De meeste katten zijn geboren zonnekloppers. Eén zonnig straaltje op de vensterbank en je kan er prat op gaan dat je viervoeter zich er heerlijk in zal nestelen. En ook honden houden van die natuurlijke warmte op hun snoet. Al zal je jouw zwarte kat of hond wel sneller zien verhuizen naar een plekje in de schaduw dan hun soortgenoten met een lichter gekleurde vacht.

Zonnebaden met een doel

Een kat is van nature een woestijndier en wordt naar de warmte toegetrokken als een magneet naar een schroothoop. Let er maar eens op: in de winter is de radiator haar favoriete plekje, in de zomer ligt ze het liefst uitgestrekt in die ene streep zon die door de ramen op de vloer valt. En voor de rest van het jaar is er natuurlijk altijd jouw schoot … of een warme motorkap. Ook honden zoeken vaak die warmte op, al moeten ze er pal op de middag zwaar hijgend voor in de brandende zon gaan liggen.
 
Waarom ze dit doen? Om dezelfde reden waarom wij mensen onze huid graag blootstellen aan zonlicht: voor de vitamine D. Essentieel om calcium uit hun voeding te halen en in hun lichaam op te nemen, wat nodig is om hun botten en gewrichten sterk te houden. Zo’n zonnebadje van tijd tot tijd is dus niet alleen ontspannend, maar ook levensnoodzakelijk.
Zwarte kat zont in schaduw van lamellen
Een streepje zon gespot? Wees maar zeker dat je kat zich erin zal neervleien

Te veel zon is nooit goed

Te veel zon is natuurlijk nooit een goed idee, ook niet voor je huisdieren. Door te lang in de zon te liggen, kan je huisdier gaan zweten en oververhit geraken, dus dat moet je tot elke prijs vermijden. Wist je dat honden en katten zelfs kunnen verbranden? Dankzij hun vacht hebben ze dan wel een extra beschermlaagje om de uv-stralen van hun huid weg te houden, maar kale of minder behaarde plekjes – denk: oren, neus en buik – zijn heel gevoelig voor de zon. 
 
Door regelmatige blootstelling aan de schadelijke zonnestralen kan je huisdier, net als mensen, zelfs huidkanker ontwikkelen. Je smeert ze dus maar beter in met een speciale zonnecrème voor katten en honden. Zeker dieren met een lichtgekleurde vacht zijn extra vatbaar voor zonnebrand en hou je dus maar beter uit de zon tijdens de warmste uren van de dag.

 

Zwart absorbeert warmte

Kunnen dieren met een donkere vacht dan beter tegen de warmte? Wel … nee. Op een zonnige dag zal jij waarschijnlijk spontaan een lichtgekleurde T-shirt aantrekken. En ook zal jouw zwarte auto sneller opwarmen in de zon dan die witte bestelwagen van je buurman. Dat komt omdat lichte tinten de zonnestralen reflecteren, terwijl donkere kleuren de warmte net absorberen. Zo werkt het ook met de vacht van dieren. 
 
Heb je een zwarte kat of hond? Voel dan eens aan hun vacht nadat ze een tijdje in de zon hebben gelegen: gloeiend heet! En het duurt ook even voor die warmte weer weggetrokken is. Dieren met een donkere vacht kunnen wel genieten van een zonnebadje, maar zullen sneller een schaduwplekje opzoeken voor de nodige verfrissing. De vacht kan dan gaandeweg weer koelere temperaturen absorberen.
Zwarte hond in het gras
Een zwarte vacht absorbeert de warmte en houdt die langer vast dan een lichter gekleurde vacht

Met of zonder ondervacht?

Behalve de kleur speelt ook het type vacht een rol. En dan moet je niet zozeer kijken naar de lengte van de haren, maar wel of je hond of kat al dan niet een ondervacht heeft. Zo’n dubbele vacht heeft een isolerende functie. Eens het lichaam van je dier opgewarmd is, houdt die onderlaag de warmte dus extra goed vast. Anderzijds kan dat isolatielaagje de warmte ook iets langer tegenhouden dan een ‘enkele’ vacht. Zo zal een labrador wat langer dan een chihuahua of een whippet in de zon kunnen liggen voor hij het te warm krijgt, maar doet hij er ook opmerkelijk langer over om af te koelen.
 
Als je denkt dat je jouw hond met een dikke, warme ondervacht een plezier doet hem te scheren: think again. De huid van zo’n hond is niet gewend aan een geschoren bestaan, wat vaak huidirritatie oplevert. Door de jeuk zal je hond veel krabben en zijn huid nog meer beschadigen. En bovendien groeien de verschillende haren aan een andere snelheid terug bij, wat een erg lelijk resultaat oplevert. De ondervacht groeit sneller dan de dekharen, die ook nog eens minder vaak uitvallen. Dus reken maar dat je hond minstens een jaar met een mislukt kapsel moet rondlopen!
Border collie ligt op zetel met plukken vacht
Korte of lange haren spelen niet zo’n rol, wél of je hond of kat een ondervacht heeft

Tips voor minder zon
 

  • Ben je overdag niet thuis? Hou gordijnen of rolluiken dan gesloten, zodat je hond of kat niet in de verleiding komt de hele dag in de zon te liggen sudderen. Voorzie ook een ruimte met een koele ondergrond. Een frisse tegelvloer vinden ze zalig om met hun buik op te gaan liggen. Ook een koelmatje doet wonderen!
      
  • Blijft je hond of kat overdag buiten? Zorg dan dat ze toegang hebben tot een schaduwrijk plekje met gras, tegels of kiezels. Zo kan je huisdier zelf beslissen wanneer het welletjes is geweest met dat zonnekloppen.
     
  • Probeer de zonuren van je hond wat te beperken door je dagelijkse wandeling niet op het heetst van de dag te plannen. Tijdens fysieke activiteit verbrandt je hond energie, die hij omzet in warmte – bovenop de warmte van de zon – die hij niet snel genoeg kan afvoeren.
     
  • Zet de drinkbak van je hond of kat in de schaduw. Zo moedig je hen aan om af en toe uit de zon te komen én het is ook gezonder. In stilstaand water dat opwarmt, kunnen immers makkelijker algen en bacteriën groeien.
     
  • Soms zal je kat haar toevlucht zoeken tot een garage, een kelder of een tuinhuisje om de zon te ontvluchten. Laat in dat geval steeds de deur of poort een stukje openstaan en zorg ervoor dat ze niet kan opgesloten geraken!
 
Ben je op zoek naar tips om je hond fris te houden tijdens een hittegolf? U vraagt, wij draaien!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen