Ja, je hond kan te dik worden, net zoals wij een kilootje te veel kunnen hebben. Overgewicht ontstaat niet alleen door te veel eten, maar ook door onevenwichtige voeding, zoals veel snoep, en te weinig beweging. Met de jaren kunnen de kilo’s zich opstapelen, maar ook jonge honden kunnen te dik worden. Ook een castratie of een sterilisatie kan ervoor zorgen dat de stofwisseling van je hond trager is, waardoor hij makkelijker dik kan worden. Daarnaast zijn er ook allerlei medische redenen waarom een hond te dik is. Zoek zeker uit waardoor jouw hond te dik is zodat je het probleem bij de wortel kan aanpakken!


Wanneer heeft een hond obesitas?

Je hond heeft obesitas als hij minstens 15% zwaarder is dan zijn ideale gewicht. In Europa zou één op de drie honden lijden aan obesitas. Obese honden kunnen minder goed tegen de warmte en hebben een verhoogde kans op ziektes. Op lange termijn zal een hond met obesitas namelijk last krijgen van allerlei kwaaltjes zoals artritis, hartkwalen, diabetes. De levensduur van een hond met obesitas is dus opmerkelijk korter dan de levensduur van een gezonde hond.

Corgi met overgewicht wordt gemeten
Honden met overgewicht hebben een verhoogde kans op diabetes en gewrichtsproblemen

Is mijn hond te dik?

Gelukkig is het nooit te laat om af te vallen! Een goede manier om te weten te komen of je hond te dik is, is door te checken of je zijn ribben nog kan voelen. Als je hond overgewicht heeft, zijn deze moeilijk te voelen en is de taille van je hond niet zichtbaar. Bij twijfel vraag je het best advies aan je dierenarts; die zal je hond wegen en meten en zal indien nodig een dieetprogramma opstellen.
 
Wist je trouwens dat er ook dieetvoeding bestaat voor honden? Dieetvoeding bevat minder suiker en slechte vetten en meer vulmiddelen. Ze zorgt ervoor dat jouw lijnende hond minder honger heeft en toch de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je hond moet afvallen, moet je hem dus absoluut niet gaan verhongeren! Als je wil dat je hond afvalt, moet je dit traag laten gebeuren – het kan dus een zeer langdurig proces zijn.
 

Vind jij het moeilijk om te kiezen welk voer je je hond moet geven? Wij helpen je met je keuze!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen