Een paard verzorgen vergt energie, toewijding en veel tijd. Wil dat zeggen dat je als paardeneigenaar er nooit eens tussenuit kan? Nee hoor. Ben je onafscheidelijk van je vierbenige maatje, dan neem je hem gewoon mee op reis! Ook je paard zal het heerlijk vinden om eens buiten de gekende paden te wandelen ... Met deze tips wordt je eerste vakantie met je paard zéker een succes.

Logies voor paardeneigenaars

In vroegere tijden was het heel gewoon om met je paard (en kar) kilometerslange reizen te maken en onderweg de nacht door te brengen in een herberg langs de weg, waar steeds een stal met vers hooi en haver beschikbaar was. Maar je hoeft geen teletijdmachine aan te schaffen om een meerdaagse trip met je paard te maken. Ook vandaag vind je tal van vakantiewoningen, B&B’s of pensions waar je paard de beste verzorging krijgt, terwijl je ook zelf eens kan genieten van een ander uitzicht.
 
Geen zin in een ouderwetse trektocht te paard? Hoeft ook niet! Vervoer je paard gewoon in je trailer: bij aankomst kan je die makkelijk ter plaatse parkeren en heeft je paard behalve een stal of box vaak ook toegang tot een grote paddock of zelfs een groen weiland om in te grazen. En jij overnacht vlak bij je paard, zodat je steeds in de buurt bent om een oogje in het zeil te houden. Wat in principe helemaal niet nodig is, want deze logies worden natuurlijk steeds uitgebaat door echte paardenliefhebbers, die de nodige kennis en ervaring hebben om jouw paard de beste zorgen te geven. Ook voor jou is het vakantie, toch?
Twee toeristen te paard
Op vakantie met je paard kan je samen nieuwe paden verkennen

Waar trek je naartoe?

Als kersverse paardeneigenaar vind je het misschien nog een beetje eng om ver te reizen met je paard in de trailer. Wil je eerst eens oefenen in eigen streek? Kies dan een paardvriendelijke locatie in Vlaanderen voor een vakantie dicht bij huis. Je zal versteld staan van de mooie natuur en het uitgestrekte netwerk aan ruiterpaden in ons landje! Vraag bij de eigenaars van je logies naar tips voor mooie ruiterroutes in de buurt – zij kunnen je zeker op weg helpen.  
 
Mag het gerust wat verder van huis zijn? In Europa vind je prachtige bestemmingen waar paarden én ruiters hun hart kunnen ophalen. Wat dacht je van de Camargue in Frankrijk, de Noorse fjorden of Friesland bij onze noorderburen? Deze streken staan al eeuwenlang bekend om hun lokale paardenrassen, waar jij geniet van de prachtige landschappen terwijl je paard rustig kan kennismaken met zijn soortgenoten.
 
Een heel eind verder weg, maar minstens even horse-minded zijn de prairies van de Verenigde Staten, de steppen van Mongolië en de hooglanden van IJsland. Al zal je dan wel wat euro’s moeten neertellen om je paard met een cargovliegtuig te vervoeren. Bespaar je paard de stress van een vliegreis en boek liever een verblijf waar je met lokale paarden op stap kan.
 
 

Comfortabel reizen met je paard

Tegen 120 km/u over de autosnelweg razen in een aanhangwagen is geen natuurlijke situatie voor een paard. Hou er dus rekening mee dat reizen heel stresserend kan zijn voor het dier. Om de rit zo comfortabel mogelijk te maken, kan je deze tips toepassen.
 

Tip #1: Train je paard vooraf op reizen met de trailer

Vergis je niet, het kost best wat tijd om je paard te laten wennen aan de trailer. Begin hier dus niet één week voor je vakantie mee. Belangrijk is dat je paard jou voldoende vertrouwt en zich vervolgens door zijn nieuwsgierigheid laat leiden om die kleine, gesloten ruimte binnen te wandelen. Dwing hem zeker niet! Stapje voor stapje is the way to go. Eens je paard er helemaal aan gewend is in de gesloten trailer te staan, laat je de motor voor het eerst draaien en maak je een korte testrit.

 
 
Tip #2: Zorg dat je paard in tiptop gezondheid verkeert vóór je vertrekt

Een ziek paard in een trailer laden voor een urenlange rit, is absoluut not done. Als je naar het buitenland reist, heb je bovendien een gezondheidscertificaat van het FAVV nodig. Voor het vervoer van paarden – zowel in België als in het buitenland – gelden trouwens nog een heleboel andere regels, dus lees je vooraf goed in zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Uiteraard zijn ook je trailer en je auto in goede conditie, zodat de reis veilig kan verlopen.

 

Tip #3: Plan je reis niet op het warmste of drukste moment van de dag

Urenlang in de file staan op een hete zomerdag is vanzelfsprekend niet goed voor het welzijn van je paard. In de vlakke zon kan de temperatuur in een stilstaande trailer namelijk tot tien graden stijgen. ’s Nachts rijden is een optie, dan liggen de temperaturen lager dan overdag. Reizen met je paard in de zomer zouden we indien mogelijk zoveel mogelijk vermijden.
Paardentrailer op weg
Kies voor een rustig moment om je reis te maken, zodat je niet met je paard in de file staat

Tip #4: Zorg voor een goede ventilatie in de trailer, zeker bij warm weer 

Zo krijgt je paard voldoende frisse lucht om af te koelen en kunnen de afvalgassen, die opstijgen uit de urine en uitwerpselen, niet blijven hangen. Dit is belangrijk, want die kunnen de luchtwegen van je paard beschadigen. Bovendien krijgen bacteriën niet de kans om zich te nestelen in een goed geventileerde trailer. Let wel op dat je paard niet in de wind, de tocht of de regen staat.

 

Tip #5: Verdeel de rit in etappes en hou regelmatig eet- en drinkpauzes

Je paard mag dan in de trailer toegang hebben tot water en voer, door de stress van de reis zal hij minder eten en drinken dan wanneer hij gewoon rustig in de stal of de weide staat. Laat je paard minstens om de vier uur flink drinken, of vaker wanneer het erg warm is of je paard veel zweet, zodat hij niet uitdroogt. Veel paarden drinken niet graag op verplaatsing, dus haal je beste trucjes boven: meng wat appelsap door het water of leg een wortel of appel op de bodem van de drinkemmer. Zorg ook dat je paard regelmatig eet om zijn spijsverteringsstelsel aan de gang te houden. Tip: maak het hooi in de hooinetten van de trailer goed nat, zo krijgt je paard al wat extra vocht naar binnen tijdens het eten.
Laat je paard minstens om de vier uur flink drinken, of vaker wanneer het erg warm is

Tip #6: Bescherm je paard tegen stoten en schuren in de trailer

Een goede, veilige trailer met rubberen matten is een absolute must, zodat je paard zich niet kan verwonden tijdens het rijden. Voor korte ritten zijn dekens misschien handig, maar tijdens langere ritten en zeker in de zomer gaan paarden hier enorm van zweten. Transportbeschermers zijn een optie, maar gebruik deze alleen wanneer je paard vooraf getraind is om deze te dragen. Sommige paarden vinden dit niet fijn en worden er onrustig van in de trailer. Pas ook je rijstijl aan wanneer je je paard vervoert – vaak remmen en optrekken is erg belastend voor het dier. Dit kan je vermijden door hoofdwegen te kiezen en binnenbaantjes links te laten liggen.

 

Tip #7: Vervang regelmatig de bodembedekking van de trailer

Door vocht en uitwerpselen wordt de vloer snel glibberig en kan je paard uitschuiven bij bruuske bewegingen. Hou tijdens lange ritten dus regelmatig even halt op een parkeerplaats waar je je paard veilig kan uitladen (lees: ver genoeg van de weg en andere weggebruikers), terwijl jij de trailer verschoont.

 

Tip #8: Vervoer je paard nooit langer dan 12 uur

Voor een paard vergt het veel energie om lange tijd in een trailer door te brengen. Ben je langer dan twaalf uur – pauzes inbegrepen – onderweg? Dan is het aan te raden om je paard een uur of acht te laten herstellen in een comfortabele stal met uitloop of op een weide, waar hij de beentjes kan strekken voor je aan de tweede helft van de rit begint. Ook bij aankomst haal je je paard best zo snel mogelijk uit de trailer en laat je hem aan de hand een uurtje uitstappen. Zo kan hij stressvrij aan de vakantie beginnen!
Na een rit van 12 uur heeft je paard minstens 8 uur rust nodig om fysiek te herstellen

Checklist voor een vakantie met je paard

Op vakantie vertrekken doe je niet zonder bagage. Heb je je eigen koffers én je paardrij-outfit ingepakt? Dan is het tijd om het ‘valiesje’ van je paard te maken. Dit mag zeker niet ontbreken:
 
  • Trailer met reservewiel
  • Paardenpaspoort en gezondheidscertificaat
  • Eventuele documenten voor de douane (afhankelijk van je bestemming)
  • Paardenvoer voor onderweg én ter plaatse (check vooraf of je dit kan aankopen op je bestemming)
  • Voldoende water voor onderweg en een emmer om uit te drinken
  • Prikpaaltjes, schriklint en een batterij om zelf een pop-up paddock of weide mee te maken
  • Bescherming tegen zon en koude (zweetdekens, vliegendekens, warme dekens)
  • Vliegenmasker en vliegenspray
  • Zadel, singel en hoofdstel (+ eventueel extra singel)
  • Enkele zadelonderleggers
  • Halster en halstertouwen (+ eventueel extra halster)
  • Verzorgingsset met de nodige borstels, een hoevenkrabber, spons …
  • Zadeltas voor lange ritten (handig voor een flesje water, zonnecrème, snacks)
  • EHBO-set om kleine wondjes te verzorgen (vraag je dierenarts eventueel om advies)
  • Contactgegevens van een dierenarts ter plaatse
 

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen