Een dagje zonnebaden in je tuin gepland samen met je fijnbesnorde viervoeter? Ligstoel – check. Laptop met beestig.be open– check. Zonnebrandcrème – check. Ja, je leest het goed: ook je kat heeft baat bij een laagje zonnebescherming. Ook katten kunnen namelijk verbranden en zelfs huidkanker ontwikkelen wanneer ze te vaak blootgesteld worden aan schadelijke uv-stralen.

 
Waar moet ik extra aandachtig voor zijn?

Witte en lichtgekleurde katten lopen het meeste risico, maar ook katten met een andere vachtkleur hebben nood aan zonnebescherming. Net zoals jij kan een kat wel degelijk schade oplopen door de zon! Zeker sommige lichaamsdelen die minder behaard zijn, zoals de oren, verbranden snel. Op die plaatsen kunnen katten ook huidkanker ontwikkelen als ze te vaak worden blootgesteld aan uv-stralen. Zorg daarom altijd voor schaduw voor je kat en vergeet haar niet in te smeren met zonnebrandcrème.
 
Op erg zonnige dagen is het een slim idee om je kat tussen 11 en 15 uur, wanneer de zon het felste schijnt, binnen te houden. Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook katten die binnenshuis aan het raam liggen te slapen als de zon fel schijnt, kunnen risico lopen. Uv-werende raamfolie kan hiervoor soelaas bieden.
 
 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnecrème voor mijn kat?

Let op: koop een zonnebrandcrème die speciaal bedoeld is voor dieren. In de menselijke variant zitten ingrediënten die toxisch zijn voor jouw viervoeter (zoals bijvoorbeeld zinkoxide) of een allergische reactie kunnen uitlokken. Aangezien katten zichzelf regelmatig wassen, krijgen ze die schadelijke stoffen makkelijk naar binnen, met alle gevolgen van dien. 

Ga dus langs bij een dierenspeciaalzaak en vraag naar een crème die geschikt is voor jouw pluizige vriend. Dit wil zeggen: vrij van siliconen, para-aminobenzoëzuur en andere zaken die schadelijk zijn voor je viervoeter zoals parfums, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Een crème met minimaal een beschermingsfactor 15 is een absolute must! Zorg ervoor dat je de ogen, neus en oren van de kat afdekt wanneer je een zonnebrandcrème in spray-vorm aanbrengt, zodat je kat het product niet inhaleert terwijl je het aanbrengt.


 
Heb je een hond in huis? Ook voor hem is zonnebescherming belangrijk!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen