Tachtig procent van alle katten ouder dan 3 jaar kampt met gebitsproblemen. Pas wanneer het dier uit haar bek begint te stinken, beginnen eigenaars zich zorgen te maken en boeken ze een afspraak bij de dierenarts. Vaak zit er dan niks anders op dan onder narcose de tanden aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen. Toch hoeft het zover niet te komen wanneer je dagelijks even de tijd neemt om de scherpe tanden van je huistijger te verzorgen. Dat kan trouwens levens redden: in het ergste geval reizen de bacteriën uit zwaar ontstoken tandvlees via de bloedbaan naar andere organen. Beter voorkomen dan genezen dus! 

Van tandplak tot tandsteen: zo kan je het vermijden

Net zoals mensen krijgen katten eerst melktanden en daarna hun definitieve gebit (wanneer ze drie tot zeven maanden oud zijn). Als ze hun tanden niet goed laten verzorgen, krijgen ze te kampen met tandplak. En als tandplak niet tijdig wordt aangepakt, wordt het tandsteen. In het ergste geval vallen hun tanden zelfs uit en ontstaan er secundaire infecties. Er bestaan gezonde snacks voor katten die de vorming van tandsteen verminderen en ervoor zorgen dat hun tanden en tandvlees gezonder blijven, maar deze kunnen het gunstige effect van tandenpoetsen niet vervangen.
 
En dat tandenpoetsen belangrijk is, is een echt understatement. Het aanleren kost tijd en geduld, maar de gezondheid van je kat krijgt er een boost van. Door regelmatig te poetsen vermijd je het ontstaan van tandsteen én voorkom je pijnlijke tandvleesontstekingen. Bovendien spaar je heel wat geld uit, want sommige katten maken zo snel tandplak aan dat ze jaarlijks onder verdoving moeten voor een poetsbeurt - iets wat je sowieso liefst vermijdt. 
 
 

De tanden van je kat poetsen: zo pak je het aan

Tandenpoetsen bij katten is geen eenvoudige klus. Begin eraan op jonge leeftijd, zodat je kat er speels aan kan wennen. Op latere leeftijd wordt het moeilijker voor je kat om aan het poetsen gewoon te raken, maar het kan nog steeds. Ongeacht de leeftijd van je kat, moet je het tandenpoetsen heel langzaam opbouwen. Maak van bij het begin gebruik van speciale tandpasta voor katten: die smaakt lekker vlezig en kan je kat misschien overtuigen dat tandenpoetsen helemaal niet zo erg is.
 

  • Doe wat kattentandpasta op je vinger, raak zachtjes de lip aan van je kat en laat haar vervolgens het goedje oplikken. Pas wanneer ze zich zonder problemen laat aanraken aan de mond, kan je een stapje verder gaan. Weersta aan de verleiding om de mond van je kat hardhandig open te sperren, want dan verliezen de meeste katten alle vertrouwen in een goede afloop. Beter is het om gewoon de lippen op te tillen zodat je bij de tanden kan. 
     
  • Als je zonder problemen een lip van je kat mag optillen, raak dan eens (met tandpasta op je vingertop) een tand aan. Doe dat op verschillende plekken in de mond, maar alleen daar waar je kat het op dat moment oké vindt. Telkens je een stap te ver gaat, moet je opnieuw vertrouwen winnen en enkele stappen teruggaan in je training. Hou sessies kort en eindig met een goed gevoel, bijvoorbeeld door je kat te trakteren op een schoteltje van haar favoriete natvoer

  

  • Stilletjesaan kan je de duur van de aanrakingen gaan uitbreiden. Hou je vinger-met-tandpasta nu eens een seconde ter plaatse en bouw geleidelijk op tot meerdere seconden. Als dat ook goed gaat, voeg je beweging toe: net alsof je met je vinger de tanden van je kat aan het poetsen bent.
     
  • Pas dan komt de speciale kattentandenborstel eraan te pas – hou er rekening mee dat je kat opnieuw aan dit gekke ding moet wennen. Best begin je je training terug van voren af aan, maar je zal merken je kat nu veel sneller alle stappen doorloopt dankzij al je voorbereidend werk. De meeste kattentandenborstels bestaan uit een plastic of stoffen hoesje dat je over je wijsvinger kan schuiven.

 
Ben je nog steeds aan het oefenen? Dan is jouw kat vanaf nu klaar voor een dagelijks verwenmomentje met de tandenborstel en tandpasta, beide speciaal voor katten. Doe het elke dag op een vast tijdstip, zodat je kat voortaan met een brede, witte glimlach door het leven kan! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen