Heeft jouw hond van die kleine driehoekjes zoals een husky of lange flaporen zoals een basset hound? Dan heb je je vast al eens afgevraagd of (en hoe) je die harige oren best schoon houdt. Goed nieuws: meestal hoef je helemaal niks te doen! 

In de meeste gevallen hoef je met de oren van je hond niets speciaals te doen. Hoogstens verwijder je het teveel aan oorsmeer in de oorschelp af en toe met een wattenschijfje of droge doek. Is je hond een zwemfanaat, droog dan de oren na elke zwembeurt. Gebruik nooit wattenstokjes of wattenstaafjes, want dan kan je het hondenoor ernstig beschadigen!

Door vocht in de gehoorkanalen neemt de kans op ontstekingen toe. Honden met hangoren zijn dan ook vaak benadeeld als het op oorontstekingen aankomt, zeker als ze ook nog eens regelmatig zwemmen. Hun oren blijven langer vochtig, wat een ideale broeihaard voor bacteriën of mijten is. Ook honden met allergieën krijgen gemiddeld vaker te kampen met een oorontsteking. Vaak merk je zo'n ontsteking aan overmatige schudden met het hoofd en krabben aan de oren. Rode, pijnlijke oren en een verandering van geur zijn ook aanwijzingen dat er iets mis is. Vraag bij twijfel of tekenen van oorontsteking advies aan je dierenarts.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen