Tandverzorging is net als bij de mens heel belangrijk, dus besteed hier zeker voldoende aandacht aan!

Eigenlijk lijkt het gebit van katten op dat van mensen. Eerst krijgen ze melktanden en daarna hun definitieve gebit (als ze drie tot zeven maanden oud zijn). Als ze hun tanden niet goed laten verzorgen, krijgen ze te kampen met tandplak. En als tandplak niet tijdig wordt aangepakt, wordt het tandsteen. In het ergste geval vallen hun tanden zelfs uit. Er bestaan gezonde snacks voor katten die de vorming van tandsteen verminderen en ervoor zorgen dat hun tanden en tandvlees gezonder blijven, maar deze kunnen het gunstige effect van tandenpoetsen niet vervangen.

Tandenpoetsen bij katten is geen eenvoudige klus. Begin eraan op jonge leeftijd. Op latere leeftijd wordt het moeilijker voor je kat om aan het poetsen te wennen. Misschien wordt ze er bang van. Laat je kat merken dat ze het niet leuk vindt, vraag dan advies aan je dierenarts. Net als alle onaangename zaken bij katten moet je tandenpoetsen heel langzaam opbouwen. Je begint met het aanraken van een tand. Vindt je kat de tandpasta met vleessmaak lekker, dan voldoet die als beloning. Anders zorg je voor snoepjes of lekkere natte voeding. Je houdt je vinger elke dag iets langer op een of meerdere tanden en blijft goed belonen. Na een tijdje schakel je over naar een borstel. Het zal waarschijnlijk best een poos duren voordat je kat dit goed toelaat, maar het is de moeite waard!

Gebruik altijd een tandenborstel die speciaal geschikt is voor katten. Til de lippen op en poets de buitenkant van de tanden en de achterste kiezen. Een wekelijkse poetsbeurt is genoeg. Gebruik geen tandpasta van jezelf! In de dierenwinkel vind je genoeg tandpasta’ die speciaal voor katten zijn gemaakt. Wat dacht je van een lekkere tandpasta met kip- of vissmaak?

Vraag jij je af hoe dit bij honden zit? Klik dan hier.

Aanbevolen artikelen