Volgende week komt de Paashaas langs en we durven ervoor wedden dat er ook nu al heel wat chocolade eieren in je huis te vinden zijn. Huisdiereigenaars opgelet,
want voor veel dieren is chocolade dodelijk! In dit artikel lees je welke dieren extra moeten opletten voor dit verleidelijke snoepgoed.
De meeste mensen weten wel dat chocolade giftig is voor honden, maar eigenlijk geldt dat voor de meeste diersoorten. In de Verenigde Staten werd chocolade zelfs ooit gebruikt om coyotepopulaties te decimeren, omdat de dieren er als ‘plaag’ aanzien werden. 
 
 

Waarom kunnen mensen wél tegen chocolade? 

In cacao zit cafeïne en theobromine, twee stofjes die makkelijk afgebroken worden in ons lichaam. Maar de meeste dieren hebben niet de juiste enzymen om deze stofjes te lijf gegaan: het gif stapelt zich op in hun lichaam en veroorzaakt spiertrekkingen, orgaanfalen, epileptische aanvallen en zelfs hartstilstanden. 
 
 

Hoe erg is een stukje chocolade voor je dier? 

De hoogste concentraties aan theobromine (en cafeïne) vind je in pure chocolade, maar ook melkchocolade bevat gifstoffen. Witte chocolade is onschuldiger, al zitten daar dan weer meer vetten en suikers in. Hoe ernstig de situatie is hangt dus af van het type chocolade, maar ook van de hoeveelheid opgenomen chocola én het lichaamsgewicht van je dier. Na inname duurt het soms 12 tot 36 uur eer je symptomen ziet. Wacht dus niet totdat je dier ziek wordt, maar breng het meteen naar de dierenarts wanneer het chocolade gegeten heeft. Door je huisdier tijdig te laten braken, voorkom je dat de gifstoffen in zijn bloed terechtkomen. 
Hond ligt op vloer naast aangevreten chocolade
Vooral voor honden is rondslingerende chocolade gevaarlijk, omdat ze als alleseters gemakkelijk van alles naar binnen spelen
Konijn ruikt aan paaseieren
Ook met konijnen is het opletten, omdat zij niet kunnen braken en de opgegeten chocolade dus in hun lichaam blijft zitten

Welke dieren zijn het vaakst slachtoffer van chocoladevergiftiging? 

Honden zijn notoire alleseters en vormen dus een belangrijk aandeel van het aantal slachtoffers. Twee gram pure chocolade per kilogram lichaamsgewicht is voldoende om een hond om te leggen: dat is slechts 10 gram chocolade voor een hondje van 5 kilogram! Katten zijn nog veel gevoeliger aan chocolade, maar zijn kieskeuriger eters. Omdat ze geen smaakpapillen hebben voor zoet, is de kans dat ze bittere chocolade opeten veel kleiner. 
 
Ook kippen lopen gevaar, omdat ze vaak restjes uit de keuken voorgeschoteld krijgen. Paarden zijn ook gevoelig aan chocolade en het gevaar bestaat erin dat deze dieren niet kunnen braken. Let daarom ook op met varkens, fretten, cavia’s en konijnen. Voor veel andere dieren is er geen informatie beschikbaar over de giftigheid van chocolade, dus voor de zekerheid geef je beter snoepjes die zéker geschikt zijn voor jouw huisdier
 
 

Zijn er ook dieren die wél bestand zijn tegen chocolade? 

Ratten en muizen hebben dezelfde enzymen in hun lichaam die mensen helpen om chocolade te verteren. Maar omdat het zo’n kleine dieren zijn, raden we toch aan om alle chocolade bij hen weg te houden. Voor je het weet, eten ze zich tóch een indigestie aan het lekkers! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen