Een loopneus, geïrriteerde ogen, niesbuien … Feit: jij bent allergisch voor honden. Wil dat dan zeggen dat je nooit een hond als huisdier kan hebben? En dat een slang of goudvis je enige opties zijn? Gelukkig niet! Met deze hondenrassen kunnen ook allergische mensen vaak perfect samenhokken!
 

Hypoallergeen

Hoe komt het dat je bij de ene hond een niesaanval krijgt terwijl je de andere rustig kan aaien? Dat heeft met de rui en het verlies van huidschilfers te maken. Alle honden verliezen haar, maar bij sommige rassen duurt de haargroeiperiode net iets langer. Deze zullen dus minder snel haren verliezen en weinig tot geen huidschilfers loslaten. Dieren die amper ruien noemen we ook wel hypoallergeen. In hun aanwezigheid blijven allergische symptomen tot een minimum beperkt.

Geen enkele hond is 100% antiallergeen, maar deze rassen zijn een stuk aangenamer voor mensen met een allergie:

 

1. Poedel

Poedels hebben misschien wat extra verzorging nodig maar hun fijne, dichte kroesvacht verliest amper haar. Vooral de kleine versie, de toypoedel, zou minder allergenen produceren. Daarnaast zijn er nog een aantal kruisingen van poedels met andere hondenrassen die extra goed worden getolereerd door allergiepatiënten, waaronder de Labradoodle, de Goldendoodle en de Schnoodle.

 

2. Chinese Naakthond

De naam verklapt het al: naakthonden zijn zo goed als helemaal haarloos, op enkele pluimpjes op hun kop, poten en staart na. Naast allergievriendelijk is de Chinese Naakthond ook erg aanhankelijk en kan hij goed overweg met kinderen. Dat hij volgens sommigen niet tot het knapste hondenras ter wereld behoort, neem je er dan maar gewoon bij, toch?

 

3. Yorkshire Terriër

Ook de kleine 'Yorkie' behoort tot de groep van hypoallergene hondenrassen. Hij verliest geen haar, maar door zijn lange weelderige haardos is het aangeraden om deze terriër dagelijks te borstelen. Die klus laat je dan wel het best over aan iemand zonder hondenallergie.
Yorkshire Terriër
Een Yorkshire Terriër borstel je best elke dag
Poedel
De dichte kroesvacht van een poedel verliest amper haar

4. Maltezer

Je zou het niet meteen zeggen, maar deze harige hondjes zijn erg allergievriendelijk. Maltezers of 'Maltezer Leeuwtjes' hebben een ivoorkleurige zijdeachtige vacht die in een scheiding steil naar beneden valt. Doordat de haren er lang over doen om te groeien, verliest de Maltezer amper haar en is hij uiterst geschikt voor mensen met een hondenallergie. Dat is als je een raszuiver leeuwtje in huis haalt!

 

5. Bichon Frisé

De witte, crèmekleurige of grijze Bichon Frisé lijkt op de Maltezer, maar is net iets groter. Deze schattige, vrolijke familiehond beschikt over een dubbele vacht: een buitenlaag die donzig en krullend is, maar ook een onderlaag die dode haren vasthoudt, waardoor die niet op de grond vallen. Handig voor wie allergisch is. Let wel: de krulletjes van de Bichon Frisé moeten goed verzorgd en regelmatig gekamd worden, zodat de dode haren niet samenklitten op de onderhuid.

Meer weten over honden en allergieën? Informeer je in dit artikel!
Bichon Frisé
De Bichon Frisé beschikt over een dubbele vacht

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen