Het is een fenomeen in opmars: de kantoorhond. Bij grote Amerikaanse bedrijven als Google en Amazon lopen er al sinds enkele jaren honden rond op het kantoor. Wat houdt dat eigenlijk in, een office dog, en waarom wordt het precies gedaan?


De voordelen van een hond op kantoor

Zodra je communiceert met je eigen hond – al zijn het alleen maar jullie blikken die kruisen – maak je automatisch het hormoon oxytocine aan. Dat hormoon versterkt jullie band en heeft een rustgevende werking. Maar ook van het zien van andermans hond word je al vrolijker! Dat is exact de reden waarom steeds meer werkgevers ervoor kiezen om een huisdier op de werkvloer te houden. Maar er zijn nog meer goede redenen:
 

 • Een huisdier op kantoor zou de productiviteit verhogen en het sociale contact tussen de collega’s verbeteren. Bovendien is het nooit een slecht idee om vijf minuutjes je focus verleggen door de hond te aaien, zo geef je je hersenen een mentale pauze om even tot rust te komen en weer met frisse energie aan het werk te gaan.
   
 • Werknemers van bedrijven die al een office dog hebben, zeggen dan weer dat een wandeling met de hond in de buitenlucht goed is om de creativiteit de vrije loop te laten gaan. Wedden dat je al wandelend tot betere inzichten komt dan wanneer je op je bureaustoel naar je scherm zit te staren?
   
 • Die wandelingen met de kantoorhond zijn bovendien ook goed voor de gezondheid van het personeel én de hond. We komen met z'n allen sowieso véél te weinig buiten, en als je dat kan koppelen aan wat lichaamsbeweging dan heb je meteen al een beter gevoel wanneer je 's avonds je je stappenteller bekijkt.
   
 • Het valt ook op dat de bezoekers van het bedrijf zich sneller thuis voelen. Een hond die rondloopt in het kantoor zorgt er namelijk voor dat de sfeer zeer snel ontspannen wordt. Wie weet is het zelfs een extra troef voor potentiële nieuwe werknemers?
   
 • Oh, en ze zijn natuurlijk ook een geweldig uithangbord op de social media van je bedrijf. Wie zwicht er nu niet voor die schattige, furry medewerker die op gezette tijden in je Instagram-feed opduikt?
Man in maatpak en zonnebril laat hond uit
Honden zorgen ervoor dat mensen het hormoon oxytocine aanmaken, waardoor ze vrolijker rondlopen op het werk

Is jouw kantoor wel geschikt?

Natuurlijk is niet elk kantoor en niet elke hond hiervoor geschikt. Je kantoor moet voor de hond een rustige, aangename omgeving zijn. Het is ook niet heel handig om een kantoorhond te hebben als je samenwerkt met mensen die allergisch zijn voor honden of bang zijn van deze viervoeters. Uiteraard moet de hond ook van nature rustig en stabiel genoeg zijn om met al dat volk op kantoor om te gaan.

Hoe maak je jouw kantooromgeving hondvriendelijk?
 

 • Geef je kantoorhond een eigen plekje waar hij zich kan terugtrekken, zoals een lekker knus mandje ergens in de hoek van het kantoor. 
   
 • Zorg ervoor dat hij niet aan losliggende kabels kan knabbelen of in de prullenmanden kan beginnen snuffelen. Hou je kantoorruimte netjes en opgeruimd!
   
 • Soms kan een hond op kantoor ook voor wat ongewenste afleiding zorgen, zoals tijdens een belangrijke vergadering. Bepaal dus goed waar en wanneer de hond deel mag uitmaken van het kantoorleven en baken eventueel hondvrije zones af.

 
Heb je een rustig kantoor en een hond die in de wieg gelegd is voor een office job? Dan wordt het misschien tijd om eens met je baas te gaan praten! In dit artikel kan je alvast enkele hondenrassen vinden waar mensen niet allergisch voor zijn.

 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen