat opnieuw allerlei maag- en darmklachten met zich meebrengt.
 
 

Welk ijsje kan dan wel?

Een gezond, zacht ijsje voor je kat op basis van water of kattenmelk kan wél. Pas wel goed op met grote, harde ijsblokken, want daar zou je kat haar tanden op kunnen stukbijten. Wat je ook eens kan proberen, is ijsjes maken van bijvoorbeeld tonijnsap. Katten vinden dat heel lekker én je stimuleert ook nog eens hun vochtopname. Win-win! Lees hier welke voeding nog allemaal geschikt is voor je kat.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen