Paarden gaan gemakkelijk 10 keer per dag ‘naar het groot toilet’. De kans is dan ook groot dat ze nét tijdens je buitenrit hun darmen ledigen. Moet je die paardenmest dan weer mee naar huis nemen in een uit de kluiten gewassen ‘poepzakje’? Of mag je de verse vijgen gewoon laten liggen? 

Wat zegt de wet over paardenmest? 

Officieel ben je in de meeste Belgische gemeenten niet verplicht om paardenpoep tijdens je wandeling op te rapen, terwijl het achterlaten van hondenpoep (of het niet bijhebben van een poepzakje) je een GAS-boete kan opleveren. In de Wegcode staat daarentegen dat je het verkeer niet mag hinderen of onveilig maken door voorwerpen, stoffen of zwerfvuil achter te laten. De vraag is echter of paardenmest onder deze bepaling valt, want geen enkele paardeneigenaar heeft de intentie om een onveilige situatie te creëren. 
 
En dat laatste is precies wat er ontstaat wanneer je als ruiter wél zou proberen je plicht te vervullen. Want ‘even afstappen en de boel opruimen’ is met een paard onder je billen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bekijk het even praktisch: om als ruiter een partij mest van pakweg 2,5 kg op te tillen, heb je op z’n minst een emmer en een schop nodig. Weg idyllische buitenrit met lange galoppades! Bovendien is het soms ronduit gevaarlijk om van je brave ros af te stappen in het midden van het verkeer en zijn er geen plekken voorzien om je paard even vast te zetten terwijl jij de opruimwerken uitvoert. Mestzakken vormen een goede oplossing voor koetspaarden, maar voor rijpaarden is zo’n zware zak aan hun kont geen haalbare kaart. Kortom: in de praktijk is het quasi onmogelijk om als ruiter à la minute de uitwerpselen van je rijdier te verwijderen. 
   
 

Is paardenmest op straat een groot probleem? 

Omdat er op de meeste plekken geen verplichting bestaat om paardenvijgen te verzamelen, kunnen we vermoeden dat de overlast waarschijnlijk beperkt is. Toch is het begrijpelijk dat hondeneigenaars zich ietwat geviseerd voelen: waarom moeten zij wél met een zakje kak over straat lopen tot er zich een zeldzame vuilnisbak aandient? 
 
Daar zijn goede redenen voor en de belangrijkste is misschien wel dat hondendrollen een gevaar kunnen betekenen voor de volksgezondheid. Omdat honden carnivoren zijn, zitten er ook in hun uitwerpselen nog resten van vlees en botten. En we weten allemaal wat er gebeurt wanneer je vlees te lang naast de koelkast laat liggen … Bovendien kunnen er voor de mens besmettelijke bacteriën en parasieten in hun kakjes zitten. Die laat je dus beter niet achter op de openbare weg! 
Mestzak bij twee menpaarden
Aan een koets kan je een handige mestzak hangen
Mest paard wordt opgeruimd met riek
Heeft je paard dicht bij huis gemest? Wandel dan even terug om het op te ruimen. 
Paarden daarentegen zijn planteneters en hun mest is een voorloper van compost. Rozenliefhebbers zijn vaak zelfs blij met een dosis paardenvijgen die vlak voor hun deur gedropt wordt! Paardenmest is ook een dankbare voedselbron voor veel vogels en insecten, waardoor er van een hoopje na enkele dagen vaak niet veel meer overblijft. Bij een fikse regenbui spoelt het goedje trouwens gewoon weg: bye bye overlast! Hondenpoep bllijft veel langer in het straatbeeld aanwezig en ook de bijbehorende ergernissen zijn dus van langere duur. 
 
 

Tips om je (verre) buren te vriend te houden 

Hoewel het dus strikt genomen (meestal) niet verplicht is om paardenmest op te ruimen én de overlast beperkt blijft, kunnen we ons voorstellen dat een berg paardenvijgen in sommige omstandigheden erg vervelend is. Daarom deze tips om in goede vrede samen te leven met mensen die nét iets minder paardengek zijn dan jij
 
  • Je kan niet voorspellen wanneer je paard wat zal laten vallen, dus vermijd je best plekken waar paardenmest écht niet welkom is: speeltuinen en speelstraten, parkeerplaatsen (zeker voor personen met een handicap), fietspaden … 
     
  • Heeft je paard dicht bij huis zijn behoeften gedaan? Dan kost het weinig moeite om even met je kruiwagen en schop tot daar te rijden. Je buren zullen je dankbaar zijn! 
     
  • Ben je met de trailer op pad en parkeer je aan het begin van een populaire ruiterroute? Ook daar getuigt het van goed nabuurschap om in de nabije omtrek je mest weer mee te nemen. Het is ook absoluut ‘not done’ om hier zomaar keutels uit je trailer te vegen: op dat moment ben je wél aan het sluikstorten. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen