Zodra de lente in het land is, weten heel wat hooikoortspatiënten wat dat betekent: niezen, snuiten, hoesten, rode en opgezwollen ogen, vermoeidheid en een prikkelbare neus. En dat enkel en alleen omdat er stuifmeel door de lucht vliegt: de pollen. Behalve voor pollen kun je ook allergisch zijn voor heel wat andere dingen. Bij mensen zijn o.a. noten, tomaten, berken, katten, ... bekende veroorzakers van een allergie. Helaas valt die eer niet alleen te beurt aan onze soort, ook honden kunnen zich ellendig voelen bij het aanraken of eten van bepaalde stoffen.


Waar zijn honden allergisch voor?

Bij een allergie reageert je afweerstelsel overdreven op in principe onschadelijke stoffen: allergenen. Net zoals een mens kan een hond overgevoelig reageren op zulke stofjes. De meest voorkomende allergenen voor honden zitten in de voeding (zoals eiwitten van rund of kip, maar ook granen en bepaalde hulpstoffen kunnen reactie opwekken), huisstofmijt, vlooien en pollen. Het is vaak een hele zoektocht om uit te vissen waarvoor je viervoeter precies allergisch is. De meest voorkomende allergie bij honden is een vlooienallergie, die je gelukkig makkelijk kan voorkomen door je hond preventief te behandelen. Maar honden kunnen ook allergisch reageren op stofjes die alomtegenwoordig zijn, zoals huisstofmijt, pollen of zelfs gras. In dat geval spreken dierenartsen over een 'atopie' of 'atopische reactie'. 


Hoe weet ik of mijn hond allergisch is?

Huidklachten komen het vaakst voor bij een allergische hond en dan hebben we het o.a. over jeuk, roodheid van de huid, puistjes, schilfering en zelfs oorontstekingen. Als je hond zichzelf onophoudelijk krabt, bijt of likt, moet je ook alert zijn - al kunnen daar ook andere redenen voor te bedenken zijn, zoals vlooien, teken of een huidaandoening. Maak je geen zorgen, een allergie is niet levensbedreigend, maar het is wel heel onaangenaam voor je hond om met zo’n enorme jeuk rond te lopen.

Zwarte mopshond voor een gele achtergrond
Wist jij al dat sommige honden allergisch zijn voor gras? 
Lichtbruine hond op het strand
Allergieën zijn voor honden meestal niet levensbedreigend, maar wel heel onaangenaam


Hoe kan je je hond helpen?

De behandeling van een allergie is complex en bestaat uit een combinatie van een beperkt contact met de veroorzakers van de allergie, het ondersteunen van de afweer van de huid en het onderdrukken van eventuele jeuk en infecties. Afhankelijk van de ernst kan een lokale behandeling, zoals een medicinale shampoo volstaan, of heeft je hond een zwaardere behandeling met medicatie nodig. Raadpleeg altijd je dierenarts indien je denkt dat je hond een allergie heeft.
 

Ben jij eerder een catlad(y)? Dan kan je hier lezen waar katten allergisch voor zijn en hoe jij je kat kan helpen!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen